İşte şampiyonların başarı sırları ve üniversite tercihleri

Uzun ve yorucu bir çalışmanın ardından, Öğrenci Seçme Sınavı 'nda (2007-ÖSS) başarı kazanarak dereceye giren şampiyon öğrencilerin çoğunun tercihleri şimdi den belli. Dereceye giren öğrencilerin öğretmenleri ve aileleri de bu sevince ortak oluyor. İşte şampiyonların başarı formülleri ve hayalini kurdukları üniversiteler.

YDS Türkiye üçüncüsü olan Selim Tekin (Marangoz bir baba ve av hanımı bir annenin oğlu): ''Başta ne yaptığımı biliyordum. Çok fazla çalışmak yerine, her şeyden biraz biraz katarak, eğlenceye zaman ayırarak, dersleri iyi dinleyerek oluşturduğum program sayesinde başarılı oldum. Yapabileceğimin en iyisini yaparak üçüncülüğü aldım. Boğaziçi Üniversitesi'nde okumayı düşünüyorum.''

Sayısal-2 ve İngilizce puan türünde Türkiye birinciliğini paylaşan Yücel Nalbantoğlu (İstanbul Özel Amerikan Robert Lisesi öğrencisi):

''Başarıyı bekliyordum ama gene de bir aksilik olur diye çok heyecanlandım. İnanılmaz bir duygu. Bundan sonraki hedefinin mühendislik, şu anda hangi mühendislik eğitimini alacağımı ve hangi okulu tercih edeceğime henüz karar vermedim. Sınava hazırlanırken ''günde şu kadar test çözmeliyim'' gibi sistematik bir çalışmanın içine girmedim"

Sayısal-2 puan türünde Türkiye birinciliğini paylaşan Ceren Durmaz (Matematik öğretmeni baba ve Eczacı bir annenin kızı):

''3 yıldır babam beni ÖSS'ye hazırlıyordu. Okul ve dershane arkadaşlarımın bu süreçte bana büyük destek verdiler. Şu anda bana birçok okulun kapısı açıldı ama meslek seçiminde gidip geliyorum. Mühendislik veya tıp alanında eğitime devam etmek istiyorum. Sınava çok sistemli hazırlandım. Lise birinci sınıftan itibaren sürekli, farklı kaynaklardan bilgi edindim. Resim çizmeyi çok seviyorum. Masa tenisi oynuyorum, bilgisayar düşkünüyüm''

Sayısal-1, Eşit Ağırlık-1 ve Sözel-1 puan türlerinde Türkiye birincisi olan Özel Yamanlar Anadolu Lisesi öğrencisi Faruk Pekgül: ''Bu süreçte hem ders çalıştım, hem de sosyal faaliyetlerle lise hayatının tadını çıkardım. Hafta sonları playstationda futbol oyunu oynadım. Fanatik Fenerbahçeliyim. Fenerbahçe'nin cezası nedeniyle İzmir'de oynadığı maçlara gittim. Son ayda 10 saate yakın ders çalıştım. Hacettepe Tıp Fakültesine girmeyi istiyorum.''

Sayısal-1, Eşit Ağırlık-1 ve Sözel-1 puan türlerinde Türkiye birincilerinden Konya Meram Anadolu Lisesi öğrencisi Çağlar İvriz:

''Ders çalışmanın yanı sıra sosyal etkinliklerime ara vermedim. Ders dışı zamanlarda play station da oynadım. Hedefim ODTÜ Elektrik Elektronik bölümüne girmek"

Sözel-2 ve Yabancı Dil-Fransızca'da birinciliği, eşit ağırlık-2 puan türünde ise üçüncülüğü elde eden Çağrı Sert: ''Başarımın sırrı, yeterince odaklanmak. Her şey bir bütündür. Başarımda kendi mizacım ve karakterim de etkili oldu" Sert, üniversite tercihi konusunda henüz karar veremediğini, yurt dışından ve bazı özel üniversitelerden teklif aldığını dile getirdi.

Sayısal-1, Sözel-1, Eşit Ağırlıklı-1 puan türleri birincilerinden Safa Özgür Akçalı: Türkiye derecesi beklemediğini, özellikle son 1 ayda yoğun bir çalışma temposuna girdiğini anlattı. Akçalı, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne girmeyi istediğini söyledi

Sayısal-1 puan türünde Türkiye birinciliğini paylaşan Özel Feza Koleji öğrencisi Hamza Kazancı: , ''Böyle bir başarı beklemiyordum. Ancak sosyal ve sportif alanda da aktif çalışmalarım vardı. Hepsi bir araya gelince öğretmenlerimin de desteğiyle de böyle bir başarı elde ettim'' Kazancı, Fatih Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi arasında tercih yapmayı düşündüğünü, branş olarak ise mühendisliği seçmeyi planladığını söyledi.

Eşit Ağırlık-2'de Türkiye birincisi olan Özel Nilüfer Fen Lisesi öğrencisi Fatih Karataş: , ''Derece bekliyordum ilk 3, ilk 10 gibi ama birinciliği beklemiyordum, çok sevinçliyim'' Karataş, başarısında okulunun ve dershanesinin önemli katkıları olduğunu dile getirerek uygulanan düzenli çalışma programı ile sınava çok iyi hazırlandığını kaydetti. Karataş, elektrik-elektronik mühendisliği veya iktisat gibi bölümleri düşündüğünü ifade ederek, ''Henüz hangi bölümü tercih edeceğime karar vermedim ama üniversite Fatih Üniversitesi olabilir'' diye konuştu.

Sayısal-1, Sözel-1 ve Eşit Ağırlıklı-1 puan türlerindeki birinci 21 öğrenciden biri olan Burçak Aydın: ''Zaten bu sonucu bekliyordum. Ankara Fen Lisesi ve dershanedeki arkadaşlarımla özel bir programla, sistemli bir çalışmayla, kamplarla sınava hazırlandık. İçlerinden ben sivrildim. Biyolojiye yatkınım. Bu yönde bir tercih yapacağım. Ama henüz karar vermedim. Sınava hazırlanırken sıkıntı çektiğim, bunaldığım zamanlar oldu. Bu dönemde ailem bana çok yardımcı oldu.''

Sözel-1, Eşit Ağırlık-1 ve Sayısal-1 puan türlerinin her üçünde birinci olan Yiğit Karayiğit: ''Neşeli bir şekilde çalıştım, umutsuzluğa kapılmadan çalıştım. En önemlisi de o zaten. Sınava hazırlanırken birinci olacağımı beklemiyordum. Elimden gelenin en iyisini yapacağım diye hazırlandım'' diye konuştu. Karayiğit, tercihini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinden yana kullanacağını söyledi.

Sözel-1, Eşit Ağırlık-1 ve Sayısal-1 puan türlerinin her üçünde birinci olan Elçin Ergin: ''Çok programlı çalıştığım söylenemez. Eksik olduğum konular zaman zaman aklıma geliyordu onlara çalışıyordum'' diye konuştu. Ergin, endüstri mühendisliği bölümünü tercih edeceğini kaydetti.

Sözel-1, Eşit Ağırlık-1 ve Sayısal-1 puan türlerinin her üçünde birinci olan Lisesi'nden Mahmut Muhsin Yılmaz: Düzenli bir çalışma sistemi uyguladığını, zayıf olduğu konulara ağırlık verdiğini ve okulunu da ihmal etmediğini söyledi. Sınava girecek diğer öğrencilere düzenli çalışmaları tavsiyesinde bulunan Yılmaz, ''Normal hayatlarını da devam ettirsinler'' dedi.

Sayısal-2 puan türünde 299.209 puanla Türkiye ikincisi olan, öğretmen babanın kızı Zeynep Gökçe Yıldız: "Başarımı yıllardır planlı ve sistemli çalışmama borçluyum." Özellikle matematik öğretmeni olan babasından bilgi desteğinin yanı sıra moral ve motivasyon yönünden büyük ilgi gördüğünü ifade eden Yıldız, tıp veya mühendislik fakültesi arasında tercih yapacağını belirtti.

Sözel-1, Sayısal-1 ve Eşit Ağırlık-1 puan türlerinde birincilerinden Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Halil Göker Ulaş: ''Bu programda ne kadar ders çalışmam gerektiğini belirledik. Düzeli bir çalışma programı yaptım ve bu şekilde başarıya ulaştım. Böyle bir başarıyı bekliyordum. Ailem de bana destek oldu''

Sayısal-1 puan türünde Türkiye birinciliğini paylaşan Serhat Varolgüneş: : ''İlk 100'e gireceğimi tahmin ediyordum. Ancak, birinciler arasında olmak çok daha sevindirci. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ÖSS'de bu başarıyı ilk kazanan olduğum için çok mutluyum. Başarımda emeği olan ailem ve öğretmenlerime sonsuz teşekkür ediyorum. Bu hepimizin başarısıdır. Elektrik ve elektronik mühendisi olmak istiyorum. Ancak henüz hangi üniversiteyi tercih edeceğime karar vermedim. Ailem ve öğretmenlerimle birlikte hangi üniversitesi tercih edeceğime karar vereceğiz.''

ÖSS Sözel-1, Sayısal-1 ve Eşit Ağırlık-1 puan türlerinde birinci olan Musap Medeni Zorlu: Üniversiteye hazırlanacak öğrencilere düzenli çalışmaları önerisinde bulunan Zorlu, ''Başarının anahtarı sürekli değil, düzenli ders çalışmak'' dedi. Zorlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni tercih edeceğini de belirtti.

Sözel-2 puan türünde Türkiye ikincisi olan Simav Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Abdurrahman Gümüş: , ''Öncelikli hedefim Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde okumak. En büyük hayalim ise uluslararası alanda yönetici olmak. Küçüklüğümden beri hep uluslararası alanda yönetici olmak isterdim''