Tiroid gözleri de etkiliyor!

Tiroid bezi hastalıkları, bir çok kişide görülebilen rahatsızlıklardır. Tiroid bezinin 'fazla çalışan' ve 'az çalışan' olmak üzere iki çeşidine sık rastlanmaktadır.

İç salgı bezlerinden tiroid bezinin fazla çalışması halk arasında 'zehirli guatr' olarak da bilinir. Bu hastalığın belirtileri hastanın iştahının yerinde olmasına rağmen kilo kaybetmesi, ellerde titreme, terleme, sinirlilik hali ve bakışlarda canlılık şeklindedir. İstanbul Tıp Fakültesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Emekli,

''Tıptaki adı 'Graves hastalığı' olan bu durum, hastaların yaklaşık yüzde 40'ında özellikle gözleri etkileyebilir, hatta bazen gözlerin ileri doğru çıkmaya başlaması ile ortaya çıkabilir.

Graves Hastalığı'nın göz çevresinde oluşturduğu değişikliklerin tümüne birden 'tiroid orbitopatisi' deniyor. Tiroid orbitopatisi zaman içinde görme kaybına neden oluyorsa bu, acilen müdahale edilmesi gereken bir durum, ancak görme kaybı yoksa müdahale için hastalığın aktif döneminin geçmesi bekleniyor'' diyor.

Gözler öne doğru çıkıyor

Prof. Dr. Emekli tiroid orbitopatisi'ni şöyle anlatıyor; 'Üst ve alt göz kapaklarında çekilmeler, gözlerde kuruluk hissi, çift görme, seyrek olarak görme azalması, görme kaybı ve göz kanlanması, görme sinirindeki gerilmeye bağlı ağrı kesicilere dirençli baş ağrısı gibi belirtiler olsa da hastaları en fazla etkileyen ve sosyal yaşamdan çekilmelerine neden olan gözlerin öne doğru çıkması hali yani 'eksoftalmi'dir bunun nedeni ise göz hareketlerini sağlayan kasların kalınlaşması ve göz yuvası içindeki yağlı dokuda oluşan hacim artmasıdır.

Bazı hastalarda tiroid hastalığının tedavisi ile eksoftalmi gerilemekte ancak bir kısım hastada kalıcı olmaktadır. Kalıcı olması halinde özgüven eksikliğine neden olarak hastaları sosyal bakımdan kısıtlamaktadır.

Bazı hastalarda ise görme kaybı veya çift görme kalıcı olabilmektedir. Yukarıda sayılan tüm belirtileri içine alacak şekilde 'tiroid orbitopatisi' olarak adlandırılan bu durum, çeşitli bilim dallarından hekimlerin ortak tedavisini gerektirir; bu ekipte iç salgı bezi uzmanı, görüntüleme uzmanı, göz hastalıkları uzmanı, ışın tedavisi uzmanı, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı ile bazen de beyin cerrahı bulunmalıdır.'