İHA

Son zamanlarda oldukça dikkat çeken otomobil üreticisi BYD, Volkswagen'in 15 yıl süren Çin pazarındaki liderliğine son verdi ve geçtiğimiz yıl Çin'in en çok satış yapan otomobil markası oldu.

2023 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 62 seviyesinde büyüyerek 3 milyondan fazla araç satışı gerçekleştiren BYD ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, geçtiğimiz temmuz ayında sözleşme imzalandı.

Çinli BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan bu anlaşma, dünya otomotiv sektöründe büyük yankı uyandırdı.

ALTYAPI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım için Organize Sanayi Bölgesi sınırlarındaki 160 hektarlık alanda altyapı çalışmaları başladı.

Tesislerin kurulacağı alanda altyapının yanı sıra iş makineleriyle tesviye çalışmaları yapılırken, bir yandan da bölgeye ulaşım için yeni yol güzergahları oluşturuluyor.

2026'DA ÜRETİME BAŞLAMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik AR-GE merkezinin, 2026 yılında üretime başlaması öngörülüyor.

"YER TAHSİS SÜRECİ TAMAM"

Doğrudan 5 bin, dolaylı olarak 20 bin kişiye istihdam sağlaması beklenen yatırımla ilgili bir televizyon programında bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Tesisler 2026'da üretime başlayacak, imzalar atıldı. Manisa OSB'de yer tahsis süreci tamamlandı. Fabrika inşaatına ilişkin izin başvuruları gerçekleştirildi.” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)