Meclis olağanüstü toplandı

Yerel seçim nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler için bugün toplandı.

Meclis'ten canlı takip;

17.38 - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söz aldı. Bozdağ, "Muhalefet idari işlemlerle fezlekelerin engellendiği iddia ediliyor. Adalet Bakanlığında dosyanın geciktirildiği hakkında basında yer alan haberler doğru değildir. Bu bakanlığın yetkisi dahilindedir." dedi. Bozdağ, şöyle konuştu: "Bakanlık'ta bizim inceleme yapma yetkimiz yok. Dosyanın içine bakma yetkisi yok. Bakanlığın postacılıktan başka görevi yok. Bu evrakın içine bakma yetkisi yok ki biz de iade ettik. Yaptığımız işlem yürürlükteki mevzuata uygundur. Bakanlık görevleriyle alakalı hususlarda görev savcılara ait değildir. Bakanlarla alakası soruşturma komisyonu kurulması usuldür. Yol belli. CHP'sinin bir çoğunluğu var 55 vekille bu önergeyi verebilirdi. Ben 17 Aralık'ta gündeme gelen bu tartışmada Meclis soruşturması önergesi verebilirken neden bu güne kadar vermediniz. Anayasa'yı iyi okuyun. Anayasa herhangi bir yerden yazı istemiyor. Basında çıkan bir haber üzerine de yapabilirsiniz.

17:30 - Meclis verilen aranın ardından üçüncü kez toplandı.

17:20 - Gerilimin devam etmesi dolayısıyla oturuma ara verildi.

Meclis'te Fezleke Gerilimi İZLE

MUHALEFET KÜRSÜYE YÜRÜDÜ

Başkanvekili Sadık Yakut "Gizlilik kararı gereği içerik okutulmayacak" dedi. Bu andan itibaren Meclis'te gergin anlar yaşandı. Önce Oktay Vural ardından da aralarında Ertuğrul Kürkçü'nün de bulunduğu bir grup milletvekili kürsünün önüne gelerek Sadık Yakut'a fezlekelerin okunmamasıyla ilgili itirazda bulundular.

Meclis olağanüstü toplandı

CHP'DEN ÇOK MHP MÜCADELE ETTİ

Oturum açılır açılmaz MHP'li Oktay Vural Başkanlık kürsüsünden yapılan sunuşa sert bir dille itiraz etti. İlk oturuma bu gerginliğin devam etmesi nedeniyle ara verildi. Hükümete yapılan operasyon sonrası Cemaat'le aynı dili kullanan CHP'nin yerine MHP'nin mücadelesi dikkatleri topladı.

Meclis olağanüstü toplandı

17:17- CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yaşanan durum için "Türk demokrasi tarihi için bir kara lekedir" dedi. Hamzaçebi, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: "Nurettin Canikli diyor ki, bunlar burada okunursa hepimiz duman oluruz. Bu 11 klasör gizliyse bürokratlar da okumayacak. Hepsinin elinde, incelediler, o yüzden milletvekillerinin bilgisine sunmuyorlar. Adalet ve Kalkınma Partili milletvekili arkadaşlarım korkmuyorsanız açın. Niye açmıyorsunuz? Eğer bunları 'paralel yapı yaptı' diyorsanız, işte 'paralel yapı' ile de hesaplaşma fırsatı. Türkiye bu şekilde yoluna devam edemez" diye konuştu.

"KUZU OKUR AMA KAPLAN OKUYAMAZ MI'

17:12 - BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan "Fezlekeler gizli, okunmaz' dediniz. Adalet Bakanlığı'na gider bütün bürokratlar okur. Meclis'e gelir bütün memurlar okur, Anayasa Komisyonu'na gider, Burhan Kuzu bile okur. Ama milletin vekilleri okuyamaz değil mi? Yani Kuzu okur ama Kaplan okuyamaz değil mi!

17:00 - Sadık Yakut fezlekelerin Genel Kurul'da okutulmayacağını açıkladı. Yakut'un sözlerinin ardından Meclis'te tansiyon yükseldi. Önce Oktay Vural ardından da aralarında Ertuğrul Kürkçü'nün de bulunduğu bir grup milletvekili kürsünün önüne gelerek Yakut'a itirazda bulundular.

FEZLEKELER OKUTULMAYACAK

16.56 - Gizlilik kararı gereği içerik okutulmayacak

16.51- Genel Kurul'da oturum yeniden başladı.

16:10 - Muhalefet fezlekelerin içeriğini görmek isteyince oturuma ara verildi.

15:45 - Daha sonra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi söz aldı: "Bizim olağanüstü toplantı çağrısındaki iki talebimizden birincisi, fezlekelerin okunması; ikinci bölümde fezlekelerin içeriğinin Meclis'e sunulmasındaki gelişme. Siz olağanüstü çağrı gündemine sadık olmak zorundasınız. Çağrı fezlekelerin okunması ise siz onun özetini ya da kısaltılmış halini genel kurula sunma yetkisine sahip değilsiniz. Meclis Soruşturması denetim yollarından biridir. Meclis Soruşturmasında, TBMM Genel Kurulu Cumhuriyet Savcılığının görevini yapar. TBMM'nin görevi milletvekillerinden bir bilgiyi saklaması değildir. Aksi halde anayasaya karşı suç işlemiş olursunuz."

GENEL KURUL'DA GERGİN ANLAR

15:35 - MHP'li Oktay Vural ve CHP'li Akif Hamzaçebi fezlekelerle ilgili Başkanlık kürsüsünden yapılan sunuşa itiraz etti.

Oktay Vural, "Lütfen bu sunuşu düzeltin, size gelen dosyayı biz de incelemek istiyoruz, doğrudan doğruya gizlemek milletvekilllerinin iradesine karşı durmaktır, gereğini yapın" dedi. CHP'li Akif Hamzaçebi'de fezlekenin özetinin okunmasına itiraz etti. Sadık Yakut ile Hamzaçebi arasında ufak bir gerginlik yaşandı.

MUHALEFET YETER SAYISINI TOPLADI

15:00 - TBMM Genel Kurulu, 4 eski bakanın fezlekelerini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. CHP, MHP, BDP ve bazı bağımsız milletvekilleri oylama sırasında Genel Kurul Salonu'nda hazır bulundu. Oylama sonucu toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Sonuçların açıklanmasının ardından AK Partililer de Genel Kurul Salonu'na girdi. Kurul açılarak görüşmelere başlandı.

FEZLEKELER İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Genel Kurul'da 4 eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış hakkındaki fezlekelerin üst yazıları okunacak. Muhalefetin fezlekelerin tartışmaya açılabilmesi için genel görüşme talebinde bulunması da bekleniyor. Bu talep Genel Kurul'da oylanacak. Görüşmelerin ardından Genel Kurul, başka bir konuyu ele almadan yeniden tatile girecek.

İKİ KOMİSYON TALEBİ

Haklarında fezleke bulunan 4 bakan, bugün Meclis Başkanlığı'na dilekçe verdi. Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar haklarında soruşturma komisyonu kurulması için meclis başkanlığına dilekçe ile başvurdu.

Bakanların bu dilekçesinin ardından Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile 55 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçe için harekete geçti. İmzaya açılan dilekçe Meclis Başkanlığı'na verilecek. Ak Parti; iki ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını isteyecek. Üç bakan için bir soruşturma komisyonu, Erdoğan Bayraktar için ise ayrı bir komisyon kurulması talebinde bulunulacak.