AA

Dünya Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail'in Gazze'deki katliamlarına odaklanmışken uzun süredir uykudaki Suriye iç savaşı yeniden alevlendi...

İdlib'deki Esad karşıtı muhalifler harekete geçerek ülkenin en önemli ikinci şehri Halep'i, ardınan PKK terör örgütü kontrolündeki Tel Rıfat'ı kontrol altına aldı.

Sahada çatışmalar ve muhaliflerin ilerleyişi devam ederken diplomasi tarafında da önemli gelişmeler yaşanıyor.

İRANLI BAKAN ŞAM'DAN SONRA TÜRKİYE'DE

Dün Şam'da Esad ile görüşen İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, bugün Türkiye'de...

Erakçi, Ankara'da mevkidaşı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından kabul edildi.

Fidan ve misafiri görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile hem Suriye ve bölgedeki gelişmeleri hem de ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini belirtti.

"YAŞANANLAR DIŞ MÜDAHALE İLE AÇIKLANAMAZ"

ç savaşın devam etmesini, şehirlerin bombalarla yıkılmasını, insanların yerlerinden edilmesini istemiyoruz" diyen Fidan, Suriye'de son günlerde yaşananların 'dış müdahale' ile açıklanamayacağını ifade etti.

Fidan açıklamalarına şöyle devam etti:

Suriye'deki olayları herhangi bir dış müdahaleyle açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır. Bu Suriye ile ilgili gelişmeleri anlamak istemeyenlerin sığındığı bir sığınaktır, hatadır...

"ASTANA SÜRECİ ÇATIŞMALARI DURDURMUŞTU"

Astana süreci sahadaki çatışmaların durmasını sağlamıştı. Böylece rejimin muhalefetle siyasi alanda angajmanını ilerletilmesini hedeflemiştik.

Geldiğimiz noktada Suriye'de geniş çaplı çatışmaların tekrar başlamasının nedeni bu ülkenin birbiriyle bağlantılı sorunlarının 13 yılı aşkın bir süredir çözülmemiş olmasıdır.

"ESAD, HALKI VE MUHALEFETLE UZLAŞMALI"

Muhalefetin meşru taleplerinin gözardı edilmesi, rejimin siyasi sürece samimi bir şekilde dahil olmaması bir hataydı.

Son olarak sivillere yönelik kapsamlı saldırılar gerçekleştirilmesi iç savaşı yeniden alevlendirdi.

Biz bu konudaki uyarılarımızı ilgili tüm taraflara defalarca yapmıştık. Son gelişmeler Şam'ın kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşması gerektiğini bir kez daha gösteriyor.

Türkiye bu yönde gereken tüm katkıyı sağlamaya hazırdır."

"ASTANA SÜRECİNİ TEKRAR HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Kurumlarımız yoğun bir eş güdüm ile hareket ediyor. Olası sorunlara ilişkin gerekli tedbirleri alıyoruz. Sorunlar 13 yıldır var, Esad rejimi siyasi çözüme yanaşmadı. Taraflar hem muhalefet hem de rejim 3 ülkenin ortaya koyduğu tavrı takip ettiler. İran ve Rus makamlarıyla bu süreçte gerekli iletişimi her zaman sağladık. Cumhurbaşkanımız bu sorunun diyalog ile çözülmesi için gerekli girişimi başlattı. Nüfusun yarısının yerinden edilmesi, terörle ilgili konular meseleyi daha yönetilmesi zor bir hale getirdi.

Çözüme yönelik arayış eksiklikleri sorunları bu noktaya kadar getirdi. Türkiye ve İran'ın Suriye meselesindeki görüşlerini samimi şekilde ortaya koyması Suriye için hayati bir konudur. Yakın zamanda Astana sürecini tekrar hayata geçireceğiz.

"MÜLTECİ AKIMININ TERSİNE DÖNMESİ ÖNEMLİ"

Son 48 saatte Suriye ile ilgili mevkidaşlarımızla görüşmelerimizi sağladık. Bölgesel ve uluslararası aktörleri bir arada tutmak çok önemli. Geçmişteki acı olaylara baktığımızda görmek istemediğimiz durumlar var. İç savaşın devam etmesini, şehirlerin bombalarla yıkılmasını, insanların yerlerinden edilmesini istemiyoruz.

İnsanların tekrar evlerine dönmesini, mülteci akımının tersine dönmesi önemli. Terör örgütlerinin tekrar fırsat kazanmaması önemli. Rejim ile diyalog kanallarının açılması da önem arz ediyor

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)