Netflix, Famagusta dizisini Türkiye’de yayınlamayacak
Haber Merkezi

Kıbrıs Barış Harekatı, Türklere olduğu kadar Rumlara da barış getirdi.

Netflix'in "Famagusta" (Gazimağusa) dizisi, Türkiye'yi Kıbrıs'ta "savaş suçlusu" yaptı.

BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

Dijital yayın platformu Netflix'in, bu gerçeği yok sayan ve Türk askerini karalayan bir diziyi yayınlama kararı büyük tepki çekti.

Diziye IMDB'de Yunanlar 10 yıldız, Türkler 1 yıldız verdi.

YAYINLANMAYACAK

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Türk düşmanı “Famagusta” isimli yapımın, Türkiye'de veya herhangi bir ülkede yayınlanmayacağını açıkladı.

"KABUL EDİLEMEZ BİR YANLIŞ"

"Kıbrıs Türkü'nün haklı davasının savunulmasını, zulme uğrayan soydaşlarımızın kurtarılmasını amaçlayan “Kıbrıs Barış Harekâtı”, adının hakkını vererek hukuk çerçevesinde Ada’ya huzur getirdi." diyen Şahin, "Kahraman Türk askeri Kıbrıs’a barış ve huzur götürmüş, akan kan durmuş, mazlumun gözyaşları silindi. Tarihi gerçekler ortadayken bazı çevrelerin art niyetli olarak Türkleri, ülkemizi ve kahraman ordumuzu kötüleyen bir filmle ortaya çıkması kabul edilemez bir yanlış." ifadelerini kullandı.

"NETFLİX İLE GEREKLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI"

Yapımın, daha önce menşe ülkesindeki televizyonlarda yayınlanmış ve sonrasında Netflix tarafından lisanslandığını belirten RTÜK Başkanı Şahin, dizinin Türkiye'de veya herhangi bir ülkede yayınlanmayacağını açıkladı:

Ülkemizdeki dijital yayın hizmetlerini düzenleyen ve denetleyen kuruluş olarak Üst Kurulumuz, yayıncı Netflix ile gerekli görüşmeleri yapmış ve yapımın yayınlanmayacağına dair anlayış birliğine varıldı. Söz konusu yapım, sadece daha önce yayınlandığı ülkede (Yunanistan) Netflix kataloğuna girecek, Türkiye’de veya herhangi bir ülke kataloğunda yer almayacak.

BATUHAN MUMCU'DAN İLK DEĞERLENDİRME

Karara ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, alınan kararı memnuniyetle karşıladığını söyledi.

"MEMNUNİYETLE ÖĞRENDİM"

Bakan Yardımcısı Mumcu açıklamalarında şunları söyledi:

Radyo Televizyon Üst Kurulumuz’un dijital yayıncı Netflix ile yaptığı görüşmeler neticesinde; haklı davamız Kıbrıs Barış Harekatı'mıza Rum tarafının tarihin gerçekleriyle örtüşmeyen tezleri üzerinden gölge düşürme çabalarının bir ürünü olan “Famagusta” isimli yapımın, ülkemizde ve herhangi bir ülke kataloğunda yer almayacağı konusunda anlaşmaya varıldığını memnuniyetle öğrendim.

"NETFLİX'İ ÖZENLİ OLMAYA DAVET EDİYORUM"

Kıymetli Başkanımız Ebubekir Şahin'e etkili girişimi için teşekkür ediyorum. Ancak tarihi gerçekleri apaçık şekilde çarpıtan söz konusu yapımın, daha önce yayımlandığı Yunanistan’ın Netflix kataloğunda yer almaya devam etmesinin iki ülke arasındaki dostluğa zarar vereceği ve barışı zedeleyeceğinden, kabul edilmesinin mümkün olmadığı görüşümü yineliyorum. Netflix'i tarihi yapımlar konusunda özenli olmaya davet ediyorum.