Deprem Suçları Soruşturma Büroları kuruluyor
Haber Merkezi

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 2 şiddetli depremle tek yürek oldu.

Geniş coğrafyaya yayılarak 10 ilde büyük bir enkaza yol açan afette binlerce can kaybı yaşandı.

Henüz 6'ncı günde bilanço giderek ağırlaşırken, depremzedelerin de yaraları sarılmaya başlandı.

Kentlerde konteyner kurulumu hız kazanırken, birçok binada ihmalkarlıklar ortaya çıkınca, yetkililer de harekete geçti.

Bakanlık harekete geçti

Bu kapsamda Adalet Bakanlığı, depremden etkilenen illerde Cumhuriyet başsavcılıklarına yazı gönderdi.

Yıkılan binalarla ilgili ' Suçları Soruşturma Büroları' kurulması yönünde talimat verildi.

Sorumlularla ilgili kaçma, delil karatma ihtimaline karşı koruma tedbirlerinin alınması da istendi.

Talimatta yer alan maddeler

Öte yandan bu büroya bakacak savcılara başka bir iş verilmemesi istenerek, şu maddelere yer verildi:

  • Yıkılan binalarda hayatını kaybeden ve yaralanan kişi sayısı gözetilerek Cumhuriyet başsavcılıklarında deprem nedeniyle işlenen suçlara yönelik Deprem Suçları Soruşturma Büroları kurulacak, münhasıran bu büroya bakmakla görevli bir Cumhuriyet başsavcı vekili ile yeteri kadar Cumhuriyet savcısı görevlendirilecek, görevlendirilen Cumhuriyet savcılarına başkaca iş verilmeyecek.
  • Deprem Suçları Soruşturma Bürolarında görev yapacak Cumhuriyet savcılarının kendi iç nöbet listeleri oluşturularak sadece bu büroya mahsus olmak üzere nöbet tutmaları sağlanacak.
  • Yıkılan binaların müteahhit ve fenni mesul ile sürveyanlarının (fenni mesul vekilleri) ve diğer sorumluların tespitine çalışılacak, sorumlu olduğu tespit edilenler yönünden derhal gerekli soruşturma işlemler yapılacak, kaçma ve delil karatma ihtimaline binaen gerekli koruma tedbirleri tereddütsüz alınacak.
  • Kurtarma faaliyetleri gözetilerek delil toplama işlemleri koordineli bir şekilde yürütülecek.
  • Deliller doğru ve eksiksiz toplanacak, konuya dair rapor hazırlanması için uzman kişilerden oluşan bilirkişi heyeti oluşturulacak.
  • Bilirkişi heyeti; mimar, jeoloji ve inşaat mühendisleri ile ilgisine göre diğer uzmanlardan oluşturulacak.
  • Cumhuriyet savcısı nezaretinde bilirkişiler eşliğinde olay yeri tespit işlemleri yapılacak ve tutanağa bağlanacak.
  • Yapı ruhsatı, yapı kullanım belgesi, mimari ve statik projelerin gecikmeksizin ilgili belediyelerden, yapı sahiplerinden ve yapı denetim firmasından temin edilerek bilirkişi heyetine tevdi edilecek.
  • Bilirkişi heyetleri tarafından binalarda delil tespiti işlemleri yapılırken numune alma ve analiz işlemleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı lisanslı laboratuvarlara yaptırılacak.
  • Delil tespit işlemlerinde; binaya dair adres, tapu kaydı, yıkıldığı deprem, yapı türü, taşıyıcı sistem, yapı ruhsatı veya yapı kullanım belgesi, varsa mimar ve betonarme statik proje bilgi ve belgelerin temin edilmesi, genel enkaz görüntüsü, kolon, kiriş, döşeme ve temel yapının video ve fotoğraflarının çekilmesi, yapılardan numune alınması sağlanacak.
  • Aynı müteahhit tarafından yapılan sitede birden fazla yapı yıkılmış olması durumunda işlemler tek bir soruşturma dosyası üzerinden yürütülecek.