
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan hamsi avı yasağı kararı ile Karadeniz’de ve İstanbul Boğazı'nda 10 gün süreyle hamsi avı yasaklandı.
Balık avı sezonunda olmasına rağmen alınan bu karar vatandaşları ve balıkçıları oldukça şaşırttı.
Akabinde hamsi avının neden yasaklandığını ve hamsi avı yasağının ne zaman sona ereceğini araştırmaya başladı.
Peki İstanbul'da hamsi tutmak neden yasaklandı, hamsi avı ne zaman başlayacak, av yasağı ne zaman bitecek? İşte detaylar..
HAMSİ AVI NEDEN YASAKLANDI?
Bakanlık tarafından açıklanan hamsi avı yasak kararının küresel iklim değişikliğinin etkisi ile Karadeniz’de yaşanan kuraklıkla birlikte kuruyan derelerdeki hamsi yemi olarak bilinen planktonların denizlere ulaşamadığı, beslenemeyen hamsinin de bu nedenle küçük kalmasından dolayı alındığı bildirildi.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün kararında, mevcut durumun gelecek yılların hamsi stoklarına olumsuz etki etmemesi için böyle bir karar alındığı vurgulanıyor.
HAMSİ YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ticari amaçlı hamsi avcılığını, 8-18 Ocak döneminde 10 gün süreyle İstanbul Boğazı’nda ve Karadeniz’in büyük bir bölümünde durdurmuştu.
Bu süre içinde yürütülen araştırma, inceleme ve gözlemlerle başta bilim insanları olmak üzere, birçok balıkçı, balıkçılık örgütleri ve sektörün diğer paydaşlarıyla istişareler sonucu yeniden bir değerlendirme yapıldı.
Buna göre, Karadeniz’in ülke karasularında bulunan hamsilerin halen büyük bir bölümünün avlanabilir asgari boy uzunluğunun altında olduğu ve et veriminde bir artış görülmediği belirlendi
Bu nedenle, İstanbul Boğazı’nın tamamı ile Karadeniz’de İstanbul’un Sarıyer ilçesi Kumköy Aslan Burnu’ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularda her türlü av aracı ile ticari amaçlı hamsi avcılığının durdurulma kararının süresi 28 Ocak saat 00.00’a kadar uzatıldı.
HAMSİ BOYU KAÇ CM OLMALI?
Türkiye’de 9 santimetrenin altında avlanması yasak olan hamsinin Karadeniz’e komşu kuzey ülkelerinde ise 7 santimetreye kadar avlanabiliniyor.