Depremlerin yıkamadığı Erzin’de, ağır hasarlı bina da yok
Haber Merkezi

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 10 ilde büyük bir yıkıma sebep oldu.

Asrın felaketinde en ağır hasarı alan illerden biri de oldu.

Kentin neredeyse yüzde 80’i enkaz yığınına döndü.

Tek bir ilçe hariç…

Kaçak yapılaşmaya izin vermedi

Erzin’de her iki depremde de tek bina bile yıkılmadı.

Bu zamana kadar kaçak yapılaşmaya izin vermeyen Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, Ensonhaber’e ilçedeki son durumu anlattı.

İlçede ağır hasarlı bina bile bulunmadığını dile getiren Elmasoğlu, şöyle devam etti:

"Ruhsatsız binalara izin vermedim"

Ülkemiz çok büyük bir deprem felaketi geçirdi. Uzun bir dönem bunun yaralarını sarmakla geçireceğiz. Hatay’da çok sayıda can kaybımız var ama Erzin’de bir enkazımız yok. Az ve orta hasarlı binalarımız var, çok hasarlı yok. Dört dörtlük değiliz Erzin olarak ama can kaybı olmaması, hiçbir binamızın enkaza dönüşmemesi bizi mutlu ediyor. Mutluluk Erzin ile sınırlı. Özellikle kendi dönemimde ruhsatsız binalara izin vermedim. Ama bir şekilde yolunu bulup, hatta af beklentileri ile bunları yapmaya çalışanlar oldu. Yapı denetim sistemi sadece bizim elimizde değil.

"Sistem doğru olursa, binalar yıkılmıyor"

Hepimizin şapkamızı önümüze koyup, diğer binaların da neden hasar aldığını sorgulamamız ve önlem almamız gerekiyor. Türkiye bu acıları artık yaşamak istemiyorsa, toplum, halk ve devlet olarak bir zihniyet devrimine ihtiyacımız var. Hiç kimsenin bir oy beklentisi olmaksızın bu kaçak binalara, yapılaşmaya izin vermemesi lazım. Vatandaş, siyasilerden hemen izin vermesini bekliyor. Erzin’de de bir şeyler iyi yapılmış ki, diğer yerlere göre acı çok fazla yaşamadık. Doğru şeyler yapılırsa, doğru sistemler kullanılırsa binalar yıkılmıyor. Topyekûn buna odaklanmamız gerekiyor.

'En büyük talep çadır'

Elmasoğlu, ilçede şu anda en büyük talebin çadır olduğunu, korkudan hala vatandaşların evlerine giremediğini de sözlerine ekledi.