Milli helikopterimiz parmak ısırtıyor

Milli helikopterimiz parmak ısırtıyor

Henüz test aşamasında olan milli helikopterimiz T 129 ATAK'ın talipleri şimdiden Türkiye'nin kapısını çalmaya başladı. ATAK, Güney Kore'nin açtığı 2 milyar dolarlık taarruz helikopteri ihalesinde iki Amerikan firması Kobra ve Apaçi ile birlikte son 3'e kalmayı başardı.

İHALE DEVAM EDİYOR

Toplam 6 adet üretilen prototiplerin kabul testleri devam ederken TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, "Güney Kore'deki ihalede aşağı yukarı işin sonuna geldik. Yaklaşık iki yıldır ihale devam ediyor. Gerek Kore'de yapılan toplantılarda gerek Türkiye'ye teknik ekiplerini kullanıcılarını ve sözleşmecilerini göndererek yaptıkları yerinde incelemelerle uçuş ve atış testleriyle T 129 Atak helikopterimiz iki Amerikan firması ve onların iki ürünüyle nihai listeye kaldı" dedi.

Milli helikopterimiz Atak

Milli helikopterimiz parmak ısırtıyor

TÜRKİYE OLARAK SATABİLİRİZ

Şubat ayı ortalarında sonuçlanması beklenen ihale, Güney Kore'deki seçimler sebebiyle mart ayına sarktı. Yani ATAK için mart ayı oldukça önemli. ATAK, bugüne kadar Güney Korelilerin yaptıkları tüm testlerden tam not aldı. Beklenen performans değerlerini sağlayan ATAK'ın ihalede şansının yüksek olduğu belirtiliyor. TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı, "Bir silahlı hava aracını dünyada çok az ülkenin sahip olduğu satma hakkına sahip olduğu böyle bir ürünü Güney Kore gibi prestijli bir kullanıcıya satabilmemiz için bizim koymuş olduğumuz performansın üzerine büyüklerimizin de destek vermesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü tek başımıza TAİ olarak satamayız, Türkiye olarak satabiliriz" diye konuştu. İhalenin kazanılması durumunda Türk Savunma Sanayi tek kalemde en büyük ihracatını yapmış olacak.

GELİŞMİŞ SİLAHLARLA DONATILDI

Halen dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma unvanını elinde tutan ATAK'ın T129A ve T129B olmak üzere iki tipi mevcut. T129A'da yakın hava desteği görevleri için 76 adede kadar 70 mm güdümlü ve güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top bulunurken, çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş olan T 129B aynı anda atılabilen 8 adet UMTAS, 12 adet CIRIT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile donatılmış durumda. ATAK'ın uzunluğu 14.60 metre, yüksekliği 3.40 metre, gövde genişliği ise 4.50 metre.

KENDİ SİLAHIMIZI KENDİMİZ ÜRETİYORUZ

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'de milli kaynaklar ile savunma sanayisinin yüzde 54'ünü karşılayabilen bir seviyeye geldiklerini söyledi. 2012'de savunma sanayi olarak 1.2 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını aktaran Bakan Yılmaz, savaş uçağı dışında savunma sanayinin ihtiyacı olan tüm ürünleri ürettiklerini dile getirdi. Yılmaz, "Yerli savaş uçağının da tasarım çalışmaları başladı." dedi.

Konya'nın Akşehir ilçesinde AK Parti Siyaset Akademisi programına katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, savunma sanayinin ihtiyaçlarınıan büyük bir çoğunluğunu milli kaynaklar ile karşılayabilir bir düzeye geldiklerini dile getirdi. Dünyadaki en zor sanayilerden birinin savunma sanayi olduğunu anlatan Bakan İsmet Yılmaz, "Savunm sanayi, dünyada rekabetin en fazla olduğu alanlardan biridir. Yüksek miktarda yatırım gerektiriyor. Biz silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacı olan her savunma sanayi ürününü üretmeyi amaçlıyoruz. Bu ihtiyacın yüzde 55'ini üretebilir seviyesine geldik. Kendi milli gemimizi yapıyoruz, Milgem. Kendi milli helikopterimizi yapıyoruz. Kendi insansız hava aracımızı yapıyoruz. Kendi Altay tankımızı yapıyoruz." dedi.

"ALTAY'IN PROTOTİPİ İÇİN 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA KAYNAK AYIRDIK"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, milli kaynaklarla üretilen Altay tankının dizaynı, testleri ve prototipini elde etmek için 1 milyar doların üzerinde kaynak ayırdıklarını anlattı. Yılmaz, her ülkenin tank için bu kadar kaynak ayıramayacağını söyleyerek şunları söyledi: "Eğer bir tankın fiyatının 10 milyon dolar olduğunu düşünürseniz sadece bir prototip veya bu teknolojiyi üretmek için 1 milyar doların üzerinde bir kaynak ayırmanın önemini takdir edersiniz. Her ülke bu kadar kaynak ayıramaz. Sadece tank değil, Atak Helikopterimiz de var. Anka insansız hava aracı mız var. Mini insansız hava araçlarını üretiyoruz."

"ANADOLU'DA YAŞAYABİLMEK İÇİN ORDUMUZ GÜÇLÜ OLMALI"

Ekonomisi güçlü olmayan ülkelerin ordusunun da güçlü olamayacağını dile getiren Bakan Yılmaz, 2023 hedeflerine ulaşmak için savunma sanayisi olarak 25 milyar dolar ihracat hedeflediklerini dile getirdi. 'İstikrarın olmadığı topraklarda önünüzü göremezsiniz.' diyen Bakan Yılmaz "Ekonominiz iyi olsa, ancak güçlü bir silahlı kuvvetleriniz yoksa bu coğrafyada kalabilmek mümkün değildir. Anadolu, tarih sayfalarında kaybolmuş binlerce uygarlığın mezarlığıdır desek yeridir. Onlardan eğer bugüne iz kalmamışsa bir sebebi de ülkelerini savunacak güçlü bir ordularının olmamasıdır. Zor bir coğrafyada halkınızı, milletinizi ve değerlerinizi koruyacak gücünüz varsa ayakta kal ırsınız. Dünyanın bir çok ülke var, kişi başına düşen milli gelirleri 50 bin doların üzerinde ancak ordusu yok denecek seviyede. Bu ülkelerin dünya siyasetine ne yön verici ne de yönlendirici olduğundan bahsedilemez." dedi.

"YERLİ SAVAŞ UÇAĞIMIZIN TASARIM ÇALIŞMLARI BAŞLADI"

Savunma sanayi olarak ordunun ihtiyaç duyduğu bir çok ürünü ürettiklerini anlatan Milli Savunma Bakanı şöyle konuştu "Tankımızı, topumuzu, tüfeğimizi üretiyoruz. Üretemediğimiz sadece savaş uçağı var. Savaş uçağının da şuanda tasarım çalışmaları başladı. Ancak bunlar bugünden yarına olacak şey değil. Bir projeye başladığınızda çıktısını 10-15 yılda alıyorsunuz. Dolayısı yla kendi savaş uçağımızı yapabilme konusunda da bir çalışma başlattı k. İnşallah Türkiye'nin 100. Yılına giderken bundan çok olumlu bir sonuç alarak milletimizin önüne çıkacağız."