Erkekler dikkat: Bu hastalıkları taşıyor olabilirsiniz
ensonhaber.com

Erkeklerde en sık görülen hastalıklar genellikle yaşam tarzı, genetik faktörler ve çevresel etkenlerle ilişkilidir.

Bunlar genel eğilimlerdir ve her erkeğin sağlık durumu kişisel faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Düzenli sağlık kontrolleri ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, bu hastalıkların önlenmesi veya erken teşhisi açısından önemlidir.

İşte o sağlık sorunları

Kardiyovasküler hastalıklar:

Kalp hastalıkları, erkeklerde ölüm nedenleri arasında en yüksek sıralarda yer alır. Bunlar arasında kalp krizi, inme, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı bulunur.

Kanserler:

Prostat kanseri, erkekler arasında en sık görülen kanser türlerinden biridir. Ayrıca akciğer kanseri, kolorektal kanser ve cilt kanseri gibi diğer türler de önemli bir yer tutar.

Kalp hastalıkları:

Erkeklerde kalp krizi, koroner arter hastalığı ve hipertansiyon gibi kardiyovasküler sorunlar sık görülür. Bu durum, genellikle yaşam tarzı faktörleriyle ilişkilidir, örneğin; yetersiz beslenme, düzensiz egzersiz ve sigara kullanımı.

Prostat problemleri:

Prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi) ve prostat kanseri, erkeklerin sağlıkla ilgili en büyük endişelerinden biridir. Yaşlanma ile birlikte prostat büyümesi yaygınlaşırken, prostat kanseri de yaşlı erkekler arasında sık görülür.

Cinsel sağlık sorunları:

Erkekler arasında en yaygın cinsel sağlık sorunları arasında erektil disfonksiyon (iktidarsızlık), erken boşalma ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (örneğin, klamidya, gonore, HIV) bulunur.

Solunum sistemi hastalıkları:

Sigara kullanımı, erkekler arasında kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve akciğer kanseri gibi solunum sistemi hastalıklarına yol açabilir.

Sindirim sistemi hastalıkları:

Alkol tüketimi ve düzensiz beslenme gibi faktörler, erkeklerde karaciğer hastalıkları (örneğin, siroz), mide ülseri ve bağırsak hastalıkları gibi sindirim sistemi problemlerini artırabilir.

Mental sağlık sorunları:

Erkekler, depresyon ve anksiyete gibi mental sağlık sorunlarına da eğilimlidir, ancak bu durum genellikle kadınlardan daha az rapor edilir.

Diğerleri:

Diyabet, obezite, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (örneğin, klamidya ve HIV) ve kas-iskelet sistemi bozuklukları da erkeklerde sık görülen sağlık sorunları arasındadır.