Devlete çok silah sattım

''Girdap Operasyonu'' kapsamında açılan davadaki 19 sanıktan 7'si hakkında, ''ihaleye fesat karıştırmak'', ''kamu görevini usulsüz üstlenmek'', ''resmi belgede sahtecilik'', ''askerlikle ilgili sahte rapor aldırmak'' gibi suçlardan açılan davada, tutuklu 5 sanığın tahliyesine karar verildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Mesut Sezer, Vehbi Şanlı, İlhami Demirtaş, Salih Zeki Balaban, Halit Bozdağ Güngör ile başka suçtan tutuklu sanık Ahmet Cinali ve avukatları katıldı.

Tutuksuz sanık Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) Hareketi Derneği Genel Başkanı Taner Ünal ise duruşmaya gelmedi.

Sanık Vehbi Şanlı, 20 yıldır Konya'da tarım makinaları imalat ve satışı ile uğraştığını belirterek, bugüne kadar devletten herhangi bir ihale almadığını ve hiçbir şekilde ihaleye girmediğini söyledi.

VKGB Hareketi Derneğinin sadece üyesi olduğunu ifade eden Şanlı, üzerine atılı ''ihaleye fesat karıştırma'', ''kamu görevini usulsüz üstlenmek'', ''dolandırıcılık'' ve ''tehdit'' suçlarını işlemediğini ileri sürdü.

Uzun süredir tutuklu bulunduğunu, maddi ve manevi zarar gördüğünü belirten Şanlı, tahliye talebinde bulundu.

VKGB Hareketi Derneği Mersin Şube Başkanı sanık Mesut Sezer ise dernek olarak Mersin ve Diyarbakır'da ''Vatan İçin El Ele'' adıyla miting düzenlediklerini kaydederek, bu nedenle üzerine atılı ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik'' suçunun dernek faaliyetleriyle bağdaşmadığını belirtti. Üzerine atılı diğer suçları da kabul etmeyen Sezer tahliyesini istedi.

''TSK'YA VE EMNİYET TEŞKİLATINA ÇOK KEZ SİLAH SATTIM''
Sanık Halit Bozdağ Güngör, yasal silah ticareti yaptığını ve uluslararası iş yapan birçok firmanın ortağı ya da sahibi olduğunu belirterek, gerek Türkiye'ye gerekse başka ülkelere tanktan tüfeğe kadar silah sattığını, bu nedenle aramalarda bilgisayarında silahlara ilişkin dokümanların bulunmasının gayet doğal olduğunu ifade etti.

Güngör, 27 yıldır silah ticareti yaptığını, dünyada nükleer silah ticareti yapma yetkisine sahip 7 firmadan birinin de sahibi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Bugüne kadar başka ülkelere olduğu gibi TSK'ya ya da Emniyet teşkilatına çok kez silah ve mühimmat sattım. Bunlar kayıtlarda bellidir. Ancak yaptığım ticarette hukuka aykırı en ufak bir yön dahi yoktur. İhaleye fesat karıştırmadım. Bu yönde hiçbir eylemim olmadı. Suçlamalar tamamen iftiradır.''

''Yaptığı işe ilişkin olarak bazı hususları, devletin güvenliği sebebi ile aleni olarak açıklamasının imkansız olduğunu'' belirten Güngör, ''Uygun görülürse bunları mahkeme heyetine ayrıca arz edebilirim. Kesinlikle suçsuzum. Uzun süredir tutukluyum. Beraatıma ve tahliyeme karar verilsin'' dedi.

Sanıklar İlhami Demirtaş ve Salih Zeki Balaban da üzerlerine atılı suçları kabul etmeyerek, uzun zamandır tutuklu bulunmaları nedeniyle mağdur olduklarını, bu nedenle tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Sanık Ahmet Cinali de üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, beraat talebinde bulundu.

5 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ, ÜNAL HAKKINDA YAKALAMA EMRİ ÇIKARTILDI
Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin, sanıklar hakkındaki yargılama dosyası ile söz konusu sanıkların da aralarında bulunduğu bir kısım sanıkların yargılandığı ''Girdap Operasyonu'' davasının dosyası arasında hukuksal ve eylemsel bağ bulunduğunu belirterek, her iki dosyanın birleştirilmesini talep etti.

Sanık Taner Ünal hakkında yakalama emri çıkartılmasını talep eden savcı Tuğtekin, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Tutuklu sanıkların avukatları müvekkillerinin uzun zamandır tutuklu bulunmaları nedeniyle mağdur olduklarını ifade ederek, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Şatır, mevcut delil durumuna, tutuklulukta geçen süreye, atılı suçlamaların lehe vasıf değiştirme ihtimaline göre tutuklu sanıklar Mesut Sezer, Vehbi Şanlı, İlhami Demirtaş, Salih Zeki Balaban ve Halit Bozdağ Güngör'ün tahliyelerine karar verildiğini açıkladı.

Sanık Taner Ünal'ın, duruşma gün ve saatinde zorla hazır edilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar verildiğini açıklayan Şatır, iddia makamının, dava dosyalarının birleştirilmesi talebinin, bir takım eksiklikler giderildikten sonra karar altına alınmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Mahkeme, dava dosyasındaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

İDDİANAME
Çoğunlukla sanıkların telefon görüşmelerinin dökümüne yer verilen iddianamede, ''ihaleye fesat karıştırmak'' suçu kapsamındaki bazı ihaleler de sıralanıyor.

İddianamede, sanıklar için ''ihaleye fesat karıştırmak'', ''kamu görevini usulsüz üstlenmek'', ''menfaat karşılığı resmi belgede sahtecilik'', ''askerlikle ilgili sahte rapor aldırmak'', ''silah ticareti yapmak'', ''dolandırıcılık'', ''tehdit'', ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama'' suçlarından 6 yıl 6 aydan 44 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

AA