Dünyanın en ilginç hastalıkları
Özel Haber

Dünyanın dört bir yanından bazen bilim dünyasını bile şaşkına çeviren garip ve ilginç hastalıklar duyuyoruz.

Bu hastalıklar, alışık olduğumuz tıbbi vakalardan çok farklı, bazen korkutucu, bazen de şaşırtıcı olabiliyor.

İnsan beyninin ve vücudunun sınırlarını zorlayan bu nadir hastalıklar, yaşamın bazen ne kadar tuhaf ve öngörülemez olabileceğini gösteriyor.

Dünya çapında kaydedilen en ilginç ve garip hastalıkları sizler için derledik.

SİRENOMELİA- DENİZ KIZI SENDROMU

Sirenomelia, yani "denizkızı sendromu", dünyada yalnızca çok nadir görülen bir doğumsal bozukluktur.

Bu hastalıkta, bebeklerin bacakları tek bir büyük organ gibi birleşir, bu da onlara denizkızı şeklinde bir görünüm verir.

Çoğu vakada bu hastalık ölümcül sonuçlar doğurur, çünkü iç organlar da doğru şekilde gelişmeyebilir. Sirenomelia, tıbbın en gizemli ve korkutucu hastalıklarından biri olarak tarihe geçmiştir.

FİL ADAM HASTALIĞI- PROTEUS

Proteus Sendromu, tıbbın en nadir ve sıra dışı hastalıklarından biridir.

Bu hastalık, vücudun belirli bölgelerinde aşırı büyüme ve orantısız gelişimle karakterizedir. Proteus sendromu, genellikle cilt, kemikler, yağ dokusu ve kan damarlarını etkiler ve bazı durumlarda bir kişinin vücudu, devasa boyutlarda ve şekilsiz bir şekilde büyüyebilir.

En ünlü örneklerinden biri, hastalığa sahip olan Joseph Merrick, "Fil Adam" olarak tanınan bir kişiydi.

Bu hastalık, genetik bir mutasyon sonucu ortaya çıkar ve çok farklı şekillerde gelişebilir, bu da her vaka için tedavi ve yönetimi daha da zorlaştırır.

HİDROSEFALİ

Hidrosefalus yani "beyinde su birikmesi", beynin etrafında aşırı sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Normalde, beyin omurilik sıvısı (BOS) beyin ve omurilik etrafında dolaşır ve düzenli bir şekilde emilir. Ancak hidrosefalide bu sıvı, beyin ventriküllerinde (beyin boşlukları) birikir ve kafa içinde baskı oluşturur. Bu durum, başın büyümesine, nörolojik sorunlara ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hidrosefalus, doğuştan olabileceği gibi, travma, enfeksiyon veya tümörler gibi nedenlerle de gelişebilir. Tedavi edilmezse, zihinsel engellilik, görme kaybı ve motor becerilerde bozulmalar gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

YAŞLI ÇOCUK HASTALIĞI- PROGERİA

Progeria ya da halk arasında bilinen adıyla "Hızlanmış Yaşlanma Sendromu", çocukları etkileyen çok nadir bir genetik hastalıktır.

Progeria, genetik bir mutasyon sonucu, çocukların normalden çok daha hızlı yaşlanmalarına neden olur.

Bu hastalık, çocukların henüz 2 yaşındayken yaşlılık belirtileri göstermeye başlamasına yol açar. Ciltte incelme, kırışıklıklar, saç dökülmesi ve kemik erimesi gibi yaşlılıkla ilişkilendirilen değişiklikler erken yaşlarda belirginleşir.

Progeria hastalığı, kalp hastalıkları, damar sertliği ve diğer yaşa bağlı sağlık sorunları nedeniyle genellikle 13-20 yaşları arasında ölümle sonuçlanır.

VAMPİR HASTALIĞI- PORFİRİ

Porfiri, vücudun porfirin adı verilen maddeleri düzgün bir şekilde işleyememesi sonucu meydana gelen nadir bir hastalıktır.

Porfirinin çeşitli türleri vardır, ancak en ilginç olanlardan biri "Vampir Sendromu" olarak da bilinen Akut Porfiri’dir.

Bu hastalığı olan bireyler, özellikle güneşe maruz kaldıklarında ciltlerinde ağrılı kızarıklıklar ve yaralar oluşur, diş etleri ise öne doğru çekilebilir.

Bu nedenle, bazı hastalar geleneksel anlamda "vampir" mitlerine benzer şekilde, ışığa karşı aşırı hassasiyet gösterirler.

ALİCE HARİKALAR DİYARINDA SENDROMU- MİKROPSİ

Mikropsi hastaları, gerçek dünyada nesneler normal boyutlarında olmasına rağmen, beyinlerinin bu görüntüleri küçültmesi nedeniyle onları minyatür veya çok daha uzak olarak algılarlar.

Genellikle, migren, epilepsi, enfeksiyonlar veya bazı psikolojik durumlarla ilişkilendirilen bu bozukluk, zaman zaman görsel halüsinasyonlarla da karışabilir.

Mikropsi, Alice Harikalar Diyarında Sendromu (Alice in Wonderland Syndrome) olarak da bilinir ve çoğunlukla baş dönmesi, zaman algısının kaybolması, boyut algısının çarpılması gibi etkilerle birlikte görülebilir.

BALONCUK HASTALIĞI- EPİDERMOLİZİS BULLOZA

Baloncuk Hastalığı (ya da Epidermolizis Bulloza) son derece nadir ve ciltte oldukça acı verici baloncukların oluşmasına yol açan genetik bir hastalıktır.

Bu hastalıkta, derinin altındaki dokular zayıflar ve vücutta herhangi bir sürtünme veya travma sonucu baloncuklar (blisterlar) oluşur. Bu baloncuklar, derinin altındaki dokuların kopması nedeniyle büyük ve ağrılı yaralara dönüşebilir.

Epidermolizis Bulloza, doğuştan gelen bir hastalık olup, cildin korunma işlevini zayıflatır ve vücudu dış etkilere karşı daha savunmasız hale getirir.

Hiçbir tedavisi yoktur.

KAN AĞLAMA HASTALIĞI- HEMOLACRİA

Kan Ağlama Hastalığı, tıbbi olarak oldukça nadir görülen, kişinin gözlerinden kanlı sıvıların gelmesine yol açan bir durumdur.

Normalde gözlerden gelen yaş, su bazlı bir sıvıdır, ancak bu hastalıkta gözyaşı bezlerinde bir anormallik meydana gelir ve ağlama sırasında kanlı sıvılar salınır.

F.O.P. HASTALIĞI

F.O.P. Hastalığı (tam adıyla Fibrodysplasia Ossificans Progressiva), dünya genelinde yalnızca birkaç yüz kişiyi etkileyen son derece nadir ve korkutucu bir genetik hastalıktır.

Bu hastalık, vücutta kas ve bağ dokularının, travma veya hasar olmadan kemikleşmesine yol açar. Yani, kaslar ve bağ dokuları zamanla kemiklere dönüşerek vücutta katı, hareketsiz bölgeler oluşturur.

Bu durum, kişilerin eklem hareketliliğini kaybetmesine, yürümekten oturmaya kadar temel işlevlerde zorluk yaşamasına neden olur.

ACRİGAMELİ SENDROMU

Acrigameli (veya Acri-Gameli Sendromu), oldukça nadir ve karmaşık bir genetik hastalıktır.

Bu hastalık, vücudun çeşitli bölgelerinde farklı gelişimsel anomalilere neden olur.

Acrigameli, genellikle el ve ayakların kısa ve şekilsiz bir şekilde gelişmesine, eklem hareketliliği kaybına, kemiklerin anormal büyümesine yol açar.

AĞAÇ HASTALIĞI- CENESTHETİC MORBİD OBSESSİON

Ağaç Hastalığı (tıbbi adıyla Cenesthetic Morbid Obsession veya Tree Man Syndrome), son derece nadir ve garip bir dermatolojik hastalıktır.

Bu hastalık, vücudun çeşitli bölgelerinde anormal şekilde büyük, sert ve deriye benzer büyümeler oluşmasına neden olur. Bu büyümeler, zamanla vücutta ağaç kabuğu benzeri bir dokuya dönüşebilir, bu nedenle halk arasında "Ağaç Adam Sendromu" olarak da adlandırılır.

En bilinen vakalardan biri, Endonezya'dan Dede Koswara, bu hastalıkla yaşadı ve vücudunun elleri ve ayakları, gerçek bir ağaç kabuğuna benzeyen büyümelerle kaplanmıştı.

Ağaç hastalığı, Epidermodysplasia Verruciformis adı verilen genetik bir bozukluktan kaynaklanır. Bu hastalık, vücudun HPV (human papillomavirus) virüsüne karşı aşırı tepki vermesi sonucu, deri üzerinde ağacın kabuğuna benzer siğil benzeri büyümelerin ortaya çıkmasına yol açar.

SİYAM İKİZLERİ

Siyam ikizliği, doğuştan gelen ve son derece nadir görülen bir durumdur. Tıp dilinde "konjanjin ikizler" olarak adlandırılır ve bu, iki fetüsün gelişim sürecinde tamamen veya kısmen birbirlerine bağlanarak dünyaya gelmesi anlamına gelir.

İkizler genellikle vücutlarının bazı organlarını paylaşırlar ve bu durum, hayatlarını son derece zorlaştırabilir.

Siyam ikizlerinin en bilinen örneklerinden biri, 19. yüzyılın ortalarında yaşayan Chang ve Eng Bunker kardeşlerdir. Bu ikizler, göğüslerinden birleştikleri için dünya çapında ünlü olmuşlardır.