Kuyruklu yıldız nedir
Haber Merkezi

2

Yıldızlar sönmemiş gezegenlerdir. Bunlar içinde yaşadığımız dünyanın binlerce katı büyüklüğüne kadar ulaşabilen dev ateş toplarıdır. Gezegenler ise Dünya, Mars, Jüpiter gibi sönmüş yıldızlara verilen isimdir.

KUYRUKLU YILDIZ, GEZEGEN YA DA YILDIZ DEĞİLDİR

Kuyruklu yıldız ise bunlardan çok daha farklı olarak gezegenleşememiş, yıldız da olmayan, buz (su ve donmuş gazlar) ve (bir nedenle Güneş Sistemi'nin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğunlaşamamış) kozmik toz karışımından oluşurlar.

Kuyruklu yıldız nedir

Kuyruklu yıldızların bölümleri:

Nüve: Nispeten katı ve kararlı olan çekirdek, su buzu ve diğer donmuş gazlar ve az miktarda kozmik toz ve diğer katı cisimlerden oluşmuştur.

Koma: Çekirdekten buharlaşan su, karbondioksit ve diğer nötr gazların yoğun bir bulutudur. Nüveyi çevreleyen ışık topu şeklinde görülür.

Hidrojen bulutu: Çok büyük (milyonlarca km) ancak son derece seyrek bir nötr hidrojen zarfıdır.

Toz kuyruğu: 10 milyon km'yi aşan uzunlukta, çekirdekten kaçan gazlarla taşınan mikroskobik toz partiküllerinden oluşmuş duman. Kuyruklu yıldızın çıplak gözle görülebilen en belirgin özelliğini oluşturur.

İyon kuyruğu: Kuyruklu yıldızın yüzlerce milyon km'ye varan uzunlukta Güneş rüzgârıyla reaksiyon sonucu iyonize olmuş gazlardan oluşan plazma kuyruğudur.

Kuyruklu yıldız nedir

KENDİ YÖRÜNGESİ OLAN KUYRUKLU YILDIZLAR KEŞFEDİLDİ

Kuyruklu yıldızlar, kuyrukları olan ve Dünya'nın yakınından geçen Güneş Sistemi objeleri olarak tanımlanıyordu. Asteroitlerden temel farkları ise, başta su olmak üzere uçucu maddeleri barındırmalarıydı.

Ancak kuyruklu yıldızlar konusundaki bilgi, gün geçtikçe değişiyor. Bugün Dünya'ya hiç yaklaşmayan ve Güneş Sistemi'nin dışında kendi yörüngesinde dönen kuyruklu yıldızların varlığı dahi tespit edildi. Hatta kuyruklu yıldız gibi gaz çıkaran ve kuyruğa sahip olan asteroitler bulundu.

Bu nedenle günümüzdeki açıklamaların tamamı gelecek günlerde değişebilir ve birçoğu tahminden öteye geçememektedir.