Güler: İstisnai durum yok

İstanbul Valisi Muammer Güler, kapalı mekanlardaki sigara içme yasağı ile ilgili hiçbir istisnai hüküm olmadığını belirterek, "Bu mekanlardaki sigara içme yasağı devam etmektedir" dedi.
İl Tütün Kurulu Toplantısı, İstanbul Valisi Muammer Güler başkanlığında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu ve kurul temsilcilerinin yer aldığı toplantıda konuşan Vali Güler, yasaklarla beraber İstanbul'da toplam 33 bin 9 denetim gerçekleştirildiğini, bin 45 uygun olmayan durum tespit edildiğini söyledi. Vali Güler, son günlerde yasağın delindiği yönündeki haberler üzerine denetimlerin daha da ıkılaştırılacağını ifade ederek, "Uygulamalar devam edecek.

Bir yerde sigara içilmesi, sigara içilmesine elverişli aparatların bulundurulmasından tutun, çocuklara sigara satımına kadar bir dizi önlemlere aykırılıktan bahsediyoruz. Bunlarla ilgili olarak 734 uyarı tutanağı düzenlenmiş, 436 cezai işlem tutanağı tanzim edilmiştir.

Belediyelere cezai işlem için tutanaklar gönderilmiş ve belediyeler tarafından 322 uyarı ve 79 ceza kararı verilmiştir. 99 işlem de encümenlerin gündemindedir" dedi.

VATANDAŞLARI UYARIYORUM
Belediye encümenlerinin, düzenlenen tutanaklardan sonra uyarı yapma yetkisi olmadığına dikkat çeken Güler, "Bu konuda belediyeler bilgilendirilerek bir daha haya düşmemeleri konusunda uyarı yapılacaktır. Maalesef bazı işletmelerin sigara yasağına uymadıkları ve bazı kurumların da, müesseselerinde sigara içmeye izin verildiği şeklinde müşterileri bilgilendirdikleri anlaşılmıştır. Hiçbir işletmeye herhangi bir saatten sonra bile olsa böyle bir istisnai durumun ne kanunen ne de bir mercii tarafından verilemeyeceğini ifade etmek istiyorum. Vatandaşları uyarıyorum. Kendilerine yapılan böyle bir taahhüt kanuna uyun değildir. Hem şahıslara, hem müesseselere ceza uygulanır. Her kuruma denetim ekiplerinin uğraması sağlanacaktır" diye konuştu.

Güler, denetim ve ekiplerin arttırılacağını da belirterek, "Denetim ekipleri ağırlıklı olarak lokanta, birahane, kahvehane gibi kapalı mekanlarda bu denetimleri artıracaktı. Bu kanunun uygulamasına vatandaşlarımızın da büyük oranda destek verdiğine inanıyorum. Vatandaşlarımızın büyük bir gayreti vardır. İşletmeler için bazı zorluklar getirmiş olabilir. Müesseselerin açık alanlarında bu istisnalar geçerlidir.

Açık alanların nasıl olacağın belirlenmiştir. Belediyelerimiz tarafından toplu taşıma araçlarında 700'ün üzerinde tutanak tutulduğunu görüyoruz. 512'si taşıtlarda sigara içilmesinin önlenmesine yönelik tutanaklardır. Sonuç itibariyle bu kanunun en iyi şekilde uygulanması konusunda bir koordine içerisinde çalışmasına önem vereceğiz. Kapalı mekanlardaki sigara içme yasağı ile ilgili hiçbir istisnai hüküm yoktur. Bu mekanlardaki sigara içme yasağı devam etmektedir" açıklamasında bulundu.

HUZUR VE ASAYİŞİN TEMİNİ
Toplantının sonunda, yılbaşı gecesi için alınan önlemlere de değinen Güler, "Yılbaşında da gerekli kanunun öngördüğü hususlar uygulanacaktır. Yılbaşında hem gıda, hem asayişe ilişkin tedbirler attırılırken, tütün mamüllerinin kullanılmasına ilişkin denetimler de yapılacaktır. Huzur ve asayişin temini bakımından ulaşımda, trafikte sağlıkta, vergi denetiminde her türlü önlemi almış bulunuyoruz. Huzur içinde yeni yıla girmek için gerekli çalışmalar yürütülecektir. Geçtiğimiz yıllardaki gibi herhangi olaya sebebiyet vermeden yeni yıla girileceğini düşünüyoruz. Şiddetin ve çatışmaların egemen olmadığı bir yıl diliyorum" dedi.