Türkiye'de tescillendi! Bir kez ekiliyor, 200 yıl hasat veriyor...
Haber Merkezi

ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı GAPUTAEM, kurulduğu 1962 yılından bu yana yaptığı çalışmalarla hem bölge hem de ülke tarımına ivme kazandırdı.

Merkez, özellikle gıda, tıp, kozmetik, yem ve boya sanayisinde kullanılan, A, D, C ve E vitaminleri ile protein açısından da zengin olan kapari bitkisinin kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla hazırladığı proje kapsamında, Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin farklı kapari genotipi topladı.

KAPARİ TESCİLLENDİ

Uzmanlar tarafından yaklaşık 15 yıl süren çalışmalar neticesinde ıslah edilen çeşit, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce "Diyar 2017" ismiyle tescillenerek Bakanlığın "Milli Çeşit Listesi"nde yerini aldı.

200 YIL ÖMRÜ VAR

Merkez Müdürü Mehdi Sümerli, çalımsı, dikenli ve çok yıllı bir olan kaparinin yaklaşık 200 sene yaşayabildiğini ve köklerinin 40-45 metre derine inebildiğini belirterek, bölgede özellikle yaz mevsiminde bütün otlar kurumasına rağmen kaparinin yeşil kalabilen, kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğunu ifade etti.

TURŞUSU MEŞHUR

Kaparinin gıda sektöründe daha çok turşu olarak tüketildiğini, bazen de kurutularak salata ve pizzalarda kullanıldığını anlatan Sümerli, bitkinin gıda, yem, kozmetik, tıp ve boya sektörünün yanı sıra erozyona karşı kullanıldığını belirtti.

Kaynak: AA