Zam oranı belli oldu! Memur-Sen yeni maaşları beğenmedi
ensonhaber.com

Milyonlarca memur, emeklisi ile SSK ve Bağ-kur emeklilerinin beklediği kritik enflasyon verisi açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre Tüketici Fiyat Endeksi haziranda yüzde 1,64 artarken, yıllık bazda yüzde 71,60 oldu.

Memur ve memur emeklisi zammı belli oldu

Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-kur emeklilerinin maaş artışları, 6 aylık enflasyon verileriyle birlikte netleşti.

Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 19,31 oranında yapılacak.

En düşük memur maaşı

En düşük devlet memuru maaşı son hesaplamalara göre 32 bin 835 lira seviyelerinden 39 bin 206 lira seviyelerine çıktı.

Memur-Sen maaşları beğenmedi

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ilk açıklamasında, "Enflasyon hayatımızdan çıksın, maaş ve ücretlerdeki erime bitsin artık." ifadelerini kullandı.

7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren Heyetinin direttiği, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun tescillediği maaş ve ücret artışlarının yüksek enflasyona yenildiğini kaydeden Yalçın, "6 aylık dönemin son 3 ayında kamu görevlileri cebinden, birikiminden ve kazancından harcayarak ayakta kalmak için mücadele etti. Memur-Sen olarak; 7. Dönem Toplu Sözleşme masasına kamu görevlilerinin, emeklilerinin, kadın çalışanların ve engellilerin beklentilerini karşılayacak, kamu personel sistemindeki çarpıklığı düzeltecek, çalışma hayatında barışı tesis edecek adil ve makul tekliflerle gittik. Biz Memur-Sen olarak; beklenen ve tahmin edilen enflasyon ile piyasa gerçekliği bulunan ve kamu görevlilerimiz tarafından kabul edilen maaş/ücret artışı dışında hiçbir hükme imza atmadık, atmayız." ifadelerini kullandı.

"Maaşlara 6 ayda bir, ürünlere ise hemen hemen her ay artış yapılıyor"

Açıklamasında, emek kesiminin ücretlerine yönelik uygulanan tedbirlerin emek tarafının maaşlarını baskıladığına bunun karşısında piyasa fiyatlarındaki artışların sürdüğüne yer veren Yalçın, şunları söyledi:

1 Temmuz itibariyle elektriğe gelen yüzde 38 zam, doğalgaz desteğinin ve yüzde 25 kira sınırı süresinin uzatılmaması, zorunlu harcamalara gelen artışlar, dolaylı vergilerin yükü ve diğer ekonomik gerçekler; sabit gelirlilerin maaş/ücret artışından daha fazla gider sağladığı gerçeği ıskalanmamalıdır. Maaşlar/ücretler ile piyasadaki fiyat artışlarının kaybedenini sürekli olarak sabit gelirlilerimiz olduğu gerçeğinin bilinmesine rağmen, maaşlara 6 ayda bir, ürünlere ise hemen hemen her ay artış yapılmaktadır. Enflasyon baskılanmadığı, fiyat artışları durmadığı müddetçe maaş/ücret artışları erimeye, emekçi kaybetmeye ve gelir dağılımındaki adaletsizlik büyümeye devam edecek. 1 ay boyunca emek veren, gece gündüz çalışan ve evine helal ekmek götürmek için dişini tırnağına takan emekçinin ‘ücreti’ enflasyonu artıyor söyleminden/eyleminden vazgeçilmelidir. Bu noktada atılacak adımlar, yapılacak düzenlemeler ve belirlenecek yöntemler adil olmalı, sonuç; alın teri ve akıl terinin değerini artırmalı, emekçiyi korumalı, gelir dağılımında adaleti sağlamalıdır.

"Emekli aylığı ile görev aylığı arasındaki uçurum büyüyor"

Kamu görevlisi emeklilerine yapılmayan seyyanen artışın görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki uçurumu büyüttüğü hatırlatılan açıklamada, 'Emekliler Yılı'na yakışacak düzenlemeler uygulamaya geçirilerek, "Emek verenlerin, ömrünün büyük bir kısmını alın teri akıtarak geçirenlerin taleplerine kulak verilmelidir." denildi.

"Acil çözüm bekleyen hususlar artık ötelenmesin"

Kamu görevlilerinin beklentilerinin ötelenmemesi ve vaatlerin hayata geçirilmesi çağrısında bulunan Yalçın, maaş/ücret artışlarına ilave olarak acil çözülmesi gereken hususların olduğuna işaret etti.

Yalçın, "Toplu sözleşme görüşmelerine yaklaşık 1 yıl var. Bugünden toplu sözleşme yasasının ve masasının eksiklikleri, fazlalıkları ve aksaklıkları görülerek çözülmeli, kamu görevlileri ve emeklileri için adil, makul ve yetkili Konfederasyon tarafından güçlü müzakereyi mümkün kılacak Toplu Sözleşme Yasası hayata geçirilmelidir." dedi.

"Gelir kayıplarının yakında biteceğine inanıyoruz"

Yalçın, büyük ve güçlü Türkiye hedefine gelir dağılımında adaletin sağlanarak ulaşılabileceğini vurguladığı açıklamasını şu ifadelere yer vererek sonlandırdı:

Büyük ve Güçlü Türkiye hedefine; gelir dağılımında adaletin sağlandığı, vergide hakkaniyetin hayata geçtiği, sosyal diyaloğun etkin kullanıldığı, emeğin hakkının teslim edildiği ve emek örgütlerinin önündeki engellerin kaldırıldığı bir zeminde çok daha hızlı ulaşacağız. Biliyor ve inanıyoruz ki; ekonomik sorunlar, yüksek enflasyon rakamları, gelir kayıpları ve gelir dağılımı adaletsizliği yakın zamanda bitecek. Olumsuzlukların ortadan kaldırılması noktasında Türkiye her zaman olduğu gibi ortak akılla, sosyal paydaşlıkla, sosyal diyalogla bütün kesimlerin görüşlerini dikkate alarak adım atacaktır.

Soruları yanıtladı

Daha sonra Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Anadolu Yayıncılar Federasyonu tarafından düzenlenen Anadolu Sohbetleri Programının konuğu oldu.

Ulusal televizyon ve gazetecilerin hazır bulunduğu programda Yalçın, bugün açıklanan enflasyon rakamları hakkında şunları söyledi:

Haziran ayındaki enflasyon 1.64 olarak açıklandı. Bu rakam hissedilen değil. Beklenen rakam da bu değil. O yüzden hissedilenle gerçek enflasyon arasında fark var. Elektrik zamlarının 1 Temmuz itibariyle yansıtılmış olması dolayısıyla enflasyonun baskılandığı gözüküyor. Sonraki aylarda bu kendini gösterecektir. Sistematik bir şekilde Haziran aylarındaki enflasyon ile hissedilen enflasyon beraberinde tartışmaları getiriyor. Çünkü Temmuzda memur maaşlarına ilişkin zamlarla enflasyon farkı uygulanacağı için Burada 6 aylık 24.73 yıllık 71. 60 enflasyon oluştu. Yılın ikinci 6 ayı için hakem kurulu kararıyla yüzde 10 zam öngörülmüştü toplu sözleşmede biz de uzlaşamamıştık genel hükümlerde. Hizmet kollarının 11 tanesinde uzlaşmıştık. Ama genel hükümler hakem kurulu kararıyla hayata geçmişti. O yüzden 8.46’lık bir enflasyon farkı oluştu. 19.31 de 6 aylık zamla birlikte 6 aylık zamla birlikte enflasyon farkı ile birlikte ücretlerdeki artış oranı ortaya çıkmış oldu.

"Memur için en iyi zam düşük enflasyon ve piyasa istikrarı"

Yalçın sözlerine şöyle devam etti:

Memurun bu rakamlarla zorlanacağı ortada. Özellikle kiralar konusu, memurun en muzdarip olduğu konu yüzde 25 sınırının kalkmış olması da memurda bir tedirginlik oluşturuyor. Memur emeklilerini de görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bağ koptu bu yüzden memur emeklileri ciddi anlamda mağdur durumdalar. Seyyanen zamdan memur emeklilerinin faydalandırılmamış olması, maaşları da düşürüldü ve 65 yaşından önce emekli olanlar bu anlamda pişman durumdalar. Ümit ediyoruz ki enflasyon hayatımızdan tamamen çıksın beklentimiz o, ve aldığımız ücretler de kalsın, erimesin. 6 aylık alınan yüzdelik zammın üzerine, enflasyon çıktığı anda ücret kayıpları başlıyor ve ücretlerde erime oluşuyor. Şu an 19.31 dediğimiz rakamın iyileşme olarak gözüken kısmı 8.6'sı enflasyon farkı. Enflasyon farkı aslında memurun gecikme alacağı. Biz bu toplu sözleşmede üçer aylık zam öngörüsünü ortaya koymuştuk, taleplerimizi bunun üzerine inşa etmiştik. Piyasa istikrarı sağlansın, enflasyon düşsün, memur için en iyi zam düşük enflasyon ve piyasa istikrarıdır. Ümit ediyoruz ki enflasyonla mücadelede başarılı olunur. Bu milletimiz açısından son derece önemli.

Yeni zamlı memur maaşları