Haiti'de Ocak 2010'da yaşanan depreme tanık olan bir fotoğrafçı, depremden saatler sonra Twitter'da paylaştığı fotoğrafları kullanan AFP haber ajansına telif hakları ihlal edildiği gerekçesiyle dava açtı. Fotoğrafçı Daniel Morel'in avukatları, AFP'den 120 milyon dolar tazminat talep ediyor.
Haiti, 12 Ocak 2010 tarihinde yaşanan 7.0 büyüklüğündeki depremle yerle bir olurken, tahminlere göre 316 bin kişi hayatını kaybetti. O dönem Corbis ajansıyla anlaşması olan serbest fotoğrafçı Morel, başkent Port-au-Prince'in ana caddesi Grande Rue'deydi. Yaralanmaktan son anda kurtulduğunu belirten Morel, depremin ardından hemen kamerasına sarıldı ve facianın sonrasını görüntülemeye başladı.
Oteline dönen Morel, yerel saatle 18.13'te Twitter'dan ilk fotoğrafları geçmeye başladı. Saat 19.28 olduğunda, Morel 17 fotoğrafı Twitter hesabına yüklemişti. Dominik Cumhuriyeti'ndeki bir başka Twitter kullanıcısı Lisandro Suero, Morel'in fotoğraflarını kendi hesabına yükledi. Saat 11.23'te, AFP'nin Kuzey ve Güney Amerika fotoğraf direktörü Vincent Amalyv, Suero'nun TwitPic hesabındaki fotoğraflardan dokuz tanesini indirdi.
"BAŞKA BİR KULLANICIDAN ALDIK"
British Journal of Photography sitesinin haberine göre, davanın açılmasının ardından mahkemeye açıklama gönderen Amalvy, fotoğrafların Morel'e ait olduğunu ancak 13 Ocak günü saat 14.36'da öğrendiğini söyledi. Amalvy, AFP'nin Paris bürosuna görevli Benjamin Fathers'ın gönderdiği e-mail ile uyarıldı.
Ancak Morel, Amalvy'nin kendisiyle 12 Ocak günü saat 21.42'de e-mail göndererek kensisiyle temasa geçmeye çalıştığını belirtti. İddiasına göre, Amalvy e-mail'de, "AFP'nin fotoğraf editörüyüm... Sizinle bağlantıya geçmeye çalışıyorum... Depremle ilgili varsa vincent.amalvy@afp.com adresine gönderin" ifadesini kullandı.
Morel bu e-mail'den yola çıkarak, AFP'nin, kullandığı fotoğrafların kime ait olduğunu aslında bildiğini ortaya koyduğunu söyledi. Ayrıca, bu bilgiye sahip olmalarına rağmen fotoğraflarının izisiz olara WAPIX, Getty Images ve ImageForum'a gönderildiğini iddia etti.
Fotoğrafçı, Digital Millennium Copyright Yasası'na dayanarak, AFP, GettyImages ve bu kurumların ortaklarından Washington Post'a tazminat davası açtı. Adı geçen kurumlar, yükümlülükleri olduğunu reddetti.
TWİTTER KURALLARI İZİN VERİYOR
AFP, Morel'in iddialarının geçersiz olduğunu ve Twitter'ın hizmet koşullarının kendilerine fotoğrafları alma hakkı tanıdığını belirtti. AFP şu açıklamayı yaptı: "Twitter hesabı açıp TwitPic üzerinden paylaşarak, Morel, üçüncü partilere ve bu partilerin davalıları ve üyelerine fotoğraflarını yayımlamak konusunda lisans verdi."
AFP, kendilerini haklı gösterdiğini iddia ettiği Twitter maddesine dayanarak açıklamasına şu ifadeyi ekledi: "Bir doğal afete ait yüksek çözünürlükteki fotoğrafların, hiçbir kısıtlama olmaksızın Twitter gibi bir sosyal medya ağında paylaşılması, fotoğrafların evrensel olarak yayımlandıklarının bilincinde olunduğunu gösterir, yayımlayan kişilere üçüncü partileri zor duruma düşürme hakkı vermez. Bunun tersi bir hareket, Twitter ve diğer sosyal medya ağlarının kapatılmaya zorlanması demektir."
"120 MİLYON DOLAR İSTİYORUZ"
Morel'in avukatları, yasalara dayanarak, ihlal edilen her telif hakkı için 750 ile 30 bin dolar arası tazminat alabileceklerini belirtiyor. Bu rakamlara göre, Morel 20 milyon dolar tazminat alabilir.
Avukatlar ayrıca, "telif hakkı ihlalinin kasit olduğuna karar verilmesi halinde, telif hakkı ihlali başına 150 bin dolar alabileceklerini" öne sürdü. Bu şekilde, Morel 120 milyon 300 bin dolar alabilecek.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış