Kabusun yeni adı: Strep A virüsü nedir, nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir? Türkiye'de görüldü mü?

Avrupa’da görülen Streptokok (Strep A), koronavirüs sonrasında dünyada yeni bir paniğe yol açtı. Bu bakterinin yol açtığı hastalıklar yüzünden hayatını kaybeden çocukların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Türkiye’de de görülen Strep A virüsü sebebiyle ilk çocuk ölümü gerçekleşti. 11 Ocak 2023 tarihinde Ankara’da 3 yaşındaki Aras Sönmez hayatını kaybetti.

Aras Sönmez’in başına gelen bu acı haberden sonra, önlem almak isteyen ebeveynler Strep A virüsü hakkında araştırma yapıyor. Peki Strep A virüsü nedir? Nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? İşte merak edilenler…

Strep A virüsü nedir?

Strep A, boğazda ve deride görülen, ölümcül sonuçlara sebep olabilen bir bakteridir. Birçok kişi bakteriyi farkında olmadan taşıma potansiyeline sahip. Kişinin hasta olmaması diğer kişilere bulaştırmasında bir engel değil.

Strep A nasıl bulaşır?

Strep A bakterisi öksürme, hapşırma ve cilt teması yoluyla bulaşabilir. Bakterileri taşıyanlarda belirtiler görülmeyebilir. Özellikle maskesiz ve yakın temas olan işyerleri, okullar, toplu taşıma gibi alanlarda daha sık görülüyor.

Strep A belirtileri arasında yutkunma sırasında ağrı, ateş, beyaz benekli şişmiş bademcikler, şişmiş boyun bezleri, yüksek ateş veya deri döküntüsü de yer alır.

Strep A belirtileri nelerdir?

Yutkunma esnasında boğazda ağrı, yüksek ateş, boyundaki lenf bezlerinin şişmesi, deri döküntüsü, bademcik iltihabı, farenjit, kızıl, impetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları, selülit, zatürre gibi belirtiler Strep A belirtileri arasındadır.

Hangi hastalıklara sebep olabilir?

Strep A bakterileri şu hastalıklara sebep olabilir:

  • Bademcik iltihabı
  • Farenjit
  • Kızıl hastalığı
  • Deri altı yangısı
  • Zatürre
  • Impetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları

Erken teşhis önem taşıyor!

Strep A hastalığının belirtilerinin başlamasıyla beraber 9 gün içerisinde tedavi edilmesi gerekiyor. Diğer boğaz enfeksiyonlarının hiçbir türünde antibiyotik kullanılması gerekmez ancak Beta’da tedavinin amacı kalp romatizması, böbrek iltihabını gibi komplikasyonları önlemektir. Tedavilerde (alerji olmaması durumunda) tek doz penisilin iğnesi yapılabildiği gibi ağızdan antibiyotiklerin de 10 gün, 20 doz kadar kullanılması gerekir.