ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, deprem bölgesini mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile ziyaret etti.

Blinken, ziyaretinin ardından Ankara'da temaslarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Blinken'ın görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi:

"Deprem bölgesini birlikte inceledik"

Deprem felaketinden etkilenen bölgede birlikte incelemelerde bulunduk. Birçok ABD kurum ve kuruluşu, depremden etkilenen bölgelerde yardım faaliyetini devam ettiriyor. ABD'de çok sayıda kişi ve kurum, şirket ve sivil toplum kuruluşları da yardımda bulunuyor. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Blinken, 170 yıl önce gönderilen mermeri hatırlattı

Anıtkabir'i ziyaret edeceğini söyleyen Blinken, ABD'nin kurucusu George Washington'ın anıtının yapılma sürecinin tarihinden bahsetti:

170 yıl önce Washington anıtı ilk defa yapıldığı zaman Sultan Abdülmecid bir mermer göndermişti bu anıta konulmak üzere. Şöyle yazıyor üzerinde: 'Abdülmecid Han'ın temiz adı, dostluğun devamını göstermek için, Washington'da dikilen bu yüksek taşa yazıldı.' Şimdi biz, bu dostluğu pekiştireceğiz.

1850'li yıllarda gönderilen söz konusu mermer, tarihçiler tarafından ABD ile yakınlaşmanın ilk belgesi olarak nitelendiriliyor.

Washington'a ve ABD halkına teşekkür etti

Öte yandan Çavuşoğlu, hem Washington yönetimine hem de ABD halkına bu zor zamanlarda verdikleri destek ve dayanışma için de teşekkür etti.

ABD ile geniş bir gündemlerinin olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Blinken ile bir ay önce Washington'da Stratejik Mekanizma Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini anımsattı.

"Ortak amacımız somut kazanımlar"

Söz konusu toplantıyı yılda iki kez yapma konusunda hem fikir olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

İkinci toplantıyı, bu yılın ikinci yarısında yapmak istiyoruz. Arkadaşlarımız hazırlıklarına devam ediyor. Ortak amacımız, ilişkilerimizde var olan fırsatları çoğaltarak somut kazanımlara dönüştürmek. Sorunları ve sınamaları da etkin bir şekilde yönetmek istiyoruz.

"100 milyar dolar hedefine ulaşmak için çalışıyoruz"

Ekonomi ve ticaret, olumlu gündemimizin en önemli başlıklarından bir tanesi. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 32 milyar dolar ulaştı. 100 milyar dolar hedefine ulaşmak için çalışıyoruz. Karşılıklı yatırımlar artıyor. Askeri ilişkilerimiz, stratejik ortaklığımızın önemli boyutlarından biri.

Savunma sanayii ve F-16 meselesi

Ancak, tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayii iş birliğimizde zorluklarla karşılaşıyoruz. Artık bunların aşılması gerekiyor. Yaptırımların da en kısa zamanda kaldırılmasını bekliyoruz. F-16 talebimizle ilgili son durumu da ele aldık. ABD yönetimi talebimize güçlü destek veriyor. Bu konuda Kongre'ye resmi bildirimin bir an önce yapılmasını arzu ediyoruz. Sürecin süratle tamamlanması her iki tarafın da yararına.

"Talebimizin karşılanması, ikili ilişkilerimiz açısından önemli"

Kongre'de her zaman zorluklar çıkabiliyor. Bazı çevrelerce bu sürecin Kongre'de geciktirilmemesi ya da engellenmemesi gerekiyor. Kongre'nin de engelleyici değil, destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz. Talebimizin karşılanması, ikili ilişkilerimiz açısından da önemli. Ama NATO'nun da savunma kabiliyetleri açısından da son derece önemli. Zaten Kongre ile diyaloğunda ABD yönetimi de bunu açık ve net bir şekilde söylüyor.

Blinken: F-16 tedarikini destekliyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 tedarikini desteklediğini, Ankara ile ortak harekat yeteneklerinin 'çok önemli' olduğunu söyledi.

Süreçle ilgili halihazırda bir yorumda bulunamayacağını söyleyen Blinken, Kongre'ye bilgi vermeleri gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu ise şartlara bağlanarak F-16 tedarikinin mümkün olmadığının altını çizdi ve ekledi:

Çavuşoğlu: Ödediğimiz 1.4 milyar dolarlık bir rakam var

Elimizin, kolumuzun bağlanmaması lazım. Ortak duruş sergilemek bence kritik öneme sahip. F-35 programının ortağıydık. Türkiye, bu programdan çıkarıldı. Bu tek taraflı bir karardı, bizim kararımız değildi. Ödediğimiz 1.4 milyar dolarlık bir rakam var. Türkiye bu programda olmadığına göre ödediğimiz paranın da geri ödenmesini beklemek en doğal hakkımız. Müzakereler devam ediyor.

"İlla bir felaketi beklememize gerek yok"

Zor zamanlarda sergilenen dayanışmanın ilişkilere olumlu katkı sağladığını belirten Bakan Çavuşoğlu, ABD ile ilişkilerde pozitif gündemi öncelediklerini söyledi.

Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile deprem bölgesi ziyareti sırasında "İlişkileri geliştirmek için illa bir felaketi beklememize gerek yok." şeklindeki ifadesini hatırlatan Çavuşoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Finlandiya ile ilgili sorunumuz görece daha az"

Samimi adımlar atmamız lazım. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda son zamanlarda açıklamalarımızı zaten takip ediyorsunuz. ABD'nin de yakından takip ettiğini biliyoruz. Mutabakat muhtıramız var. Burada kim ne yapacak, açıkça belirtilmiştir. Finlandiya ile ilgili sorunumuz görece daha az.

"Olumlu mesajlar verdiler ama..."

Litvanya'daki NATO Zirvesi'yle ilgili verilen takvim kapsamında atılacak adımların İsveç'e bağlı olduğunu anlatan Mevlüt Çavuşoğlu, "Bazı olumlu mesajlar verdiler, kanun değişikliği yaptılar. Ama maalesef, İsveç'te PKK terör örgütü yandaşlarının terörün finansmanı, insan devşirme ve terör propagandası dahil her türlü faaliyetlerini açıkça devam ettirdiğini görüyoruz." diye ekledi.

NATO'nun Litvanya'da gerçekleştireceği zirve, 11-12 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek.

Blinken ise Finlandiya ve İsveç'in askeri ittifaka üyelik konusunda 'ciddi adımlar' attığını dile getirdi.