Maden ocakları için yeni düzenleme

Bursa ve Zonguldak'taki maden facialarından ders alan hükümet, tedbirsizlik nedeniyle kazaya yol açabilecek maden işletmelerini kapatmak için TBMM Genel Kurulu'nda son dakika değişikliği yaptı. Maden Yasası metnine eklenen maddeye göre, can ve mal güvenliği açısından tehlikeli bir durum oluşturduğu tespit edilen madenlerde faaliyetler durdurulacak.

Uranyumu mineral sınıfına koydular
Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı, Başbakanlık'ın da son şeklini verip, Bakanlar Kurulu'ndan geçirdiği tasarının ilk maddesinde radyoaktif mineraller "Uranyum, toryum ve radyum" olarak sıralandı. Genel Kurul'da uranyumun, mineral sınıfında sayılmasına ilişkin "komik hata" son anda farkedildi. Uranyum mineral sınıfından çıkartıldı.

Ruhsatsız ocaklara büyük ceza
Ruhsat olmadan ya da başkasına ait ruhsat alanı içinde üretim yapıldığının tespiti halinde işletmede faaliyetler durdurularak, üretilen madene el konulacak. Bu eylemi gerçekleştirenler hakkında, üretilmiş olan ve el konulma imkanı ortadan kalkmış olan madenlerin ocak başı fiyatının iki katı tutarında para cezası verilecek.

Maden işletme faaliyetleri maden mühendisleri nezaretinde yapılacak. Yeraltı üretim yöntemiyle çalışan işletmeler ile en az 15 işçi çalıştıran açık işletmeler, asgari bir maden mühendisini daimi olarak istihdam edecek. Tasarı metninde işletmelerde çalışan sayısı en az 30 olarak belirleniyordu.
Bir diğer değişiklikle deniz altındaki kokolit, sapropel, hidrojen sülfür gibi stratejik maden aramalarında ruhsat sahibi yabancı şirketler, TPAO ile ortak olmak zorunda olacak. TPAO'nın ortaklik payı en az yüzde 10'dan başlayacak ve kurumun istediği orana kadar yükselebilecek.

Beş yıllık maden işletme ruhsat süresi dolmasına rağmen, bölgeyi terketmeyen şirketlere mali yaptırım uygulanacak. Mevcut düzenlemede bölgeyi terketmeyenlere herhangi bir yaptırım öngörülmüyordu. Bir diğer değişiklikle de milli parklarda maden arama ve işletme faaliyetlerine izin veren düzenleme yasa metninden çıkarıldı.