
Sıcak günlerde içimizi ferahlatan klimalar, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor, en bilineni ve tehlikelisi ise Lejyoner hastalığı..
Lejyoner hastalığı, bir çeşit zatürredir ve legionella pneumophila bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakteri genellikle klimalardan bulaştığı için klima hastalığı olarak da bilinir.
Lejyoner hastalığı koronavirüs ile benzer belirtileri göstermesi nedeniyle de büyük endişeye yol açıyor.
Peki lejyoner hastalığı nedir, nasıl anlaşılır? İşte belirtileri ve tedavisi..
LEJYONER HASTALIĞI NEDİR?
Lejyoner hastalığı, legionella pneumophila bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur.
Hastalık ilk olarak 1976 yılında keşfedilmiştir. Philedelphia’da Amerikan Lejyonerleri toplantısına katılanlarda görülen bir salgın üzerine araştırılmış ve klimadan yayılan yeni bir bakteri olduğu tespit edilmiş, bu yüzden adına Lejyoner hastalığı denilmiştir.
Klimaların temizliği iyi yapılmazsa ve iyi dezenfekte edilmezse lejyoner hastalığına sebep olan legionella bakterisi için uygun ortam oluşur.
Yaşlı yetişkinler, sigara içenler ve zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler lejyoner hastalığına özellikle duyarlıdır.
KLİMA HASTALIĞI BELİRTİLERİ
Koronavirüse benzer rahatsızlıklardan daha çok kas ağrıları, halsizlik, ateş gibi belirtilerle kendini gösterdiği için şikayetler karıştırılabiliyor.
Lejyoner hastalığı genellikle lejyonella bakterisine maruz kaldıktan iki ila 10 gün sonra gelişir. Sıklıkla aşağıdaki belirtiler ve semptomlarla başlar:
– Baş ağrısı
– Kas ağrısı
– Titreme
– Ateş (40 C veya daha yüksek olabilir)
İkinci veya üçüncü gün aşağıdaki diğer belirtileri ve semptomları yaşayabilirsiniz:
– Kuru öksürük, bazen balgam bazen de kan gelebilir
– Nefes darlığı
– Göğüs ağrısı
– Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar
– Kafa karışıklığı veya diğer zihinsel değişiklikler
Lejyoner hastalığı esas olarak akciğerleri etkilese de, bazen yaralara ve kalp de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde enfeksiyonlara neden olabilir.
Pontiac ateşi olarak bilinen hafif bir lejyoner hastalığı, ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi belirtiler ve semptomlar doğurabilir. Pontiac ateşi akciğerlerinizi enfekte etmez ve belirtiler genellikle iki ila beş gün içinde belirgindir.
LEJYONER HASTALIĞI TEDAVİSİ
Lejyoner hastalığı, antibiyotiklerle tedavi edilir. Daha erken tedaviye başlanırsa, ciddi komplikasyon veya ölüm şansı o kadar az olur. Çoğu durumda tedavi, hastaneye yatmayı gerektirir.