Rahşan Ecevit: Kıbrıs'ta Türk askeri şart

Rahşan Ecevit, Kıbrıs'ın artık eskisinden daha da önemli bir ada haline geldiğini belirterek, Kuzey Kıbrıs'ta ‘şimdi olduğu gibi' yeterli düzeyde bir askeri gücün konuşlanmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

ADA BAKÜ-CEYHAN BORU HATTI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
DSP'nin kurucu Genel Başkanı, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, yazılı bir açıklama yaparak, Kuzey Kıbrıs'taki Türk askerlerinin önemine işaret etti.

Türkiye Kıbrıs'la yalnız Kıbrıs Türkleri açısından değil, Türkiye'nin kendi geleceği bakımından da ilgilendiğini ifade eden Rahşan Ecevit, 14 Ocak 1997'de Bülent Ecevit'in TBMM'de, Atatürk'ün "Efendiler, Kıbrıs'a dikkat ediniz bu ada bizim çok önemli" sözlerine vurgu yaptığını hatırlatarak şunları dedi: "Şimdi ise Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı ile İskenderun'a petrol akacak ve Doğu Akdeniz'de Türkiye daha da etkili duruma gelecektir. Türkiye uluslararası petrol kaynaklarının güvenli bir şekilde açık denizlere açılmasını sağlayacaktır. İskenderun önem kazanacak ve bu arada İskenderun'un çalışmalarında Kuzey Kıbrıs'a ihtiyacı olacaktır. Oysa Kuzey Kıbrıs Rumların eline geçtiğinde petrolün koruyucuları da Kıbrıs'ta konuşlanmış Rum ve Yunan güçleri olacaktır. Kısaca Kıbrıs artık eskisinden daha da önemli bir adadır." Kıbrıs Türk Barış Harekatı'nın öncesinde Kıbrıs Türklerinin güvenliği bakımından 650 kişilik Türk Birliğinin yeterli olacağının öne sürüldüğünü, fakat Yunan cuntalarının saldırıya geçmesi üzerine büyük tehlike ile karşılaşan Lefkoşa'daki birliğin ancak 21 Temmuz 1974 gecesi sabaha karşı Türkiye'den gelen askerler tarafından kurtarılabildiğini anlatan Ecevit şöyle devam etti: "Türkiye'nin bir daha böyle bir durumla karşılaşmaması için Kuzey Kıbrıs'ta şimdi olduğu gibi yeterli düzeyde bir askeri gücün konuşlanması zorunludur. Hiçbir ülkenin hatırı için askerlerimizin ve soydaşlarımızın canını tehlikeye atamayız. Kıbrıs'ta barış ve huzur Türk askerinin kanıyla, canıyla sağlanmıştır. Çözüm bunda 35 yıl önce gerçekleşmiştir. Bu unutulmamalıdır."

Milliyet