Struma faciası 73 yıl sonra ilk resmi törenle anıldı
DHA

2. Dünya Savaşı yıllarında Nazi soykırımından kaçan Yahudi göçmenleri taşıyan 'Struma' adlı geminin Karadeniz'de Sovyet denizaltısı tarafından batırılmasının neden olduğu facianın 73. yıldönümünde hayatını kaybeden 768 Musevi vatandaşı için ilk kez devlet düzeyinde düzenlenen resmi törenle anıldı.

BAKAN ÇELİK KATILDI

Törende hükümeti Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik temsil etti. Sepetçiler Kasrı'nın boğaza bakan bahçesinde düzenlenen törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türk-Musevi Cemaati Başkanvekili Moris Levi, Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği Büyükelçisi Kenan İpek, Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçisi Tunç Üğdül, Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Başkanı Emekli Büyükelçi, Ertan Tezgör, Sanatçı Zülfü Livaneli, İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Musevi din adamı Rav David Sevi ile Türkiye'de yaşayan Musevi cematinden çok sayıda davetli katıldı.

Struma faciası 73 yıl sonra ilk resmi törenle anıldı

73 YIL ÖNCE YAŞANAN STRUMA OLAYI

Bundan tam 73 yıl önce, 2. Dünya Savaşı döneminde Türkiye sahillerinde büyük bir yıkım yaşanmıştı. İsmet İnönü'nün Milli Şef olduğu 1941 yılında, Romanyalı Yahudiler Avrupa ülkelerinin hemen hepsinde olduğu gibi yükselen Nazi dehşetinin tehdidi altındaydı.

İshak Alaton 'Struma' faciasını anlatıyor İZLE

Struma faciası 73 yıl sonra ilk resmi törenle anıldı

769 YAHUDİ FİLİSTİN'E GİDİYORDU

46 metre uzunluğundaki yük gemisi Struma, 12 Aralık 1941’de, bu tehditten kaçan 769 Yahudi yolcusu ve mürettebatıyla Köstence’den yola çıktı, İstanbul Sarayburnu’na ulaştı. Buradan da Filistin'e gideceklerdi..

Struma faciası 73 yıl sonra ilk resmi törenle anıldı

İNÖNÜ BASKI YÜZÜNDEN GEMİYİ KARADENİZ'E ÇEKTİRDİ

Hitler'in baskısına direnemeyen direnemeyen İnönü'nün emriyle gemi Karadeniz'e, uluslararası sulara çekildi.

GEMİ KARADENİZ'DE BATIRILDI

Sonrasında da Karadeniz sahilinde bir torpidoyla batırıldı. 72 gün süren trajedi korkunç bir katliama dönüştü. İçlerinden sadece 10 kişi kurtulurken 759 kişi de öldü.

Struma faciası 73 yıl sonra ilk resmi törenle anıldı

"VEHBİ KOÇ PETROL ZENGİNİ ADAMI KURTARDI"

Türkiye'nin bugün en büyük işadamlarından biri olan İshak Alaton, henüz 15 yaşındayken o gemide yaşananların hikayesini bir radyo programında anlatmıştı. İshak Alaton'un anlattığına göre dönemin ünlü işadamı Vehbi Koç, Romanya'da petrol şirketi bulunan bir adamla, eşi ve çocuklarını o gemiden kurtarıyor. Bunu da dönemin CHP hükümeti aracılığıyla yapıyor.

Struma faciası 73 yıl sonra ilk resmi törenle anıldı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)