
Şile ve Kilyos'ta meydana gelen gemi kazalarının yaşandığı bölge yıllardır bu konuda sabıkalı. Kazalara anında müdahale edilmesi için ilk olarak İngilizler tarafından kurulan tahlisiye istasyonları faaliyete geçti.
Gözlem kuleleri ve batmayan tahlisiye kayıklarının yer aldığı bu istasyonlar onlarca yıl hizmet verdi.
BAŞLANGIÇ İNGİLİZ KUMPANYASI
Türkiye'de kıyı emniyeti kurtarma hizmetlerin başlangıcı, 1926 yılında İstanbul'da kurulan "Kilcher & Walkers Co" isimli İngiliz kumpanyasına dayanıyor.
EFSANE TAHLİSİYE KAYIKLARI
Efsane olarak nitelendirilen, hem kendi kendini dengeleyen hem de batmayan tahlisiye kayıkları bugün sadece kabotaj bayramlarındaki etkinliklerde yer alıyor.
KIYI EMNİYETİ SON HALİNİ ALDI
Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. içerisinde 1984 tarih ve 233 nolu kanun ile "Kurtarma ve Çeki İşletmesi" şeklinde hizmetine devam eden Kuruluş daha sonra Kıyı Emniyeti İşletmesi ile 1994 yılında birleşerek Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmesi adı altında hizmet vermeye başladı ve 1995 yılında "TDİ KURTARAN " isimli açık deniz Kurtarma gemisi işletme filosuna katıldı.
Şile tahlisiye botunun gösterisi
İNGİLİZLER'İN KURDUKLARI KAYIKHANE VE BİNALAR HALA ETKİN
İngilizler'in İstanbul'u işgali sırasında Boğaz'ı kormak amacıyla inşa edilen kayıkhane ve tahlisiye binaları bugün de etkinliğini koruyor.
Kara tahlisiye istasyonları
1- Kilyos Tahlisiye İstasyonu 2- Rumeli Karaburun Tahlisiye İstasyonu 3- Yomburnu Tahlisiye İstasyonu 4- Şile Tahlisiye İstasyonu 5- Cebeci Tahlisiye İstasyonu
(Kilyos tahlisiye kayıkhanesi)
Tahlisiye bot istasyonları
1- Kefken ada Tahlisiye Bot İstasyonu 2- Rumeli Feneri Tahlisiye Bot İstasyonu 3- İstinye Tahlisiye Bot İstasyonu 4- Harem Tahlisiye Bot İstasyonu 5- Marmara adası Tahlisiye Bot İstasyonu 6- Akbaş Tahlisiye Bot İstasyonu 7- Şile Tahlisiye Bot İstasyonu 8- Lapseki Tahlisiye Bot İstasyonu
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış