Balon patladı mı: Elektrikli araçlar kalite konusunda sınıfta kalıyor
ensonhaber.com

Avrupa ve dünya çapında yavaşlayan elektrikli araç talebi, üreticileri gelecek planlarını düşünmeye itmiş durumda.

Bazı markalar, yatırımlarını içten yanmalı motorlara kaydırma kararı alırken, insanlar geçtiğimiz yıllara kıyasla artık elektrikli araçlara pek fazla ilgi göstermiyor.

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, insanlar birkaç yıl öncesine kıyasla elektrikli araç satın alma konusunda isteksiz.

Pew Research Center tarafından yapılan araştırmada, elektrikli araç satın almayı ciddi bir şekilde düşünenlerin oranı yüzde 9 oranında düşmüş durumda.

Elektrikli araçlar kalite konusunda bekleneni veremiyor

Elektrikli araçların büyük avantajlardan biri, geleneksel benzinli araçlara göre daha az bakım gerektirmeleridir.

Ancak elektrikli otomobiller, esasen tekerlekli dev bilgisayarlardır ve yıllar boyunca bilgisayarlar zaman zaman sorun çıkarmıştır.

JD Power'ın en son kalite çalışmasına göre elektrikli araç sahipleri pek de mutlu değil.

Elektrikli araçlarda sorun benzinlilere göre çok daha fazla

Yapılan çalışmaya göre, elektrikli ve plug-in hibrit araçlar, JD Power tarafından ölçülen hemen hemen her onarım kategorisinde benzinli eşdeğerlerinden daha kötü performans gösterdi.

JD Power’ın raporunda araçlar, 100 birim başına düşen sorun sayısına (PP100) göre derecelendiriliyor.

38 yıllık köklü ve sürekli bir çalışma olan araştırma, içten yanmalı araçlarda ortalamanın 180 PP100 (100 araç başına 180 sorun) olduğunu, elektrikli araçlar ve hibritlerde ise bunun 266 PP100 veya daha yüksek olduğunu gösteriyor.

JD Power'da otomotiv kıyaslama kıdemli direktörü Frank Hanley, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Son teknoloji ürünü elektrikli otomobil sahipleri, benzinle çalışan araç sahiplerine kıyasla, üç kat daha fazla oranda yeni araçlarını bayiye götürmelerine neden olacak kadar ciddi sorunlar yaşıyor.

En az ve en fazla sorun çıkaran markalar şu şekilde sıralanıyor:

Tesla zirveden dibi gördü

Burada Tesla'ya ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. Çünkü şirket, geçmişteki JD Power anketlerinde genellikle eski üreticilerinin elektrikli araçlarından daha iyi performans gösteriyordu.

Ancak şimdi bu fark kapandı ve Tesla artık en çok sorun çıkaran araçlardan biri.

JD Power, bunu Teslalardaki büyük tasarım değişikliklerine, örneğin dönüş sinyali ve silecek kolları gibi geleneksel özellik kontrollerinin kaldırılmasına bağlıyor .

En az sorun çıkaran marka: Ram

Ram, başlangıç kalitesi açısından genel olarak en iyi marka olurken Porsche, en iyi lüks marka olarak kayıtlara geçti.

Elektrikli araçların en büyük sorunu teknolojileri

Elektrikli araçlarda tespit edilen sorunların büyük kısmı, doğrudan teknolojiyle ilgiliydi.

Bu araçlarda; yazılım, dokunmatik ekran ve işletim sistemi gibi konularda sorunlar tespit edildi.

Otomotiv endüstrisinin modellerine olabildiğince fazla yazılım sığdırmak için gelişigüzel bir şekilde yarıştığı düşünüldüğünde bu büyük bir endişe.

İnsanlar, özellikle arka çapraz trafik uyarıları ve otomatik acil frenleme gibi yeni özellikler konusunda sorun yaşıyor.

Ayrıca, yanlış arka koltuk uyarıları ve gelişmiş sürücü destek sistemlerinden gelen yanlış ve rahatsız edici uyarılar da sorun yaratabiliyor.

Yapılan araştırmaya göre, bilgi-eğlence dokunmatik ekranları insanlara baş ağrısı yaşatıyor. Elektrikli araçlar, "özellikler, kontroller ve ekranlar" konusunda diğer araçlara göre yüzde 30 daha fazla sorun yaşıyor.

J.D. Power’ın bu çalışması gibi anketler, elektrikli araçlar için sorunlara işaret ediyor olsa da “kalite” konusunun sürücüden sürücüye değiştiğini unutmamak gerek.