Türk Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemisi olacak TCG Anadolu veya Anadolu L-400 isimli amfibik hücum gemisinin son hali havadan görüntülendi.
Büyük bir kısmı tamamlanan 232 metre genişliğindeki gemi, tüm heybeti ile görenleri hayran bıraktırıyor.
Tam donanımlı 8 helikopter bulundurabilecek
TCG Anadolu, ana yapılandırması bakımından Türkiye'nin amfibi hücum gemisi (LHD) sınıfına giren ilk gemi olma özelliğini taşıyor.
2014 yılında yapımına başlanan gemide artık sona gelindi.
TCG Anadolu, tam donanımlı 8 helikopter bulundurabilecek.
Savaş uçaklarının kalkışını kolaylaştıracak
Geminin, bir tabur tam teşekküllü askerin istenilen bölgeye sevkini sağlayabilme özelliği bulunuyor.
Kıtalararası görevlere çıkabilecek elverişliliğe sahip olan geminin aktif olarak Mavi Vatan’ı koruması bekleniyor.
Gemi, 12 derecelik eğimi ile üzerinde savaş uçaklarının kalkışını kolaylaştıracak.
Rampası da var
Bu sayede helikopterler dışında uçakların kullanımında kolaylık sağlayacak rampa da eklenmiş durumda.
Gemide görev alması için ilerleyen zamanlarda kısa kalkış, dikey iniş yapabilen Lockheed Martin F-35B modeli veya farklı uçakların kullanılması planlanıyor.
Toplam bin 400 kişiyi taşıyabilecek kapasitedeki gemi, 700 kişilik amfibi gücü 8 deniz çıkarma aracını taşıyabiliyor.
Askeri hastane olacak
Gemi; içinde ameliyathane, diş tedavi üniteleri ve yoğun bakım ile enfeksiyon odalarının bulunduğu en az 30 yatak kapasiteli askeri hastaneye de sahip olacak.
BAYKAR Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, TCG Anadolu için dikey iniş kalkış ve konvansiyonel iniş kalkış yapabilen SİHA geliştirdiklerini ve bir yıl içerisinde hazır olacağını duyurmuştu.
Ağır yük garajı unutulmadı
232 metre genişliği, 58 metre yüksekliği bulunan TCG Anadolu'nun bin 410 metrekare tank, konteyner gibi ağır araçlar için ağır yük garajı bulunuyor.
Gemide ayrıca bin 165 metrekare gemi havuzu, bin 880 metrekare hafif yük garajı, 6 iniş alanı ile bir uçuş rampasına sahip 5 bin 440 metrekare uçuş güvertesi, 900 metrekare hangar yer alıyor.
Dosta güven, düşmana korku veriyor
Kriz, gerginlik ve çatışma durumlarında dosta güven, düşmana korku salabilecek bir gemi olduğunu ifade eden Mavi Vatan kavramının mimarı Emekli Tümamiral Cihat Yaycı,
“Üzerindeki kuvvetler ile her yere aktarım yapabilme kabiliyetine sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü göstermesi açısından oldukça önemli bir gemidir. Bölgenin ve dünyanın istikrarıyla barışına katkı sağlayacak bir unsurdur. İnsani yardım ve tahliye harekatlarında çok önemli görevler icra edebilir. TCG Anadolu gemisi üzerinde hava araçlarını taşıyabilen çok maksatlı bir amfibi hücum gemisidir. Bu geminin üzerinde orijinalinden farklı olarak bir uçuş rampası yaptırıldı. Yani dikey iniş ve kalkış yapabilecek uçaklar için düzenleme yaptırıldı. Dolayısı ile uçak gemisine çevrilmiş bir durumdadır.”
dedi.
SİHA'lar, İHA'lar modifikasyon ediliyor
Geminin bir amfibik taburu taşıyabileceğini ifade eden Yaycı,
“50 ile 110 adet arasında TB3 Bayraktar, İHA'lar, SİHA'lar, Kızıl Elma’yı, atak helikopterleri, genel maksat helikopterlerini üzerinde bulundurabilecek çok önemli bir güç çarpanıdır. 1 gemi birkaç kat gücünüzü artırır. Bu özelliğini, kuvvet güçlerinizi aktarım özelliğini taşıdığı için alıyor. Bu gemi ile bir amfibik gücü deniz aşırı bir yere götürüp, harekat icra edebiliyoruz. Dünyada örnek olarak bu gemi için özel olarak SİHA'lar ve İHA'lar modifikasyon ediliyor. Bu gemilerden İspanya’da mevcut. Güney Kore, bizden gördü kendi amfibi hücum gemilerine rampa ekletmeye başlattı. Bu rampa sayesinde uçak konuşlandıracak seviyeye geliyorlar.”
diye konuştu.
"Tam anlamıyla güç aktarım kabiliyetine sahip oluruz"
Amfibik hücum gemilerinde normal şartlarda uçak rampası olmadığını ifade eden Yaycı,
“Türk Deniz Kuvvetleri geleceği görerek, bu gemiye bir rampa eklettirdi. İnşallah uçaklarımız da bu gemide olur, milli muharip uçağımız, dikey iniş kalkış yapabilen uçaklarımız olur. O zaman bu gemiye küçük bir uçak filosu eklenmiş olur. O zaman tam anlamıyla güç aktarım kabiliyetine sahip oluruz. Öncelikle söyleyelim, bu bir uçak gemisi değildir. İnşallah devlet büyüklerimizin sözlerinden bunu anlıyoruz büyük bir uçak gemisine de sahip oluruz. Bu gemi üzerindeki amfibik tabur araç ve gereçleri ile alacaktır. Yani tankları ve zırhlı personel taşıyıcılar gibi bunların hepsini birlikte alabilecektir. Üzerinde 12 adede kadar uçak konuşlandırabilecektir. Türk Deniz Kuvvetleri, bunun gibi 5 adet daha gemiyi koruyabilecek güce sahiptir.”
dedi.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış