İlker Başbuğ'dan 11 kişilik tanık listesi

İlker Başbuğ'dan 11 kişilik tanık listesi

''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' ve birinci ''Ergenekon'' davalarının ikinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesinin ardından, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 64'ü tutuklu 260 sanıklı davanın 190. duruşması dün yapıldı.

BAŞBUĞ'UN TANIK LİSTESİNDE KİMLER YOK Kİ

Başbuğ'un avukatı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın tanık olarak dinlenilmesini

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, CHP Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 14 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Başbuğ'un tanık dinletme talepleri

Tutuklu yargılanan emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer tarafından mahkemeye sunulan bir dilekçede, Başbuğ hakkında yapılan suç duyurusunun ardından dava açıldığını belirtti.

İddianamede de, hiçbir somut delil gösterilmeksizin ''Sonuç olarak'' başlığı altında ''devlet yöneticilerini baskı altına almak'' şeklinde bir iddia ileri sürüldüğünü ifade eden Sezer, Başbuğ'un Ağustos 2003-Ağustos 2005 tarihleri arasında emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı döneminde Genelkurmay 2'nci Başkanlığı, Ağustos 2006-Ağustos 2008 tarihleri arasında Kara Kuvvetleri Kuvvetleri Komutanlığı, Ağustos 2008-Ağustos 2010 tarihleri arasında Bakanlar Kurulu'nun teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile Genelkurmay Başkanlığı görevine atandığını anlattı.

7 YIL HÜKÜMETLE ÇALIŞTI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 26'ncı Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un, normal görev süresinin sonunda 30 Ağustos 2010 tarihinde emekli olduğunu ifade eden Sezer, dilekçesinde, ''Müvekkilimiz, yukarıda sayılan görevleri dahil olmak üzere 2003-2010 tarihleri arasında toplam 7 yıl, atanmış olduğu görevleri gereği mevcut siyasi iktidarın oluşturduğu hükümetler ile çalışmıştır. Müvekkilimizin Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüttüğü Ağustos 2008-Ağustos 2010 dönemi de dahil toplam 7 yıllık görev süresinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ve ülkemiz güvenliğini ilgilendiren bütün sorunlar hakkında yasaların verdiği yetki ve sorumluluklar kapsamında görev icra etmişken, emekli olduktan neredeyse iki yıl sonra hiçbir delil ileri sürülmeksizin soyut bir iddiada bulunulmuş olması, hukuk adına üzüntü vericidir'' ifadelerine yer verdi.

11 İSMİ TANIK OLARAK GÖSTERDİ

Başbuğ'un görevi gereği çalıştığı, mesai arkadaşlığı yaptığı resmi görevlilerin belli olduğunu, bunların tanık olarak dinlenmeleri durumunda, ''devlet yöneticilerinin baskı altına alındığı''na dair iddianın asılsız olduğunun görüleceğini belirten Sezer, iddianamede gösterilen suç tarihi de dikkate alınarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın tanık olarak dinlenilmesini istedi.

Sezer, dilekçesinde ayrıca Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı görevi döneminde birlikte çalıştığı kuvvet komutanlarının dinlenmesi halinde de iddianamede ileri sürülen iddianın asılsız olduğunun anlaşılabileceğini kaydetti.

Sezer, bu nedenle dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Atilla Işık'ın da tanık olarak dinlenmesini talep ederken, 12 Haziran 2009 tarihinde Genelkurmay Harekat Başkanlığı'na vekalet eden ve askeri savcılık tarafından ifadesine başvurulan AK Parti Milletvekili Şirin Ünal'ın da tanık olarak dinlenmesini istedi.