Sosyal liberalizm nedir

Sosyal liberalizm nedir

Sosyal liberalizm veya liberal sol, bireylerin doğuştan kazandıkları kimi vazgeçilmez haklarının tanınmasıyla birlikte toplumsal konularda devletin farklı gelir grupları arasında oluşan eşitsizlikleri gidermesi amacıyla eğitim, sağlık gibi hizmetlerin halka tümüyle ücretsiz sunulması gerektiğini savunan siyasi ideolojidir.

Sosyal liberalizmde refah devleti desteklenir, sivil haklar savunulur. Liberal sol düşünceler ile partiler merkez veya merkez sol eğilimli olarak kabul edilir.

İlkeleri
Aşağıda sosyal liberalizmin ilkelerine kısaca değinilmiştir.

"Wall Street'i İşgal et" hareketine katılan bir protestocu sosyal adalet talep ediyor, 2011İnsan Hakları

Tüm insanların sahip olduğu bazı haklar vardır. İnsan hakları; ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetilmeden tüm insanların yaralanabileceği haklardır. Bu hakların kullanımında herkes eşittir. Tüm insanlar eşit ve özgür yaratılmıştır, onları yaratan Tanrı, hepsine belirli vazgeçilemez haklar bağışlamıştır.

“Tüm insanlar eşit yaratılmışlardır; Yaradan'ları tarafından bağışlanmış, belli bazı vazgeçilemez haklara sahiptirler; yaşam, özgürlük ve mutluluğa erişme hakları da bunların arasındadır.”— Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi,

Serbest ve Adil Seçimler

Bir ülkede seçimler düzenlenirken mevcut yönetimden bağımsızlığını, sonuçlara dışarıdan müdehale edilemeyeceğini, oy oranlarının gerçeği yansıtmayacak biçimde değiştirilemeyeceğini belirtir.

Çok Partili Demokrasi
Ulusları oluştaran bireyler düşüncelerini ifade edebilme ve bu doğrultuda onların fikirlerine en yakın görüşlü kişileri ülkeyi yönetmesi amacıyla oylayabilme hakkına sahiptir. Tek parti anlayışı, savunulan bu ilkeye aykırıdır. Unutulmamalıdır ki tek bir parti ardında mutlak tiranlık getirir. Hukuksuzluk ve tek bir kişinin egemenliği, ulusu içinden çıkılmaz durumlara sürükleyebilir. Hukuk devletinde hukukun üstünlüğü egemendir. Tiranlığa yer yoktur, olamaz.

Sosyal Adalet
Toplumu oluşturan sosyal sınıflar ara­sındaki iktisadi dengesizliklerin giderilme­si, iktisaden zayıf durumda bulunan sosyal sınıfların, diğer sosyal sınıflara karşı korun­ması olarak tanımlanabilecek olan sosyal adalet; özellikle emeği ile çalışanların, ya­şadıkları toplum içinde, insan haysiyetine yaraşır bir asgari hayat standardına kavuş­malarım sağlayacak şekilde yaratılan milli hasıladan pay almalarını garanti altına al­maya yönelik uygulamalar bütünüdür.

Hoşgörü
Mevcut iktidarın onun gibi düşünmeyen bireylerin fikirlerini ifade edebilmesini sabırla ve zor kullanmadan izin vermesini ifade eder.

Sosyal Piyasa Ekonomisi
Sosyal piyasa ekonomisinin temel düşüncesi rekabet ekonomisi temeline dayalı özgür girişimi, piyasa ekonomisi faaliyetleri içinde güvence altına alınan sosyal güvence ile bağdaştırılmasıdır. Sosyal piyasa ekonomisinin amacı piyasada özgürlük ve sosyal eşitlik ilkelerinin bütünleştirilmesidir.

Serbest Ticaret
İthalatın ve ihracatın genelde devletin müdahalesi olmadan yürütülmesini öngören ekonomi politikası. Örneğin devlet bizim neyi alıp neyi alamayacağımızı belirleyemez ya da neyi satıp satamayacağımızı. Serbest ticaret politikası devletin ticaret üzerindeki denetiminden ve vergi uygulamasından bütünüyle vazgeçmesi anlamına da gelmez. Sosyal liberalizmde bu kavram oldukça esnektir.