Stresli bir yaşamla başa çıkmanın yollarını sunan kitap; belirtileri ve çözüm metotları
Haber Merkezi

Hepimizin beyninde gizli bir düşman var: Stres...

Stresle nasıl başa çıkılır, nasıl mücadele edilir? Aile ve ilişki Uzmanı Dila Selengil, bu ve buna benzer pek çok sorunun cevabını kitabında veriyor.

Stresin kökeni ve belirtileri, stresle baş etme stratejileri, stres ve kişilik özellikleri, mükemmeliyetçilik ve erteleme alışkanlığının stresi artıran etkisi, cinsellik ve stres arasındaki ilişki, stresin psikolojik ve fiziksel sağlığa etkileri kitabın başlıca konuları arasında yer alıyor. Dila Selengil aynı zamanda sosyolog olduğu için kitap, bilimsel özellikler taşıyor.

İş, yaşam ve günlük hayatımızda pek çok sorunla karşılaşırız. Sorunlarımızı bazen çözüme kavuştururken, bazen de problemlerin içinde debelenir dururuz. İşte yaşadığımız sorunlar, eve taşınınca bu sefer eşler arasında cereyan eden tartışmaların başlangıcı oluyor.

Stres, insanı her gün yiyip bitiren bir zehir gibidir. Aniden öldürmez ama yavaş yavaş kişiyi tanınmaz bir hale sokabilir. Her şeye sinirlenen, kızan, çevresi ve ailesiyle uyumsuzluğuyla bilinen bireyler ortaya çıkabilir. Dila Selengil, hem stres dediğimiz olguyu masaya yatırıyor hem de buna çözüm yollarını sunuyor.

İNSAN NEDEN STRESE GİRER

Stressiz bir yaşamdan uzak kalmak aynı zamanda uzun yaşamak demektir. Özellikle metropol şehirlerde yaşayan insanların stresten ırak kalmamaları yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ekonomik ve politik sorunlar bireyin yaşamına karabasan gibi çöküyor. özellikle ekonomik problemler insanı derin streslere sevk ediyor.

Beynimdeki Gizli Düşman: Stres kitabında "İnsan neden strese girer" sorununun peşinde koşacak ve "Ben de bunları yaşıyorum" diyeceksiniz.

Sayfa: 176

STRESİ YENMEK...

Beynimizdeki düşman olan stresi yenmek çoğu zaman zor olabilir ama imkansız değil. Dila Selengil, bu konuda şöyle diyor;

"Kişilik özellikleriniz bile yaşadığınız stresi besler, size güven verdiğini düşündüğünüz bazı günlük rutinleriniz, en büyük stres kaynaklarınızdan birine dönüşebilir. Çarpık düşüncelerle, mükemmeliyetçilik saplantısıyla ve erteleme alışkanlıklarınızla hayatınızda bir stres girdabı yaratıyor olabilirsiniz. Cinsel yaşamınız zevkten ziyade size bir görev gibi gelebilir. Bütün bunların farkına varmak ve hepsini iyileştirmek üzere farkındalık kazanmak, kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik olacaktır."

STRESİN ORTAYA ÇIKMA NEDENLERİ

Stresin ortaya çıkmasının bazı nedenleri vardır. Doğal afetler, iş sırasında baskı hissetmek, işsizlik ve emeklilik döneminde yaşanan sorunlar; mali sorunlar yani borç meselesinden meydana gelen bunalımlar, hastalık, yaralanma ve hayatını sürdüremem gibi durumlarda ortaya çıkan ani kazalar, cinsel taciz, tecavüz ve bir suça iştirak etmek ya da tanık olmak, askere gitmek de kişiyi strese sokan unsurlardandır. Bunun yanında bulunduğu yerden başka yere taşınmak, uyum sorunu yaşamak, aşk gibi konularda istenilen karşılığı bulamamak da kişiyi strese sokabilir.

Aile danışmanı ve sosyolog Dila Selengil

STRESİN BELİRTİLERİ

Uzmanlarca açıklanan ve kitapta da yer alan stresin belirtilerini şu şekilde açıklayabiliriz;

Kalp atışının hızlanması, nefes alışverişin hızlanması ve ve nefes almakta zorlanmak, kan basıncının yükselmesi, uykusuzluk, baş ağrısı ve baş dönmesi, baygınlık geçirmek, ellerin ve ayakların uyuşması, hareketsizlik yaşamak, panik atak, ve bağışıklık sisteminin yavaşlaması, cinsel isteksizlik, erkeklerde ereksiyon sorununa, kadınlarda ise erken menopoza neden olabilir. Öte yandan, iştahın azalması, aniden gelen öfke patlamaları ve unutkanlık stresin belirtileri arasında yer alır.

ergul.tosun@ensonhaber.com