Türk tiyatrosunun geleneği olan kavuğun hikayesi
Haber Merkezi

Türk tiyatrosunun önemli simgelerinden olan kavuk Kel Hasan Efendi'nin bir geleneğidir. Devretme üslüne göre işleyen, törenle yeni sahibine verilen kavuğun hikayesi uzun yıllara dayanıyor.

Kavuğun günümüze ulaşan yolculuğu Kel Hasan Efendi ile başladı. Kendi kumpanyasını açan ve kavuğun elden ele devredilmesine vesile olan Kel Hasan Efendi, 1874 yılında İstanbul’da doğdu.

“Kel” lakabıyla anılan Hasan Efendi; kaşlarını siyaha, burnunu kırmızıya boyar, başına da yırtık bir fes geçirir sahneye öyle çıkardı. Orta oyunundaki Kavuklu’ya benzer bir tipi canlandırmasıyla yaşadığı dönemin dikkat çeken güldürü ustalarından biriydi. Kel Hasan Efendi, son zamanlarına dek sahnede kaldı. Kavuğun ilk sahibi 1929 yılında doğduğu şehir olan İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

Kel Hasan Efendi öldükten sonra kavuğun yeni sahibi İsmail Hakkı Dümbüllü oldu. Aynı zamanda Hasan Efendi'nin çırağı olan Dümbüllü, hem tiyatroya hem de sinemaya büyük emek verdi. İsmail Dümbüllü kavuk geleneğini günümüze kadar taşıyan ikinci isim oldu.

Kel lakaplı Hasan Efendi

DÜMBÜLLÜ'NÜN KAVUĞU

Dümbüllü ile birlikte kavuk, İsmail Dümbüllü'nün kavuğu olarak anılmaya başlandı. Usta oyuncu 1973 yılında trafik kazası sonucu vefat edince, kavuğun ikinci sahibi Yeşilçam Sineması'nın duayeni Münir Özkul oldu.

"KAVUK SENİN HAKKIN OĞLUM"

Bir oyunda Münir Özkul'u izleyen ve çok beğenen İsmail Dümbüllü Özkul'a şöyle der;

"Oğlum Münir benden sonra kavuğumu senin taşımanı istiyorum. Bu işe sen devam edeceksin. Vasiyetimdir bu. Sen kitaplı tiyatrodan geliyor olsan da yerine göre Pişekar, yerine göre Kavuklu olmayı başardın. Kavuk senin hakkın” diyerek kavuğu Münir Özkul’a devretti.

Türk Sineması'nda pek çok yapımda rol alan Özkul, başarısyla, replikleriyle her izleyicinin hafızasında yer edindi. Özkul, 1968'de devraldığı kavuğu Ferhan Şensoy'a verdiğinde yıl 1989'du. Böylece kavuğun dördüncü sahibi tiyatronun ustası Ferhan Şensoy oldu.

Ferhan Şensoy, elliye yakın oyunda ve ona yakın televizyon dizisinde yer aldı. Oyunculuk, yönetmenlik ve yazarlık alanlarında pek çok ödülü bulunan Şensoy, 2016 yılında kavuğu Rasim Öztekin’e devretti.

Ferhan Şensoy, kavuğu Rasim Öztekin'e veriyor

Kavuğun yeni sahibi ve beşinci adresi bu sefer usta sanatçı Rasim Öztekin oldu. Öztekin'in ölmeden önce kavuğu sinema ve tiyatro oyuncusu Şevket Çoruh'a devrederken şöyle dedi;

"KAVUĞU DEVREDECEĞİM"

"Büyük özverilerle Baba Sahne'yi kuran, zorlu koşullarda tiyatro yapmaya ve tiyatroyu yaşatmaya çalışan Şevket Çoruh'a Türk Tiyatrosu'na bugüne kadar yaptığı ve yapacağı katkılardan dolayı kavuğu devredeceğim."

Rasim Öztekin, Şevket Çoruh'a kavuğu devrederken

Kavuk halen Şevket Çoruh'tadır. Bundan sonra kavuğun yeni sahibi kim olacak; bekleyip göreceğiz.