Malatya Battalgazi Devlet Hastanesi’ndeki sismik izolatörler depremin etkisini yüzde 90’a kadar indirdi
DHA

merkezli depremlerden etkilenen illerden Malatya'da, ekiplerin enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, kurtarılan yaralıların büyük bölümü de depremden hasar almayan Battalgazi Devlet Hastanesi'ne getirildi.

10 ili etkileyen depremler sırasında ve sonrasında faaliyetlerin aksama olmadan yerine getirilebileceği şekilde inşa edilen Battalgazi Devlet Hastanesi'nde bulunan 222 sismik izolatör sayesinde depremin etkisi yüzde 90'a kadar indirildi.

"Deprem yüklerinin üst katlara gitmesini önlüyoruz"

İzolatörlerle deprem yüklerinin üst katlara gitmesinin önlendiğini belirten hastane mimarlarından Hamza Keser, şu ifadeleri kullandı:

İki şiddetli depremde binanın yapısal unsurlarının zarar görmesini önledi. Sağlık sisteminin aksamalarını önledi. Bu şekilde ilk depremde ve sonraki depremde yaralıların hızlıca tedavi işlemlerinin olmasını sağladı. Binalarda taşıyıcı yapısal 4 unsur var. Temel, kolon, kiriş ve döşemelerdir. Deprem yatay yıkıcı şekilde geldiği zaman bu yapısal unsurlardan temel, toprakla bağlantılı olduğu için ilk hisseden kısım temel unsuru oluyor.

Deprem yüklerinin üst katlara gitmesini önlüyoruz. Bu izolatör bir salınım sağlayarak sadece yukarıya hafif bir titreşim ve hafif bir salanım sağlayarak yukarıdaki binanın düzenli bir şekilde hareket etmesini sağladı ve depremden minimum şekilde etkilenmesini sağladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)