Ergenekon'un ÇOKKİMLİKLİ kara kutusu

2001 yılında verdiği ifadeler Ergenekon soruşturmasına temel oluşturan Tuncay Güney, Kanada'dan yaptığı açıklamalarla hala gündeme damgasını vurmaya devam ediyor. Son olarak 32. Gün programındaki açıklamaları ile gündeme gelen 'Ergenekon'un Hahamı' lakaplı Tuncay Güney'in bilinmeyen bir çok yönünü 'Newsweek Türkiye' dergisi ortaya çıkardı.

İşte her açıklaması ile Ergenekon soruşturması hakkında yeni iddialar ortaya atan Güney'in hayatından ilginç bazı kesitler..



TUNCAY GÜNEY KİMDİR?
Ergenekon davasının starı ve 'Ergenekon'un hahamı' olarak bilinen Tuncay Güney, sekiz yılda üç din değiştiren, rabbiliği kayıtdışı, ajan gibi davranmayı seven, ama gizli servis kaynaklarının "güvenilmez" olarak sınıflandırdığı biri.

GÜNEY'İN ÖZGEÇMİŞİ
1980'lerde orta ikinci sınıfa devam ederken, Refah Partisi'nin eski Kağıthane Belediye Başkanı Arif Calban ile İstanbul Çeliktepe'de bir düğme atölyesinde tanıştı. Calban, onu 'iyi, zeki, fırtına gibi bir çocuk' olarak hatırlıyor.

1992'de Güney'in iddiasına göre Harp Okulu'ndan bir öğrenci, onu emekli Albay Necabettin Ergenekon ile tanıştırıyor o da Veli Küçük ile. Ancak Albay Ergenekon 1982'de emekli olduğunu belirterek "Güney'i tanımadığını' söylüyor.

STV'DEN KOVULDU
1994'te STV'de çalışan, kimliğinin gizlenmesini isteyen iki kaynak, Fethullah Gülen'in konuşmalarının kayıtlı olduğu kasetleri çalmakla suçlanan ekipte yer aldığı için Güney'in STV'den kovulduğunu belirtiyor: Sonra kasetler çeşitli televizyon kanallarına satıldı" Gülen bu kasetler nedeniyle ABD'ye gitti. Güney ise bu iddiayı reddediyor.

İŞÇİ PARTİSİ İLE İLİŞKİSİ
İşçi PArtisi'nin (İP) yayın organı olan Ulusal Kanal'ın genel müdürü ve Ergenekon zanlısı Ferit İlsever "1990'lı yıllarda Aydınlık dergisine gidip geldiğini biliyorum" diyor. Üstelik "Tanımadığım bir insan; ilk baştan beri güven vermiyordu" dediği Güney'in "MİT, Fethullahçılar, hatta CIA tarafından kullanılmış bir zavallı" olduğunu savunuyor.

MUHABİR DEĞİL MUHBİRDİ
Güney'in 1995'te Akşam gazetesinde çalışmaya başladığını belirten gazetenin o dönemdeki yayın yönetmeni Behiç Kılıç, "Tuncay ajan muhbir olarak kullandığımız bir elemandı, muhabir ya da gazeteci olarak değil" diyor.



4 FARKLI KİMLİK
Dolandırıcılık suçlamasıyla 2001'de gözaltına alınan Tuncay Güney'in ev ve ofis aramasında, polis tarafından farklı kimlikler ele geçirildi. 4 farklı kişi adına düzenlenen kimlikler hakkında Güney mahkemedeki ifadesinde "Bu kimlikleri yaptığım görevler tehlikeli olduğu için kullandım" demiş.

Haberin bütün ayrıntıları Newsweek Türkiye'nin son sayısında..