Berke Üzrek: Behzat Ç ekibimiz bomba gibi

Berke Üzrek: Behzat Ç ekibimiz bomba gibi

'Behzat Ç.'de Cevdet rolünde izlediğimiz Berke Üzrek, "İnsanlar izlediklerinin dizi değil de gerçek olduğunu düşünüyor" diyor. Oyunculuğun çıtasını yükselttiklerini söyleyen Üzrek, 'Marmara' filmindeki performansıyla Madrid Uluslararası Film Festivali'nde 'Yabancı Dilde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ödülüne aday

Behzat Ç.'yi daha önce rol aldığınız dizilerden farklı kılan nedir?
İyi projelerim de oldu, kötü de. Tabii ki 'Behzat Ç.'nin yeri hepsinden farklı. Gerek senaryosuyla, gerek oyuncu kadrosuyla benim için özel bir yer taşıyor. Kuşkusuz bir sürü oyuncu bu işte yer almak ister! Bunu sebeplerinden biri de oyunculukların yüksek standartta olması. Erdal Beşikçioğlu oyunculuğun çıtasını bir tık yukarı kaldırdı. Bir sürü insanın "Aaa oyunculuk diye bir şey varmış" demesine sebep oldu. O yüzden farklı bir iş.

Yeşilay Genel Başkanı, diziniz için "24 saat içki ve sigara içen, argo konuşan kişi, Türk polisini temsil edemez. Yakında yayından kalkacaktır" dedi. Yapılan eleştiriler sizi nasıl etkiliyor?
Biz, bize gelen senaryoyu gerçekçi kılmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ben özel yaşamımda küfür eden biri değilim. Dizide de sansür uygulanıyor zaten, bipleniyor küfürler. Türkiye'de böyle şeylerin büyütülüyor olmasının en büyük sebebi, eğitimimizin çoğunu televizyondan alıyor olmamız. Marlon Brando 'Baba' filminde oynadığı için gözaltına alınmıyor ya da "Ne kadar iyi oynuyor. Mafyayla ilişkisi olabilir" gibi bir şey söz konusu değil. 'Behzat Ç.' gibi bir adamın da gerçekten komiserlik yaptığını sanmıyorum.

Dizinin dramatik yapısının güçlü olması inandırıcılığını artırıyor herhalde.
Evet. Anlatılanları gerçek olaylarmış gibi görüyorlar, halbuki bu bir dizi. Serdar Akar, Türkiye'de dramatik yapıyı algılayan, anlayan ve en iyi şekilde uygulayabilen 4-5 yönetmenden biri. Bu yüzden insanlar izlediklerinin dizi değil de gerçek olduğunu düşünüyor. Ama bu bir dizi. Bizim yaptığımız şey de insanlara bunu yutturmak, olabildiğince gerçek kılmak.

'EKİBİMİZ BOMBA GİBİ'

Behzat ve savcı Esra'nın düğününü izledik. Aslı ile Cevdet'e sıra ne zaman gelecek?
Cevdet'in evlenme heyecanı var ama inanın ben de bilmiyorum. Rol modeli Behzat, onun pozitif taraflarını alıp, negatif taraflarını almayan bir çocuk.

Cinayet Büro ekibi Cevdet'i tam olarak benimseyemedi.
Mutlaka bir yeri vardır ekipte... Oradakilerin hepsi polis okulu mezunu, Cevdet ise ziraat mühendisi ama sınavla komiser yardımcısı olmuş. O yüzden alaylı ve okullu gibi bir ayrım var. O da hafif bir ying yang durumu yaratıyor. Biz olabildiğince bunu kullanmaya çalışıyoruz.

Erkek ağırlıklı bir setiniz var. Birlikte nasıl vakit geçiriyorsunuz?
Dart gecelerimiz oluyor. Playstation gecelerimiz var. Gece gezmelerine bu sene pek çıkmıyoruz, zor oluyor. Adam başı 150'şer fotoğraf çektirmeden kurtulamıyoruz (gülüyor). Ekibimiz bomba gibi. Herkes birbiriyle çok yakın arkadaş. Herkes kendi alanında çok iyi.

'SECRET YAPIYORUM ÖDÜLÜ ALACAĞIM'

Diziyle birlikte iki de sinema filmi çektiniz. 'Marmara' filminde bir balıkçıyı oynuyorsunuz...
Evet. Aslında bu topraklarda yetişmiş çok tanıdık bir karakter. Film, Marmara Adası'nda buluşan üvey kardeşler ve aileleri arasındaki iletişim ve kültür farklılığını anlatıyor. 2010'da çekildi. İzledim, hoşuma gitti.

Bu filmdeki performansınızla Madrid Film Festivali'nde 'Yabancı Dilde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ödülüne aday gösterildiniz. Neler hissediyorsunuz?

Çok sürpriz oldu. Ben de çok şaşırdım. 'Secret' yapıyorum, ödülü alacağım (gülüyor).

'Saba'da nasıl bir karakteri canlandırıyorsunuz?
Ahmet'i oynuyorum. Hikayenin yaşandığı köyde modern dünyadan izler taşıyan tek karakter. Karın içinde ateş gibi yanan bir adam. Bütün dünyanın kendi etrafında dönmediğini biliyor ama bunu hatırlamak pek hoşuna gitmiyor. Eylemleri, televizyonda veya gazetede gördüğü yaşamı gerçekle karıştırma eğiliminde. Film, Altın Portakal'a gidiyor. Ekim gibi de vizyona girecek. Seyircinin beğeneceğini düşünüyorum.

'OLACAKSA AHMET UĞURLU'YLA OLSUN'

Oyunculuğa küçük yaşta tiyatroyla başlamışsınız. Her şey hayal ettiğiniz gibi mi ilerledi?
Aslında baktığımda istemediğim gibi ilerledi. Ama istemediklerimi de ben istemişim. Onu daha sonra fark ettim. 33 yaşındayım. Bir oyuncu olarak seçme şansımın olduğu bir noktaya geldim. 'Behzat Ç.'de yarattığımız gibi bir sinerjiyi hep yakalarım umarım.

Sezonda yeni bir oyun olacak mı?
Geçen seneye kadar Ruhi Sarı'yla 'Sınır' diye bir oyun oynuyorduk. İşler yoğunlaşınca ara verdik. Şimdi diziden rol arkadaşım Ahmet Uğurlu'yla "Birlikte bir şey yapabilir miyiz?" diye konuşuyoruz. Tiyatro yapacaksam Ahmet Uğurlu'yla olsun istiyorum, hiç olmazsa bir şey öğrenelim. Erdal Beşikçioğlu'nun 'StüdyoCer' diye bir projesi var. Onunla bir şeyler yapacağımız kesin.