Depremler önceden tahmin edilebilir mi? Uzmanlar açıkladı! Depremi hissetmek mümkün mü?

6 Şubat'ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezlerinde gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler sonrası Hatay’da da 6.4 ve 5.8 büyüklüklerinde depremler yaşanmıştı. Ülkemizde yaşanan depremler sonrası pek çok kişi depremlerin önceden tahmin edilip edilmeyeceğini araştırmaya başladı. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), herkesin merak ettiği soruları yanıtladı.

Depremler önceden tahmin edilebilir mi?

Kurum, bu soruya "Hayır." yanıtını verdi. "Ne "biz" ne de diğer bilim insanları bir depremi tahmin edemedi. Bunun bir yolu yok. Öngörülebilir gelecekte "depremlerin önceden tahmin edilmesini" de beklemiyoruz." diyen ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, "Bilim insanları yalnızca belirli bir alanda belirli bir yıl içinde önemli bir meydana gelme olasılığını tahmin edebilir." ifadelerini kullandı.

İnsanlar deprem olacağını önceden hissedebilir mi?

Kurum bazı insanların depremden önce sahip olduklarını iddia ettikleri semptomların bilimsel bir açıklaması olmadığını ve pek çok kez semptomların ardından deprem olmadığını ifade etti.

Deprem meteorolojik olaylardan ve havadan tahmin edilebilir mi?

Kurum bunun için de "Hayır." yanıtını verdi. Böyle bir ilişkiyi kurduracak bilimsel gözlem yapılmadığını söyleyen kurum, bu tarz bir kanıta ulaşılmadığını belirtti. Yalnızca Aristotales, MÖ 4. yüzyılda depremlerin yer altı mağaralarında hapsolmuş rüzgarlardan kaynaklandığını ifade etmişti.