Hidroklorik asit nedir?

Hidroklorik asit nedir?


Hidroklorik asit (HCL) hidrojen klorür ve su renksiz ve kokusuz bir çözümdür. Bir zamanlar yaygın olarak tuzruhu veya tuz ruhu başvuran, bu asit endüstride birçok uygulama ile oldukça aşındırıcı kimyasal bileşiktir. Ayrıca, insan ve hayvanlarda mide asidi olarak midede seyreltilmiş miktarda bulunur.

Orada hidroklorik asit kullanımı uzun bir tarihi vardır. Madde ilk 8 yüzyılda Arap simyacı Cabir bin Hayyan tarafından tanımlanmıştır. 13. yüzyılda, simyacılar bulmak için Cabir teorisi istihdam 'Felsefe Taşı' onun sonuç bulduğu altın içine sıradan metallerin dönebildiğimizi dayalı. nitrik asit, hangi diye seslendi aqua regia, gerçekten ayrı altın erimesi olabilir ve metal alaşımlar ve mineral cevherlerinden gümüş ile hidroklorik asit birleştiren Cabir yöntemi. Aslında, HCL hala değerli metal ıslah bugün kullanılmaktadır.

sanayi sektöründe, hidroklorik asit suda hidrojen klorür çözerek üretilmektedir. Bu süreç ilk Sanayi Devrimi sırasında Avrupa'da, orada büyük bir ihtiyaç ucuza büyük ölçüde soda üretmeye başladı. , Kireçtaşı bir arada, sülfürik asit kullanarak ve kömür, tuz soda içine, bir yan ürün olarak hidrojen klorid geride bırakarak dönüştürülmüştür. İlk başta, bu yan ürün havaya çıktı. Ancak, İngiliz Alkali Act 1863 'in baskısı altında, üreticiler su asit üretilen hidrojen klorür, dağıtılması zorlandı.

Bugün bu asit büyük miktarda vinil klorür gibi organik bileşikler, üretmek için polivinil klorür (PVC) ve metilen difenil diizosiyanat yapmak için poliüretan yapmak için kullanılır. Ayrıca bisfenol A, üretmek ve askorbik asit aktif karbon kullanılır. Başlığın diğer anlamları deri ürünleri, eczacılık ürünleri imalatı ve çeşitli ev çözümleri temizleme içerir.

Önemli petrol üretim sektörüne, HCL bir süreç yağ iyi acidization olarak bilinen kullanılır. Bu süreç, petrol kuyularının boşlukları kaya bölümlerini uzak dağıtılması içine asit enjekte açık bir sütun geride bırakarak içerir. Sonuçta, yöntem kuyudan petrol üretimi hızlandırmak için hizmet vermektedir.

Extreme bakım zaman hidroklorik asit ele alınmalıdır. yüksek konsantrasyonlarda, HCL havaya bir asit sisi bültenleri. Ancak, her iki sulu çözüm ve buhar deri ve mukozaları için aşındırıcı vardır. Hidroklorik asit, klor, zehirli bir gaz, çamaşır suyu veya potasyum permanganat ile birlikte oluşturur. yaralanma, irritasyon hidroklorik asit, kimyasal geciktirici giysi ile giyilmelidir çalışma önlemek için, PVC eldiven ve koruyucu gözlük ek olarak.