Kılıçdaroğlu çocuklar için düzenlenen toplantıda konuştu
AA

Ş

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yaramazlık yapmayan bir çocuk çocukluğunu yaşayamaz. Merak etme, hayatı sorgulama hakkınız var. Hayatı sorgulamazsa, merak etmezse, çocuk geleceğini yitirmiş olur. O açıdan çocuğun küçük yaşlarda oyun oynaması gerekirken bir işte çalışması Türkiye'nin geleceği açısından çok ciddi bir kayıp." dedi.

Kılıçdaroğlu çocuklar için düzenlenen toplantıda konuştu

Kılıçdaroğlu, CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından parti genel merkezinde düzenlenen Ulusal Çocuk Politikası Çalıştayı'nın açılışına katılarak bir konuşma yaptı.

"YAPTIĞIMIZ EN ÖNEMLİ TOPLANTILARDAN BİRİ"

"Aslında bu toplantı, salt bir siyasi partinin toplantısı olmasının çok daha ötesinde, kendi geleceğimizi nasıl belirleyeceğimiz konusunda bana göre CHP'nin yaptığı en önemli toplantılardan birisi." diyen Kılıçdaroğlu, ailelerin çocuklarını hep en iyi koşullarda yetiştirmek istediğine işaret etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"SONUÇTA ÇOCUĞUN DEDİĞİ OLUYOR"

"Onları Türkiye'nin geleceği açısından hem bir güven hem ailenin övünebileceği birer obje olarak geliştirmek isteriz. Acaba biz görevimizi yerine getirebiliyor muyuz? Bireysel olarak yerine getirdiğimizden hiçbir endişem yok. Her anne baba çocuğunun üzerine titriyor, çocuğunu en iyi şekilde yetiştirmek istiyor ama biz gerçekten bu duygularımızı bütün çocuklar için taşıyor muyuz? Bana göre asıl sorulması gereken sorulardan birisi bu. Yani çocukla ilgili sorunları toplumsallaştırabiliyor muyuz? Bu soruyu sormamın nedeni çocuklarla ilgili rakamlar. Önce anaerkil, daha sonra babaerkil, şimdi çocukerkil bir topluma doğru sürükleniyoruz. Evde ne dersek diyelim, sonuçta çocuğun dediği oluyor. Onun arzularını yerine getirmek için anne baba olağanüstü çaba harcıyor. Ama aynı anne ve baba kendi çocuğunu bu kadar dinlerken sokaktaki çocuğu dinliyor mu? Bence bunun üzerinde hepimizin biraz durması gerekiyor."

Barınma sorununa dikkati çeken CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, her anne ve babanın kendi çocuğunun barınma sorunu için her türlü özveride bulunduğunu ancak milyonlarca çocuğun yurtsuz olduğunun çoğu kez farkına varılmadığını dile getirdi.

"AİLELER YOKSUL ÇOCUKLARIN NE KADAR BİLİNCİNDE"

Ailelerin bu sorunu aşmak için hükümetlere hiçbir şey söylememesinin anlaşılır olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Toplumsal yapımızda sorunların çözümü konusunda yurttaşın farklı bir gözden bakmasını sağlayacak mekanizmaları harekete geçirmek zorundayız." ifadesini kullandı.

Çocuk yoksulluğuna da değinen Kılıçdaroğlu, "Çocuğunun en iyi şekilde beslenmesi için her türlü çabayı harcayan bir aile, milyonlarca yoksul çocuğun olduğunun ne kadar bilincinde?" sorusunu yöneltti.

Sorunları toplumsallaştırmanın, bireysel çözümden çıkıp toplumsal çözüme yönelme olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Benim çocuğumun değil, çocuklarımızın sorununu çözmeliyiz biz. O açıdan bu çalıştayın bize göre önemi çok fazla. Eğer geniş kitleleri çocuklar konusunda yeterince uyarabilirsek, toplumsal bilinci geniş kitlelere aktarabilirsek bence bu çalıştay çok önemli bir görevi yerine getirmiş olacaktır." diye konuştu.

"YARAMAZLIK YAPIN..."

Çocuk işçiliği konusunun da Türkiye için bir sorun olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bir okulun açılış töreninde çocuklara "sizin yaramazlık yapma hakkınız var." dediğini aktardı.

Kılıçdaroğlu, "Yaramazlık yapmayan bir çocuk çocukluğunu yaşayamaz. Merak etme, hayatı sorgulama hakkınız var. Hayatı sorgulamazsa, merak etmezse çocuk geleceğini yitirmiş olur. O açıdan çocuğun küçük yaşlarda oyun oynaması gerekirken bir işte çalışması Türkiye'nin geleceği açısından çok ciddi bir kayıp. Üstelik yüz binleri bulan çocuklarımız var aynı şekilde." değerlendirmesini yaptı.

Sağlıklı çocuklar yetiştirmek için güçlü bir sosyal devlete de ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin sosyal devlet ilkesini büyük ölçüde unuttuğunu savundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)