AA & Ensonhaber

Trabzon'daki bazı fındık üreticileri, hasat ettikleri ürünlerini hava şartlarının olumsuz etkilerinden korumak ve daha hızlı kurutmak amacıyla, yaklaşık 180 kilometre uzaklıktaki Bayburt’a gidiyor.

Fındık hasadının ardından patoza vurup zurufundan ayırdıkları ürünü güneşte kurutmak isteyen üreticiler, yağmurlu ve bulutlu hava koşullarının hakim olduğu Karadeniz'de bu işlemi gerçekleştiremeyince Bayburt'un kurak iklimini tercih ediyor.

Arpalı beldesinde yol kenarındaki boş alanlara serdikleri fındıkları gün boyu karıştırarak kurutan üreticiler, çadırlarda ya da araçlarında kalarak birkaç gün boyunca ürünlerinin başında bekliyor.

"SİS VE YAĞMUR, FINDIĞIN KURUMASINI GECİKTİRİYOR"

Bayburt’a Araklı’dan gelen üreticilerden Arif Yılmaz, yaklaşık 10 gün önce fındık toplama sürecine başladıklarını belirtti. Karadeniz’in zorlu coğrafi ve iklim koşullarına dikkat çeken Yılmaz,

Fındığı zor şartlarda topluyoruz, omuzlarımızda taşıyarak patoz işlemi için hazırlıyoruz. Kıyı bölgelerinde sis, çise ve sürekli yağmur nedeniyle fındığın kurutulması neredeyse imkansız hale geldi. Bu yüzden Trabzon’daki birçok üretici ürünlerini kurutmak için Bayburt’a geldi

dedi.

AİLELERİYLE ÇADIR VE ARAÇLARINDA KALIYORLAR

Yılmaz, fındık kurutma işleminin 3-4 gün sürdüğünü ve bu süreçte bozuk olan fındıkları tek tek ayıkladıklarını da belirterek şunları söyledi:

Her iki saatte bir fındığı ters yüz etmek gerekiyor ki her tarafı eşit şekilde kurusun. Baştan sona yaklaşık 15 günlük zorlu bir süreç sonunda emeğimizin karşılığını almak için sabırla çalışıyoruz. Burada ailelerimizle birlikte çadırlarda ya da araçlarımızda konaklıyoruz. İnşallah bu zahmetin karşılığını alırız.

FINDIĞINI KURUTMAK İÇİN 200 KİLOMETRE YOL ALDI

Üretici Süleyman Altınbaş, fındık üretiminin meşakkatli bir iş olduğunu söyledi.

Fındığı topladıktan sonra kurutmanın son işlem olduğunu dile getiren Altınbaş, şunları kaydetti:

Bizim orası yağmurlu bölge olduğu için fındıkları kurutmamız çok zor oluyor. Bayburt'un havası da buna çok uygun. Araklı'da 15 günde kurutamadığımız fındığı burada 2-3 günde kurutmuş oluyoruz. Burası güzel bir komşu ilimiz buraya geliyoruz. Yaklaşık 200 kilometre yol geldim. Çünkü köyden Trabzon'a iniyorum oradan buraya geliyorum. İki gündür arabanın içerisinde kalıyoruz ve fındıklarımızı kurutuyoruz.