ERGENEKON'da adı geçen TÜRK ORTODOKS KİLİSESİ NEDİR

Susurluk'tan bugüne adı her karanlık olayda geçtiği halde sorguya dahi çekilmeyen emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün cezaevine girmesine neden olan Ergenekon Terör Örgütü'nün karargah olarak Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi'ni kullandığı; diğer kiliselerin tanımadığı 'bağımsız' Türk Patrikhanesi'nin aynı zamanda örgütün kasası olduğu iddia ediliyor. Örgütün ünlü aktör Tom Cruise'un "Scientology" tarikatıyla da sürpriz bağlantısı ortaya çıktı. Tarikatın Türkiye ayağına bir dönem üye olduğu belirlenen İ.G., Ergenekon Terör Örgütü'ndeki isimlerle yakın ilişkisi nedeniyle gözaltına alındı.

TOM CRUISE'UN TARİKATINDAN İ.G. DE GÖZALTINDA
Soruşturma kapsamında, ilginç bir gözaltı daha gerçekleşti. Ünlü aktör Tom Cruise'un üyesi olduğu "Scientology" tarikatının Türkiye ayağına bir dönem üye olduğu belirtilen İ.G. de gözaltına alındı. Gazetelere yansıyan haberlere göre İ.G., Ergenekon Terör Örgütü'nden bazı isimlerle yakın ilişki içinde olduğu için gözaltında.

KARARGAH VE KASA TÜRK ORTODOKS PATRİKHANESİ
Ergenekon Terör Örgütü ile Türk Ortodoks Patrikhanesi Temsilcisi Sevgi Erenerol'un ilişkisi de, sorgulama sonunda ortaya çıktı. Taraf gazetesi bu bağlantıyı "Ergenekon Kilisesi" başlığıyla manşetten duyururken, kilisenin örgütün toplantı mekanı olduğunu duyurdu.

Yeni Şafak Gazetesi'ne göre de, Ergenekon'a yurt dışından gelen 50 milyon doların, "kiliseye bağış" adı altında Erenerol'a ulaştırıldığı belirtildi. Yeni Şafak gazetesi, örgütün patrikhanedeki toplantılarının, buraya sızan iki ajanın yerleştirildiği dinleme cihazları ve kameralar aracılığıyla "BBG Evi" gibi izlendiğini yazdı. Hürriyet gazetesi de, "Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi'nin, örgütün karargahı ve kasası" olduğunu yazdı.

KİLİSENİN CEMAATİ ERGENEKON
Taraf gazetesi, Türk Ortodoks Kilisesi'nin tarihini de yazdı. Habere göre, Türk Ortodoks Patrikliği 1922'de Eftim Erenerol tarafından kuruldu. Papa Eftim, 1965 yılında ölünce, oğlu Turgut Erenerol 2. Eftim olarak yerine geçti. Onun ölümüyle de Selçuk Erenerol 3. Türk Ortodoks Patriği oldu. Onun ölümüyle yerine 2002'de oğlu Ümit Erenerol geçti. 1952 doğumlu, ilk, orta ve lise öğreniminin ardından Fransa'da basın ve halkla ilişkiler eğitimi yapan ve Türkiye'ye döndükten sonra ticarete atılan Sevgi Erenerol, amcasının 1991'de ölümü ve babasının patrik olmasıyla, patrikhanenin basın ve halkla ilişkiler sorumluluğunu üstlendi. Erenerol, Alpaslan Türkeş'in genel başkanlığı döneminde İstanbul'dan MHP milletvekili adayı da olmuştu.

ÜÇ KİLİSESİ VAR
Eftim ailesinin ilahiyat eğitimi almaması, Kutsal Sinod'un seçmesi gereken patriği kendilerinin seçmesi ve patriklerin evlenmeleri nedeniyle, diğer kiliseler tarafından tanınmayan Türk Ortodoks Patrikliği'nin, Fener Rum Patrikhanesi'ne karşı devlet desteğiyle bugüne kadar geldiği belirtiliyor. Patrikliğin bugün 3 kilisesi var ama, cemaati yok.

Karaköy'deki Panagia Kafatiani Kilisesi, patrikliğin de merkezi. 1924 yılında İstanbul Rum Patrikliği'ndeyken Papa Eftim tarafından el konan kilise binası, açılan davalara rağmen geri verilmedi. Hagios Nikolaos Kilisesi de, Karaköy'de ve 1965 yılından beri Patrikhane yönetiminde. Yine Karaköy'deki Hagios Ioannes Prodroms Kilisesi de, 1965'te Patrikhane yönetimine geçti, bugün Süryani Ortodokslar tarafından kullanılıyor.

Türk Ortodoks Kilisesi Papa Eftim (Pavlos Karahisaridis) tarafından 1922'de Kapadokya'da kuruldu.

Kapadokya Rumlarının "Türkleştirilmesi" amaçlanıyordu. 1923 yılının Ekim ve Aralık aylarında Fener'deki Patrikhane işgal edilerek, Papa Eftim kendisini Ekümenik Patrik ilan etmeye çalıştı.

MERKEZ İSTANBUL'A TAŞINDI
İşgalin başarısız olmasından sonra Türk Ortodoks Kilisesinin merkezi,
Galata'daki iki Rum Ortodoks Kilisesine taşındı.

1968 yılında Papa Eftim vefat etti ve halefi oğlu Turgut Erenerol da 1991
yılında öldüğünde, kardeşi Selçuk onun yerine geçti.

LİDERİ OLMAYAN KİLİSE
2002 yılında Selçuk da vefat edince Türkiye'de "lideri olmayan kilise" olarak tanınan kilisenin başına Selçuk Erenerol'un kızı Sevgi geçti ve kendisini kilisenin "basın sözcüsü" ilan etti.

ENSONHABER.com/ÖZEL