Beyni sakinleştirme gücene sahip 5 aktivite
Gizem Bozdağ

Modern dünyadaki mutsuzluk ve stres kaynaklı kaygı seviyeleri, insanlar için yaygın bir sağlık krizi yaratıyor. Stres, vücudun bir ayarlama veya tepki gerektiren herhangi bir duruma tepki verme şeklidir. Vücut bu koşullara fiziksel, zihinsel ve duygusal tepkilerle tepki verir. Stresli olaylar sırasında vücut, adrenalin gibi belirli görevleri yerine getirmek için enerji sağlamaya yardımcı olabilecek bir kimyasal patlama salgılar, ancak uzun vadede stres önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu nedenle, kas gerginliği, baş ağrısı, yorgunluk ve uykusuzluk gibi uzun süreli strese maruz kalma semptomlarından kaçınmak için beyni sakinleştirmek zorunlu hale gelir. Ritmik hareketler meditatif etkisinden dolayı bedeni ve zihni bütünleştirdiği için, tekrarlayan aktivitelere dalmak beyni sakinleştirmenin bir yoludur. Anksiyete, çaresizlik hissi nedeniyle çevremize ve koşullara tepkimizi dondurma eğilimindedir ve tekrarlayan faaliyetler, donma durumuna karşı bir panzehir olarak çalışabilir, beyninizi sakinleştirmenize ve yapıcı bir aktiviteye katılmanıza yardımcı olabilir. İşte, zihninizi sakinleştirmenize yardımcı olacak aktivitelerden bazıları;

Beyni sakinleştirme gücene sahip 5 aktivite

1. EGZERSİZ YAPMAK

Egzersiz vücudun adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının seviyelerini düşürür. Aynı zamanda beyindeki vücudun doğal ağrı kesicileri ve ruh hali yükselticileri olan kimyasallar olan endorfin üretimini de uyarır.

Egzersizin güzelliği, rutin ve tekrar duygusuyla birlikte davranışsal faktörlerin değişmesine yaptığı katkıdır. Vücudun fiziksel dönüşümü ne zaman gerçekleşirse, benlik imajı ve özgüvenin artması nedeniyle duygusal refah seviyesi de artacaktır.

Beyni sakinleştirme gücene sahip 5 aktivite

2. YÜRÜMEK

Yürüyüş, bir egzersiz ve aynı zamanda dinlenmek için harika bir yoldur. Ritmik olarak hareket edip nefes aldığınızda, vücudunuzdaki hislerin farkına varma şansınız olur. Yürümek, etrafınızdaki manzaralara ve kokulara karşı farkındalığınızı artırmanıza yardımcı olacak, yavaş ve dikkatli bir yürüyüş, odaklanmanıza ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Başlangıçta yavaş ve sıkıcı gelebilir, ancak biraz zaman verin ve bunun sadece fiziksel sağlığınızı değil, zihinsel yapınızı da nasıl etkilediğini göreceksiniz.

Beyni sakinleştirme gücene sahip 5 aktivite

3. RESİM YAPMAK

Yayınlanan araştırmaya göre, mandala gibi karmaşık bir geometrik tasarımı tekrar tekrar renklendirmek, kaygıyı azaltmak için faydalı olan meditatif bir durum yaratır. Renklendirme sakinleştiricidir, tıpkı renklendirdiğimizde, beynimizin hem mantıksal sol yarımküresini (motor beceriler ve dikkat) hem de yaratıcı sağ yarımküreyi (renk, şekil, görüntü ve duygu) kullanmamız gerekir ve bu, beynin her iki tarafını da harekete geçirir. Bu, beynin korku ve stres tepkimizle ilgili kısmını sakinleştirir.

Beyni sakinleştirme gücene sahip 5 aktivite

4. YAZI YAZMAK

Yazı yazmanın ruhsal sağlığımız açısından yeri yadsınamaz. Yazı yazarken beyin, kendini kelimelerle tekrarlama egzersizlerinin içerisinde bulur. Bu özelliği tamamen beynin sakinleşmesi için mükemmeldir. Tüm bunların dışında yazı yazmanın şöyle bir gücü vardır; geçmişi, şu anı ve geleceği tek bir düzeye indirgemenizi sağlar. Bu da olaylara daha geniş bir açıdan bakmanıza olanak tanır. Kaygılarınızı daha iyi tanıyabilir ve mantık dahilinde kendi içinizde cevapları bulabilirsiniz.

Beyni sakinleştirme gücene sahip 5 aktivite

5. TEMİZLİK YAPMAK

Evet! yanlış duymadınız; temizlik yaparak sakinleşebilirsiniz. Aslında istemeden bu etkinliği çoğu kez uyguluyoruz. Kaygılı hissettiğiniz durumlarda bir çekmeceyi düzenlemek, evi süpürmek ya da toz alma gibi ev işleri sayesinde kendinizi o düzeyden çıkarabilirsiniz. Odağınız sadece o ana döner ve geçmişin endişelerini geleceğe yüklemekten vazgeçersiniz. Bir nevi, evinizi düzenlerken ve temizlerken beyninize aynı işlemi yapmış olursunuz.