
Voyager 1 uzay aracı NASA tarafından fırlatıldığı 5 Eylül 1977'den bu yana hizmet vermeye devam eden 815 kiloluk bir insansız, dış Güneş Sistemi ve ötesi uzay sondası dır.
Jüpiter ve Satürn'ü ziyaret etmiş,bu gezegenlere ait uyduların detaylı fotoğraflarını elde eden ilk sonda olmuştur.
Güneş'ten ve Dünya'dan diğer uzaysondalarından daha hızlı bir şekilde ayrılmakta olan Voyager 1, Yeryüzü'nden en uzakta bulunan insan yapımı nesnedir. New Horizons Dünya'dan Voyager 1' e oranla daha büyük bir hızla fırlatılmış olmasına rağmen, Voyager 1 ' in yolu üzerinde yararlandığı kütle itiminden yararlanamayacağı için hiçbir zaman onu geçmeyi başaramayacaktır.
28 Kasım 2008 tarihine göre Voyager Güneş'ten 16.19 milyar km (9,4 milyar mil) uzaklıktadır ve Heliosfere girmiş durumdadır. Neticede Heliosferi geçtiği zaman Voyager 1 fonksiyonlarını hala südürürse Bilim insanları onun intersteller medium'daki (Astronomların, gaz ve tozun kapladığı intersteller space verdikleri isim) konumunun doğru ölçüsünü alacaklar. Bu masafeden Voyager 1 den sinyalin Jet İtici güç laboratuarı merkezine ulaşması 13 saat alır.
Voyager 1 in birinci görevi Jupiter ve Satürn gezegenleri ve onların ortak ayları ve halkaları.Onun şimdiki görevi Güneş fasılası ve Güneş rüzgar partikül ölçümü ve intersteller medium. İki Voyager roketi de üç radyo izotop termoelektrik jeneratörler ile güçlendirilmiştir. Şimdi, Dünya ile olan haberleşmeyi en az 2020 yılına kadar tutacak gücü oluşturması bekleniyor.
Üzerinde bulunan altın kaplama plakada Güneş sisteminin bulunduğu yer ve Dünya üzerinde ki tüm dillerden oluşan bir selamlama ses kayıdı bulunmaktadır. Ancak insanlık 2010'nun mayıs aylarında uzaydan gelen farklı frekanslara tanık olmuş ve bu nedenle de Hawkins'in "Uzaylılar dostumuz olmayabilir ve başımıza büyük dertler açabilir" şeklindeki sözlerini akla getirmiştir.
Görev profili
08.12.2011 tarihi itibariyle, Voyager 1 dünyadan 17,700 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır ve Güneş Sistemi'nden çıkmak üzeredir. Bu süreçte güneşten kopan parçacıkların hareketlerinde bir değişim tespit edilmiştir.
Voyager 1'in Güneş Sistemi'nden tamamen çıkıp yıldızlar arası alana geçiş yapmasına az kaldığı bildiriliyor