Test : Hyundai Matrix

Sadece sinema endüstrisi değil, tüm sinema izleyicileri Matrix isimli bir filmden söz etmeye başlamıştı. Gösterime girmeden önce bile oldukça konuşulan ve felsefi bir üçleme olduğu belirtilen film vizyona girdiğindeyse deyim yerindeyse yer yerinden oynamıştı. Üçlü serinin daha ilk bölümünde Matrix felsefesi ortaya çıkmış ve bambaşka bir şekilde insanlığın, kendi yarattığı makinelerin elinden kurtulma savaşı beyazperdelere yansımıştı. Bu filmin özünde insanların yalnızca birer pil olarak kullanılması ve makinelerin dünyayı ele geçirmesinden söz ediliyordu. Wachowaki kardeşlerin bu filmi gösterime girmesinin üzerinden çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen "kült'ler arasına adını başarıyla yazdırmayı bildi. Bu filmin bizlere verdiğine göre gözlerimizin algıladığı dünya, yalnızca beynimize gönderilen sinyallerden ibaretti. Gerçek dünyada ise sonsuz bir insan tarlası ve bu tarlada insan vücudundaki enerji mahsulünü toplayan makineler vardı. Bu felsefi filmden bu kadar söz etmek yeterli. Şimdi gözümüzü tıpkı filmde olduğu gibi, son dönemlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kendisinden söz ettiren ve pazarda büyük bir atılıma giren Hyundai markasına çevirelim. Hyundai"nin MPV sınıfında bambaşka bir felsefe ile var olmayı amaçladığı Matrix modeline yakından bakalım. MPV sınıfında yer alan modelinin rakiplerine göre bir üstünlüğü olması için Hyundai bu aracı ünlü İtalyan dizayn firması Pininfarina'ya tasarlatmış. Ancak ne yalan söyleyelim ki bu tasarım o kadar da dikkat çekici özellikleri barındırmıyor. Fakat ne otursa olsun İtalyan tasarımcıların usta fırça darbeleri rakiplerine karşı bir farklılık yaratmıyor da değil.

Pininfarina çizgileri fark ediliyor ama çok değil
Araca ilk baktığınızda yan bölümde konumlandırılmış küçük ve uzun bir logo dikkatinizi çekiyor. Bu logonun üzerinde ünlü İtalyan tasarım firması Pininfarina'nın imzası bulunuyor. Durum böyle olunca Hyundai Matrix'e daha ilk bakışta farklı bir düşünceye sahip oluyorsunuz ve başlıyorsunuz otomobili incelemeye. Türkiye'de son yıllarda büyük bir hızla gelişim gösteren ve binek araç pazarında yüzde 5'lik bir paya ulaşan MPV (Muiti Purpose Vehicle-Çok Amaçlı Araç) sınıfına dahil olan Matrix ilk başta yüksek yapısı ile dikkat çekiyor. Aracın tavanına doğru yükselen bir hatta sahip olması, dikdörtgen formlu farları, büyük ön cam, petekli hava girişi, profilde spor olabilmesi için kullanılan çizgi ve şeritler, arka bölümün hoş bombeli küt yapışı, dik konumlandırılmış küçük stop lambaları, bagaj kapağının altında kalan küçük tamponu otomobilin farklı detaylarından bazıları. 4025 mm uzunlu; 1740 mm genişliğe ve 1635 mm yüksekliğe (tavan raylarıyla birlikte 1685 mm) sahip olan Matrix rakiplerinden farklı görünmeyi başarıyor.

İç mekan eşya gözleri açısından zengin
Otomobil iç mekanına geçtiğimizde ilk olarak gösterge panelinin, görmeye alışık olduğumuz yerde bulunmadığını fark ediyoruz. Gösterge panelinin bu şekilde yerleştirilmesi son dönenlerde birçok yeni modelde görüşü daha da rahatlatmak için tercih ediliyor. Ancak Hyundai Matrix'in bu bölümünde yer alan karanlık ilk başta insanı biraz huzursuz ediyor. Çeşitli uyarı lambalarının konumlandırıldığı küçük ve ince uyarı tablosu bu bölümde çok karanlık bir görüntünün oluşmasına neden olmuş, aracı ilk çalıştırırken burada yanan ve araç çalıştıktan kısa bir süre sonra sönen bütün uyarı lambalarının ardından ortaya karanlık bir tablo çıkıyor. Gösterge paneli ise alışkın olduğumuzun dışında orta konsolun üzerine konumlandırılmış. Sürücüye doğru çok fazla dönük olmayan beyaz zeminli göstergeler kullanım sırasında biraz zor kontrol ediliyor. İç mekanda kullanılan malzeme kalitesi biraz daha iyi olabilirdi. Sert plastiğin kullanıldığı iç mekan biraz ucuz görünüyor. Kullanım düğmeleri ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmazken motor durdurulup yeniden çalıştırıldığında, kapatmış olmanıza rağmen klimanın yeniden açılması da biraz can sıkıyor, Bununla birlikte otomobilin içindeki küçük eşya gözleriyle son derece kullanışlı. Ancak kapaklı gözlerin bazıları yaylı bir mekanizmayla otomatik olarak açılma özelliğine sahip ve bu açılma süresi oldukça uzun zaman alıyor. Sürücü, ön yolcu ve arka yolcular için bolca sunulan cep ve gözlere ek olarak Matrix'te ön yolcu koltuğu altında küçük eşyaların saklanabileceği bölüm, ön koltuk arkalarında cep ve masa, ön ve orta konsolda küçük gözler ve bagaj içi sabitleme filesi gibi kullanışlı detaylar bulunuyor, İç mekanın en önemli artışı ise hile aslında çokta dikkat çeken özelliklere sahip değil.

Motor performans değil ekonomi vaat ediyor
Test ettiğimiz Hyundai Matrix'in kalbinde 1.5 It'lik CRDi-VGT motor görev yapıyor. Hyundai'nin common-rail direkt enjeksiyon teknolojili yeni 1.5 litre CRDi dizel motoru markanın daha önceki 1.5 lt CRDi güç ünitelerinden farklı olarak 4 silindire sahip. 1493 cc hacmindeki 16 supaplı bu motor 4000 d/d'de 110 HP maksimum güç ve 1900-2750 d/d arasında 235 Nm'lik tork sunuyor. Yeni geliştirilen bu motor seçeneği ile Matrix tam olarak aile kullanımına uygun. Daha doğrusu aileler için tasarlanan Matrix bu motor seçeneği ile performanslı rakamlardan uzakta. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 13.9 sn'de gerçekleştiren Matrix yapmış olduğumuz testlerde ise 15.9 sn'lik bir zamana imza attı. 0-130 km/s hızlanmasını ise 23.7 sn'de tamamlayan Matrix, 400 metre uzunluğundaki bir mesafeyi ise 20.3 sn'de geride bıraktı. İşte elde ettiğimiz bu zamanlara baktığımızda bu motorun sakin kullanımlar için daha uygun olduğunu görüyoruz. Hele buna bir de motorun ekonomik yapısı eklendiğinde işin şekli daha da değişiyor. Çünkü Hyundai Matrix 1.5 CRDi yapmış olduğumuz karma yol testinde 100 km'de 6.3 lt yakıt tüketti. 55 It'lik yakıt deposuna sahip olan araç bu tüketim değeri ile 873 km'lik menzile imkan sağlıyor. Sürüş özellikleri konusunda daha ilk başta görüş açıları nedeniyle artı puanı hak eden Matrix, limitleri çok fazla zorlanmadıkça sürüşle ilgili herhangi bir sorun yaşatmıyor. Yumuşak bir yapıya sahip olan süspansiyon sistemi önde bağımsız McPerson tipi helezon yaylar ve denge çubuğundan, arkada ise çift bağlantılı helezon yaylarla birlikte görev yapan denge çubuğundan oluşuyor. Süspansiyon sistemi sürüşte çok önemli sorunlar yaşatmıyor. Ancak aracın yüksek yapışı ve süspansiyon sisteminin yumuşak karakteri özellikle kasislerde otomobilin zıplamasına neden oluyor, Hidrolik ve teleskopik çift darbe emicili amortisörler ise bol çukurlu bölgelerde araç içindekileri rahat ettiriyor. Biraz büyük olan direksiyon simidi ile yapılan yönlendirmelerde de çok önemli sorunlarla karşılaşılmıyor. Önde hava kanallı disk, arkada ise kampananın görev yaptığı fren sistemi ise panik frenler sırasında aracı güvenlik sınırları içinde kalarak durdurmayı başarıyor. Fakat arka arkaya yapılan panik frenlerde otomobilin duruş mesafesinde uzamalar oluyor. Bunun yanında fren pedalının dozlanması ve fren sırasında aracın stabil yapısı ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmadığımızı da hatırlatalım.

S T A N D A R T D O N A N I M Sürücü hava yastığı, elektrik kumandalı ön ve arka camlar, klima, radyo/kasetçalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit ve alarm, ön ve arka sis farları, gövde rengi tamponlar, kapı kolları ve yan koruma çıtaları, aktif gergili emniyet kemerleri, arka koltuklarda hareketli baş dayamaları ve ortada kol dayama, ISOFIX çocuk koltuğu sabitleme mekanizması, immobilizer, kaza anında katlanabilen direksiyon mili ve yükseklik ayarlı direksiyon donanımları yer alıyor. Test aracında olduğu gibi GLS donanımında, GL adı verilen standart donanım paketi ne ek olarak ön yolcu hava yastığı, ABS, elektrik kumandalı ve ısıtmalı yan dikiz aynaları, dijital bilgi ekranı, radyo/CD çalar, metal görünümlü ön konsol, ön kolluk arkalarında masa, bagaj içi filesi, gövde rengi yan dikiz aynaları, tavan rayı ve 15 inçlik alaşım jantlar FABRİKA VERİLERİTEST VERİLERİMotor: Önde enlemesine yerleştirilmiş, sıralı dört silindirli dizel motorHızlanmaMotor Hacmi:1493 cc0-50 km/s :5.0 snÇap/Strok: mm0-100 km/s :15.9 snSıkıştırma oranı: :10-130 km/s :23.7 snMotor gücü:4000 d/d'de 110 HPEsneklik (60-100 km/s)Max. tork:1900-2750 d/d'de 235 Nm4.Viteste :9.1 snVites oranları:1-3.61, 2-1.96, 3-1.25, 4-0.90, 5-0.70 GERİ-3.585.Viteste :14.7 snSon dişli:3.94:1 :1Max. hız :170 km/sFrenler:Önde hava kanallı disk, arkada kampanaDönme çapı :11.3 mBagaj:345 ltİç gürültüBoyut:4025/1740/1635 mm3.vites 50 km/s :60 dB(A)Ağırlık:1380 kg4.vites 100 km/s :66 dB(A)Lastikler:195/55 R155.vites 130 km/s :69 dB(A) 100 - 0 km/s ve süresi:42 sn Test tüketimi:6.3 lt/100 km Depo kapasitesi:55 lt Menzil:873 km