Bursa'daki işçi eylemlerinin faturası 10 bin otomobil

a

Bursa'da otomobil fabrikalarında ve yan sanayiide çalışan işçilerin Bosch'da alınan yüksek zammı gerekçe göstererek başlattıkları eylemin sürüyor. Grev'in ekonomik faturası ciddi boyutlara ulaşmaya başladı.

8 BİN 500 OTOMOBİL ÜRETİLEMEDİ

Gerek Tofaş gerekse Oyak Renault'da üretim olmaması nedeniyle dün itibarıyla 8 bin 500 adet otomobil üretilememiş oldu. Geçen yılki üretim rakamlarına göre, vardiya başına Oyak Renault'da 290 araç, Tofaş'ta 203 araç üretiliyor. 5'inci günü sona eren eylemde üretim kaybı Renault'da 5 bin 220 araca, Tofaş'ta da 3 bin 248 araca ulaştı. Oyak Renault 2014'te toplam 318 bin otomobil üretirken, Tofaş'ta bu rakam 222 bin adetti. Üretim durmasına neden olan eylemlerde olumlu bir sonuç alınamazsa kaybın ciddi boyutlara ulaşacağı, yan sanayi dahil hem Türkiye'deki hem de yurtdışındaki tesisleri bile etkileyebileceği belirtiliyor.

NE VALİ NE CEO

Yaşanan gelişmeler üzerine TOFAŞ CEO'su Cengiz Eroldu, 18 Mayıs Pazartesi günü Bursa Fabrikası'nda TOFAŞ işçileri ile bir araya geldi. İşçilere, "Yarın vardiyanızda olun" çağrısı yapan Eroldu, yasal olmayan eylemlerin bugün (dün itibarıyla) sona ermesi çağrısında bulundu. Eroldu, eylemlerin sona ermesi ve üretime başlanması durumunda, son gelişmeler nedeniyle hiçbir TOFAŞ işçisinin, yasal bir işleme tabi tutulmayacağını söyledi. Eroldu, "Sizlere ilave bir maddi imkân sağlanması konusunda çalışmalarımızı 1 ay içinde tamamlayarak sizlerle paylaşacağım" dedi.

PATRONUN SÖZLERİ İKNA ETMEDİ

Kalabalık bir TOFAŞ işçisinden oluşan grubun sorularını da yanıtlayan Cengiz Eroldu, "Eyleminizi sağduyu içinde yaparak Tofaşlı olduğunuzu gösterdiniz" dedi. "Şu anda sizler, TOFAŞ ve ülkemiz, zarar görmekteyiz" diyen Cengiz Eroldu, "İmzalanmış bulunan Grup Toplu İş Sözleşmesi Ağustos 2017'ye kadar geçerli olduğundan sözleşmenin şartlarında bir değişiklik yapılması mümkün değildir. Ancak, şirket olarak sizlere ilave bir maddi imkân sağlanması konusunda çalışmalarımızı 1 ay içinde tamamlayarak, sizlerle paylaşacağım" diye işçilere seslendi. Tüm çalışanların günlerdir süren gelişmeler nedeniyle yorgun olduğuna dikkat çeken Cengiz Eroldu, konuşmasını "Evlerinize giderek dinlenmenizi ve yarın 06:45'de vardiyanızda olmanızı bekliyoruz" çağrısı ile tamamladı.

VARDİYAYA GELMEDİLER

CEO'nun yanı sıra Bursa Valisi de işçilerden işinin başına dönmesini istedi. Ancak dün sabah da Tofaş işçileri vardiyaya gelmeyerek protestoyu sürdürdüler.

TESLİMAT GECİKECEK TAZMİNAT SEBEBİ OLACAK

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nden yapılan açıklamada eylemlerin ekonomik boyutlarına dikkat çekildi:

- Renault'da başlayan Tofaş işletmesine sıçrayan işçi hareketleri sektörümüzdeki tüm paydaşlarda ciddi endişe yaratmaktadır.

-Tüm otomotiv sanayi firmaları cirolarının çok önemli bir kısmını ihracat vasıtası ile sağlamaktadır.

- Dünyanın dört bir tarafındaki müşterilerine haftalık, hatta günlük mal teslimatları yapmak zorundadırlar.

- Tüm Türk otomotiv tedarik sanayi şirketlerinin olası gecikme cezaları karşısında çok tedirgin olduğunu söylemek zorundayız. Çünkü imzaladıkları sözleşmeler, gecikme karşısında çok ciddi cezalar öngörmektedir.

- Bazı orta ölçekli tedarik sanayi şirketlerinin sermayeleri cezaları ödemeye yeterli olmayacaktır ki bu da bazı şirketlerin faaliyetlerini durdurmalarına neden olabilir.

- Rakip ülke ve firmalar yıllardır ellerinden iş alan Türk şirketlerinin bu gün işçi direnişleri sebebi ile üretim ve sevkiyat yapamamalarına sevinmektedirler.