Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan hac ücretlerine yönelik iddialara yanıt
AA & Ensonhaber

İşleri Başkanlığı, " organizasyonu ücretini Diyanet İşleri Başkanlığının belirlediğine ve hac organizasyonu yapan şirketlere göre daha fazla ücret aldığına" yönelik iddialarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, hac organizasyonu ücretlerinin belirlenmesinin Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından değil, Bakanlıklar Arası Hac ve Kurulu tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.

DİYANET, HAC ORGANİZASYONUYLA İLGİLİ İDDİALARA CEVAP VERDİ

Yine açıklamada, Hac ve Umre Kurulu’nun, 7 Bakan Yardımcısı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü ve Hac Umre Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) temsilcisinden oluştuğu belirtildi.

Diyanet, hac organizasyonu ücretinin 8 bin dolar olmadığını vurgulayarak, "Hacı adaylarımızın büyük bölümü 6 bin dolar fiyatla hac farizasını yerine getirmektedir. Hac organizasyonu kapsamında yetkili tüm seyahat acenteleri aynı fiyatı uygulamaktadır." dedi.

'ÖZEL ŞİRKETLERİN 2 BİN 500 DOLARA HAC ORGANİZASYONU YAPTIĞI DOĞRU DEĞİL'

Son olarak açıklamada, özel şirketlerin 2 bin 500 dolara hac organizasyonu hizmeti verdiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğu da belirtildi.

Diyanet, bu iddiaların Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’a yönelik "gerçek dışı ve iftiradan ibaret" olduğunu ifade etti.

"ERBAŞ TARAFINDAN DEĞİL, HAC VE UMRE KURULU BELİRLENİR"

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bazı televizyon kanallarında yorumcuların, Diyanet İşleri Başkanlığının hac organizasyonu ücretini kendisinin belirlediğine ve hac organizasyonu yapan şirketlerden daha fazla ücret aldığına yönelik yalan ve iftira dolu sözleri üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Hac organizasyonu ücretleri Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından değil, Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu tarafından belirlenmektedir. Bu kurul ise, 7 bakan yardımcısı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü, Hac Umre Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) temsilcisinden oluşmaktadır.

"HAC ORGANİZASYONU YAPAN TÜM FİRMALAR AYNI FİYATI UYGULAMAKTADIR"

Diyanet İşleri Başkanlığının hac organizasyonu ücreti 8 bin dolar değildir, hacı adaylarımızın büyük bölümü 6 bin dolar fiyatla hac farizasını yerine getirmektedir. Hac organizasyonu kapsamında yetkisi olan tüm seyahat acenteleri aynı fiyatı uygulamaktadır. Özel şirketlerin 2 bin 500 dolara hac organizasyonu hizmeti verdiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş 'hacıları şikayet etti, dövdürdü, döndükten sonra da bizim dışımızda hacca gidenlerin haccı kabul olmaz fetvası verdi' iddiası kesinlikle yalan ve iftiradan ibarettir ve bu durum kamuoyuna defalarca açıklanmıştır. Ayrıca, Din İşleri Yüksek Kurulumuzun böyle bir fetvası olmadığı gibi Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın da bu yönde herhangi bir beyanı bulunmamaktadır. Bu yalan yorumları yapanlar ve yayanlar hakkında hukuki yollara başvurulmuştur.”