DTP'ye ve Zana'ya soruşturma

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'nin Diyarbakır'da düzenlediği ve 3 gün süren, 'Demokratik Toplum Kongresi'nde konuşan kapatılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana ile ilgili açtığı soruşturma kapsamından basın yayın kuruluşlarından Zana'nın konuşma görüntülerini istedi. Savcılığın hem Leyla Zana'nın açılış konuşması, hem de sonuç bildirgesinden dolayı ayrı ayrı soruşturma açtığı belirtildi.


Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü kanalı ile Diyarbakır'daki ulusal ve yerel basın yayın kuruluşlarına Cumhuriyet Savcılığınca gönderilen yazıda, DTP'nin Diyarbakır'da düzenlediği ve Demokratik Toplum Kongresi'nin hem açılış hem de sonuç bildirgesiyle ilgili toplantının görüntüleri istenildi. İki açıklama ile ilgili soruşturma açıldığı belirtilen yazıda, görüntülerin ham olarak savcılığa verilmesi istenildi. Cumhuriyet Savcısı Ahmet Karaca imzası ile gönderilen yazıda şöyle denildi:

'Cumhuriyet Savcılığınca yürütülmekte olan soruşturmaya esas alınmak üzere, DTP il binasında düzenlenen toplantıda Kürtçe konuşma yapan eski DEP milletvekili Leyla Zana'nın yapmış olduğu konuşmasında PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın halen hükümlü olarak bulunduğu İmralı adasından çıkartılıp halk ile iletişim kurabileceği bir yere nakledilmesini, onu halktan koparmayacaksın, dokuz yıl adaya aldınız. halktan koparttınız, halkın yanına getireceksin ve Türkiye'ye belki af edin diyeceğim ama zaten o bunu kabul etmez, şeklindeki sözleri ile devamında Kuzey Irak'ta bulunan ve terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin Türkiye'ye iadesi konusunda, 'Haysiyetli ve şerefli hiç bir Kürt zindanlarda kardeşinin kafasının ezilmesini ne ister, ne de teslim eder' sözleri ile ilgili yapılan soruşturmalar nedeniyle kurumunuzda bulunan orijinal ve ham görüntü kayıtlarının verilmesi rica olunur.'

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığının, hem Zana'nın konuşması hem de teröristbaşı Öcalan'ın 'Kürt halk önderi' olarak nitelendirildiği sonuç bildirgesi ile ilgili ayrı ayrı soruşturma açtığı belirtildi. Savcılığın kasetlerin incelenmesinden sonra dava açılıp açılmayacağına karar vereceği öğrenildi. Dava açılması halinde açılış konuşmasını yapan Zana ve sonuç bildirgesini okuyan DTP Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş hakkında yasa dışı örgüt propagandası yapmak suçundan 5 yıl hapis istemiyle dava açılabilecek.