TCDD, trenlerde mescit yapılmasını 'kıble bulunamayacağı' gerekçesiyle reddederken, İDO'nun hızlı feribotlarında kıble oklarla belirlenmiş durumda.
Hızlı feribotlardaki 4 metrekarelik mescitlerde tabelalar kıblenin yöne gösteriliyor. TCDD Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Özyazıcı'nın trende mescit talebini, kıble bulunamayacağı gerekçesiyle reddederken, İDO hızlı feribotlardaki mescitlerinde 8 yıldır, kıbleyi bulup oklarla gösteriyor. İDO'ya bağlı hızlı feribotların orta salon bölümünde 4'er metrekarelik kadın ve erkek mescitleri yer alıyor. Mescitlerin içinde 'Yenikapı'dan Yalova'ya Kıble', 'Bandırma'dan Yenikapı'ya Kıble' yazılı tabelalarda ok işaretleriyle kıblenin yönü gösteriliyor. Yan yana olan kadın ve erkek mescitlerini bir paravan ayırıyor. Kapılarında İngilizce 'Prayer Room-namaz odası' yazılı olan mescitlerin içinde seccadeler, başörtüleri ve Kuran var. Hızlı feribotların ikisine yolcuların abdest almasını kolaylaştırmak için ilave lavabo da koyuldu. Bandırma ve Yalova'ya sefer yapan 6 hızlı feribotta talep üzerine 1998'den beri mescit bulunduğunu belirten İDO Operasyon Müdürü Hasan Üstündağ, şunları söyledi: "Karşıdan karşıya ve sabit bir rotada gittiğimiz için kıble belirlenebiliyor. Otobüs ve tren gibi ulaşım araçlarında bu uygulama zor. Feribotlardaki uygulamayı deniz otobüslerimizde yapamıyoruz. Çünkü rota sabit değil ve yer sıkıntısı var."
İşte feribotun mescidi
İDO'nun hızlı feribotlarında mescitlerin üzerinde 'Mescid Bay' ve 'Mescid Bayan' yazılarıyla girişler ayrılıyor. Ayrıca kapılarda İngilizce 'Prayer Room' yani 'Dua ya da namaz odası' da yazıyor. Mescitlerden içeri girdiğinizde oklara bakarak, kıblenin yönünü görüyor ve seccadelerin üzerinde namazınızı kılıyorsunuz. İsteyenler için duvardaki bir rafta başörtüsü ve Kuran da yer alıyor. Yerde ise küçük seccadeler bulunuyor.
'Trende olmaz' demişti
PROF. Özyazıcı, 13 Kasım'da TCDD'nin web sitesine gönderdiği e-mailde, trenlere mescit yapılmasını istemişti. Ulaşım araçlarında mescit yapmanın söz konusu olamayacağını belirten TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise "Hareket eden, sürekli yön değiştiren trende kıble tutar mı? İslam dininde otururken de namaz kılınabiliyor" diye yanıt vermişti. Bu arada, Karaman'ın "Mescit isteyenlerin kaza etme problemi varsa, trene binmesinler" diye bir açıklama yapmadığı bildirildi.
Her yer kıble
ESKİ Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş, kıbleyi bulmak mümkün olmadığı zamanlarda, herhangi bir yöne doğru namaz kılınabileceğini söyledi. Ateş, havanın karanlık olduğu ve soracak kimse bulunmadığı durumlar için "Gönlün nereye istiyorsa o tarafa dönüp, namazını kılabilirsin" dedi.
HÜRRİYET