Haber Merkezi

ABD'de 23 Haziran'da düzenlenen roket yarışması "Spaceport America Cup'24"te Türk rüzgarı esti.

Yarışmaya katılan İlim Yayma Vakfı Vefa Yurdu öğrencilerinin kurduğu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vefa Havacılık Takımı, dünya şampiyonu oldu.

Türkiye'ye bu gururu yaşatan ekip, yurda döndükten sonra İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan ile bir araya geldi.

Şampiyonlarla buluşma

Vakfın Süleymaniye'deki genel merkezinde düzenlenen programa; İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, çeşitli medya kuruluşlarının yöneticileri ile dünya şampiyonu olan takımın üyeleri katıldı.

Programda konuşan Erdoğan, yarışmada şampiyon olan takımın üyelerine, İTÜ'ye, mezunlar derneği VEFADER'e teşekkür etti.

"Daha büyük başarıların habercisi"

İlim Yayma Vakfı olarak öğrencilere ders dışında da kariyerlerini destekleyecek çalışmalar yapmalarını teşvik ettiklerini belirten Erdoğan, "Aslında biz bütün bir nesle örnek figürler, örnek ekipler oluşsun istiyoruz. Çünkü bu başarılar bir günde olan başarılar değil. Üstüne konarak devam edilmesi gereken belli demlenme, zamanda isteyen işler.

O yüzden sabırla devam ediyoruz. Bu başarılar, gelecek daha büyük başarıların habercisi. Buna kesinlikle inanıyoruz. İşte bu inanç ülkemize, milletimize daha nice büyük başarıları getirecek.

Teknolojide, bilimde çok daha ileride olan bir Türkiye, tabii ki dünyada daha çok söz söyleyebilen bir ülke olacaktır. Bir çekim merkezi haline gelebilecektir." ifadelerini kullandı.

"Büyük ülkelerle benzer güce sahip olmak için inat etmeniz gerekiyor"

Bilal Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye karar verecek, Türkiye kendi kaderini tayin edecek. Türkiye 2 bin 500'e takılmayacak; 10 bini, 20 bini geçecek. Dünyanın büyük ülkeleriyle benzer güce sahip olacak diye inat etmeniz gerekiyor.

İnat etmediğiniz zaman, gelen baskılara karşı pes ettiğiniz zaman, 'Tamam öyle olsun, tamam o kadar ısrar etmeyeyim, bu kadar inatçı olmayalım, hadi Avrupa şunu istemiyor, bunu istemiyor, Amerika şöyle diyor, böyle diyor, bunlara karşı yumuşak davranalım' dediğiniz zaman size biçilen kaderle sınırlı elbette ki geleceğiniz.

"İnat ettiğiniz zaman bu engelleri aşıyorsunuz"

Ama inat ettiğiniz zaman, direnç gösterdiğiniz zaman, inandığınız zaman, o zaman bu engelleri aşıyorsunuz.

Bu sefer yeni ufuklara bir milleti taşıyabiliyorsunuz. Bizim yapmamız gereken bu. İnanmak... Yapabileceğimize, başarabileceğimize inanmak.

"Biz sadece at üzerinde, savaşta iyi bir millet değildik ki..."

Rahmetli Fuat Sezgin, 'Yapabilirsiniz çünkü yaptınız' diyor. Bunu gençlere söylüyor Fuat Sezgin. Yapabilirsiniz çünkü yaptınız. Yüzyıllar boyunca yani biz sadece at üzerinde, savaşta iyi bir millet değildik ki...

İstanbul'un fethinde de teknoloji var. Bizim savaş başarılarımızın arkasında da teknoloji var. Bir Endülüs medeniyetinden bahsedebiliyoruz, İspanya'da batının soykırıma maruz bırakılıp tamamen kökünün kazındığı. Teknolojide zamanının çok ötesinde olan bir uygarlıktan bahsediyoruz.

Yapabilirsiniz, çünkü yaptığınız bu. Siz bilimde, fende, teknolojide, felsefede zamanın ilerisinde bir milletsiniz, bir kültür tarihine sahip milletsiniz."

TEKNOFEST vurgusu

Erdoğan, Selçuk Bayraktar'ın Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttüğü T3 Vakfı bünyesinde düzenlenen TEKNOFEST yarışmalarının Türkiye'de çok büyük bir oyun değiştirici rolü olduğunu dile getirerek, 1 milyondan fazla öğrencinin projeleri ile katıldığı yarışmalarının gelecek açısından önemli olduğunu kaydetti.

Yarışmaların bir nesli başarıya, çalışmaya, teknolojik gelişmeye motive edici nitelikte olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

İçlerinden çıkan başarılara şahitlik ediyoruz. Dolayısıyla onların başaracakları şeyler, bugün Selçuk Beylerin geldikleri nokta, bütün dünya çapında yakaladıkları başarılar da zaten, yapabiliriz duygusunun açığa çıkmasını, pekişmesini sağlıyor.

O yapabiliriz duygusu ve gerçekten böyle kendi içimizden çıkan rol modellerin olması, sahada nice yeni gelişmelerin de aslında habercisi. Onun için ben TEKNOFEST'te emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Filistin bayrağı sansürüne tepki

Ödülünü alırken sahnede Filistin bayrağı açan Vefa Havacılık Takımı'nın yarışma organizatörlerinin sansürüyle karşılaştığını ifade eden Bilal Erdoğan, sosyal medya paylaşımlarında Filistin bayraklı karelerin kesildiğini aktardı.

Bunun bir zihniyet göstergesi olduğuna işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada gözümüzün önünde bir soykırım yaşanıyor. Hedef alınarak çocukları öldüren bir cani ülkeden bahsediyoruz. Bu ülke daha yeni, Birleşmiş Milletler'in bir kuruluşunu terör örgütü ilan ediyor. Yani sen zaten bir terör devletisin. Dünyanın ciddi bir İsrail terör devleti sorunu var.

Dolayısıyla gençlerin bu konuya dikkat çekmiş olmaları çok kıymetli. Milletimizin de bu konuyu her gün gündemde tutması gerekiyor. Eğer bu soykırım sonlandırılmazsa ve İsrail terör devletinin yanına kâr kalırsa, İsrail'in bundan sonra hangi vahşeti, hangi cinayet işleyeceğini hiçbirimiz kestiremeyiz.

Tabii ki benzer kötü örneklere de kapı aralanmış olur. Dünyanın huzura, barışa ihtiyacı var. Batı uygarlığı artık bunu temin edemiyor. İsrail gibi bir canavarı besliyor."

Batı medeniyetinin teknolojik gelişmesinin dünyaya daha çok kan ve gözyaşı getirmeye devam ettiğini belirten Erdoğan, gençlerin bu çalışmalarının aynı zamanda daha iyi bir dünya kurma amacını da taşıdığını kaydetti.

"Üretken olmak amacıyla kurulan bir takım"

Şampiyon takımın üyeleri de tek tek söz alarak başarılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şampiyonlardan Ömer F. Sarıgöz, takımın kuruluş serüvenini anlatırken, "Biz takımı, 2018 yılında Vefa Yurdu’nda İlim Yayma Vakfı’nın mühendislik öğrencilerine tahsis edilen bir atölyede kurduk. Vakıf mühendislik öğrencilerine bir atölye kuruyor, mühendislik öğrencileri orada üretken olmak, kendilerini geliştirmek hedefiyle, bir şeyler üretmek hedefiyle bir araya geliyorlar.

2018 yılında üretken olmak, bir şeyler ortaya koyabilme, bu sadece teorik eğitim değil bunun yanında pratik eğitimlerle bir şeyler yapabilmek adına bu takım kuruluyor.

Kuruluş aşamasında en büyük destekçisi vakıf ve VEFADER. Takımımız ilk senesinde derece almaya başlıyor." dedi.

“Burada gözüküyor, çok derece edindik"

Diğer bir takım üyesi Ali Rıza Eke ise, “Burada gözüküyor, çok derece edindik. Bunun sonucunda uluslararası yarışmalara katıldık ve böyle bir başarı nasip oldu. Devam ediyoruz inşallah." ifadelerini kullandı.

"Birikimi neticelendirmek çok şükür bize nasip oldu"

Takım kaptanı Nurullah Bedir ise şu ifadeleri kullandı:

Benim takımdaki 3’üncü senem. Bu sene de takımda kaptanlık görevini yürüttüm.

Bu sene şampiyonluk bizim dönemimizde nasip oldu. Fakat burada Ömer Ağabey’in de söylediği gibi geçmişten gelen birikimi neticelendirmek çok şükür bize nasip oldu.

Talha Kiraz da "İTÜ’de makine mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Takımda ilk senem. Allah’a şükür ilk senemde böyle bir başarı elde ettik. Bunun üzerine nasıl çıkarız bilemiyorum." dedi.

"Üniversitemizde 100'ün üzerinde proje takımımız var"

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Koyuncu ise bu yarışmanın ve TEKFONEST yarışmalarının gençlere kazandırdığı en önemli katkının özgüven olduğunu söyledi.

Vakfın bilim ve teknolojiyi destekleyerek gençleri özendirmesinin önem arz ettiğini belirten Koyuncu, şunları kaydetti:

Şu anki bu gençlerimizin -ben inanıyorum ki- yapamayacakları bir şey yok. Üniversitemizde 100'ün üzerinde proje takımımız var. Bir takımımız dikey inişli roket tasarladı ve onu çok güzel bir şekilde indirdiler. Yakında TEKNOFEST'in dikey inişli roket yarışmasına katılacaklar. İnanıyorum ki bu gençlerimiz çok yakın bir vakitte Elon Musk'ın, Space X'in yaptığı dikey inişli roketlerden çok daha iyilerini yapacaklar.

Birçok ünlü okulu geride bıraktılar

İTÜ Vefa Takımı, ABD'de düzenlenen, 20 ülkeden 152 takımın katıldığı Spaceport America Kupası roket yarışmasında, 83 takımın yarıştığı 10 bin feet kategorisinde 1. olmuştu.

Şampiyon takım; Princeton, Stanford, George Washington üniversiteleri gibi okulları geride bırakarak bu başarıya ulaşmıştı.