İHA

İstanbul'da bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak kasten ölmelerine neden olan çete hakkında yürütülen soruşturma tamamlanarak fezleke hazırlanmıştı.

Fezleke değerlendirme yapılması için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti.

İddianame, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanarak Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

İFADESİ ORTAYA ÇIKTI: PKK ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN HÜKÜM GİYEREK 5 YIL CEZAEVİNDE YATTIM

Mahkemenin iddianameyi inceleme süreci devam ederken örgüt liderlerinden Fırat Sarı'nın ifadesi ortaya çıktı.

Reyap Hastanesi çalışanı ve Medisense şirketinin sahibi örgüt lideri doktor Fırat Sarı, ifadesinde etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediğini söyleyerek, "Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Tıp fakültesinde okuduğum zaman PKK örgüt üyeliğinden hüküm giyerek 5 yıl civarı cezaevinde yattım. Cezaevinden sonra okuluma tekrar dönerek okulumu bitirerek mezun oldum. Zorunlu hizmet süremi Bingöl Kiğı ilçesinde 3 yıl yaptıktan sonra İstanbul ilinde farklı farklı hastanelerde çalıştım. Medisense Sağlık Hizmetlerini yaklaşık 7-8 yıl önce kurdum. Yüzde 100 hisseli sahibiyim. Geçimimi doktorluk mesleğimi yaparak kazanıyorum." dedi.

"HER ŞEY PROSEDÜRE UYGUN"

Fırat Sarı, suçlamalar hakkında ise, "Yenidoğan yoğun bakımında yetersiz sayıda hemşire çalıştırılması, bakımsızlıktan bebeklerin 'eks olması', dış nöbetçi hemşire görevlendirilmesi, hastanenin başka biriminde çalışırken yoğun bakımda görev alınıyor gibi liste düzenlenmesi olaylarının hiçbiri doğru değildir. İddia edildiği gibi bakımsızlıktan 'eks olan' bebek yoktur. Normalde yoğun bakımda 4 bebeğe 1 hemşire bakmalıdır. Tam zamanlı olarak bir doktor çalışmalıdır. Tam zamanlı doktor da benimdir. Her şey prosedüre uygundur." ifadelerini kullandı.

"DANIŞMANLIK VERDİĞİM HASTANEDE ÇALIŞANLARA GÖNDERİLEN MOTİVASYON AMAÇLI PARALAR"

Fırat Sarı, hesap hareketleri incelendiğinde gelen paralar hakkında ise, "Şirketim ve tarafımdan gönderilen paralar daha önce de açıkladığım gibi danışmanlık verdiğim hastanede çalışanlara gönderilen motivasyon amaçlı paralardır." dedi.

"KİMSEYE TALİMAT VERMEDİM"

Sarı ifadesinde, "Benim hastanelerde çalışan doktor, hemşire veya herhangi bir sağlık çalışanına talimat vermem söz konusu değildir. Ben hiç kimseye entübe olmayan bir bebeği entübe gibi gösterilmesini, 1. düzeyde olan bir bebeğin 2. veya 3. düzeyde gösterilmesini, uygulanmayan tedavileri uygulandı gibi gösterilmesi gerektiğini, hastane muhasebeleri dahil kimseye söylemedim. Yine konuşma içeriklerinde çok sık geçen curosoft veya başka bir ilacın saklanması, hastaneden dışarı çıkarılması, dışarı satılması veya hastaya uygulandı gibi gösterilip uygulanmaması gibi bir talimat vermedim." şeklinde konuştu.

CHP İBB MECLİS ÜYESİ ÇIKTI

Diğer yandan Yenidoğan bebekleri katleden 19 özel hastanenin arasında Beylikdüzü Medilife Hastanesi de vardı.

Hastanenin başhekimi Ahmet Atilla Yılmaz'ın aynı zamanda CHP Beylikdüzü 1. sıra meclis üyesi olduğu ortaya çıktı.

Yenidoğan bebeklerin ölümüne sebep olan başhekim Yılmaz, aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Salgın Hastalıklar Komisyonu Başkanı.

Ahmet Atilla Yılmaz hakkında iddianamede şu ifadeler yer verildi:

"Şüphelinin Beylikdüzü Medilife Hastanesinin başhekimi olduğu, 1. Kolluk fezlekesinin 81. Sayfasında yer alan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün denetim raporlarında bebek Damla isimli bebeğin ölümü ile ilgili yapılan araştırmada bebeği exitusa götüren nedenin kaçınılmaz olmadığı belirtilerek hastaya gerekli müdahalelerin yapılmadığının tespit edildiği, şüphelinin de bu hastanenin sorumlu başhekimi olduğu, şüpheli Fehmi Alperen'in savcılıkta alınan ifadesinde hastane başhekimlerinin ciroların nasıl artıracağını çok iyi bildiğini, yenidoğan ünitelerinde ciro artırmanın tek yolunun hastaların mevcut durumlarında oynamaya yaparak 3. Basamak göstermek veya sadece 3. Basamak hasta kabul etmek şeklinde olabilir.

"112 SİSTEMİ KULLANILMAKSIZIN HASTA SEVKİ, GERÇEĞE AYKIRI ŞEKİLDE İLAÇLARIN SGK'YA FATURA EDİLMESİ"

İki yöntemde de usulsüzlük olduğu aşikardır şeklinde beyanda bulunduğu, Hasan Basri Gök'ün savcılıkta alınan ifadesinde Beylikdüzü Medilife başhekimi olan Ahmet Atilla'nın usulsüz epikriz yazılmasından, usulsuz hasta sevkinden ve usulsüz basamaklandırmadan haberdar olduğunu beyan ettiği, Fırat Sarı'nın savcılıkta alınan ifadesinde hastane sahipleri ve başhekimlerinin ciro artışının bir takım usulsüzlüklerle mümkün olabileceğini gayet iyi bildiklerini beyan ettiği, böylelikle şüphelinin başhekimi olduğu hastanenin yenidoğan yoğun bakım servisinde usulsüz epikriz yazımı, 112 sistemi kullanılmaksızın hasta sevki, hastalarında basamaklarında oynamaya yapıp ve gerçeğe aykırı şekilde ilaçları SGK'ya fatura ettirerek nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği"

ESENYURT BELEDİYESİ'NDE MÜDÜR OLARAK GÖREV YAPIYORDU

Yine aynı çete soruşturmasında gözaltına alınan Renas Kılıç, CHP'li Esenyurt Belediyesi'nde Sağlık İşleri Müdürü olarak görev alıyordu.

DEHŞETE DÜŞÜREN KONUŞMALAR...

Son olarak çete üyelerinin kan donduran ifadelerinde çocukları nasıl öldürdükleri de yer almıştı.

Çete üyelerinin konuşmalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

Örgüt üyesi Hasan Basri G.: Mehtap çocuğu öldür, 50 satürasyonlu çocuk mu olur?

Hemşire Mehtap S.: Öldüreceğim de öldürsem de bir dert biliyorsun yani.

Hakan Doğukan T.: Sevk olacak hastayla ilgili bilgi var mı?

"150 BİN FİYAT ÇEKECEĞİM"

Hasan Basri G.: Kanka ben onu halledeceğim. Bugün bizim para yatsın en azından onu bir kurtaralım. Ondan sonra aile ile ameliyat için konuşacağım. 150 bin fiyat çekeceğim. Uygun mu?

Hakan Doğukan T.: Tamam ama hasta çok dayanmaz haberin olsun akciğerleri boydan boya kapanmış.

Hasan Basri G.: O çocuk ölecek rüyamda gördüm.

"BUGÜN ALEM YAPARIZ"

Hakan Doğukan T.: Satürasyonu ona kadar düşmüş yani çok dayanmaz sevkini hızlıca yapmamız lazım ölürse başımıza da sıkıntı olacak.

Hasan Basri G.: Doğukan sen çocuğu bugün yaşat tamam mı? Gidip babayla anayla görüşeceğim bugün parayı alacağım. Bugün bir alem yaparız o parayı bir kurtarayım.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)