Vize evraklarını toplarken gösterdiğin hassasiyet, bavula konulması gerekenler, pasaport, otel rezervasyonu derken hafife aldığın önemli bir süreci unutuyorsun. Halbu ki şahsen söylemeliyim ki; havaalanı giriş kontrolünden varış noktana kadar olan işlemlerdeki en ufak bir aksilik bütün planlarını alt üst edebilir. Küçük bir ayrıntı zamanını çalabilir ve büyük krizlere yol açabilir. Yavaş yavaş, sırayla, havaalanında seni uçağına kadar götürecek bu adımları takip etmende fayda var.
BİLETİN ONLİNE DEĞİL, CEBİNDE OLSUN
Gideceğin şehre ait biletinin sende olduğundan emin olarak başlayalım. İnternetten online olarak biniş kartı oluşturmuş olabilirsin. Online chek-in yapman her türlü karına. Fakat her ne koşulda olursa olsun ben biletin somut olarak cebinde olması taraftarıyım. Telefonunun kaybolur, kapanır, yan yatar, çamura batar… Nereden bileceksin?
DOĞRU TERMİNALİ BUL, KONTROLDEN GEÇ
Şimdi, havaalanına girdik. Öncelikle iç hatlara mı, dış hatlara mı uçuyorsun bilelim. Bizim rehberimiz daha çok dış hatlara uçacak yolcuları kapsasa da, genel olarak tüm uçak yolculuklarında benzer işlemlerden geçiyorsun.
Uçağının hangi terminalde olduğunu öğrenmen gerekecek. Genelde terminaller havaalanında T1,T2,T3 şeklinde belirtilir. Doğru terminaldeysen, havaalanı giriş kontrolünden geçeceğiz. Herhangi bir güvenlik kontuarının sırasına gir; eşyalarını yürüyen bant üzerinde duran sepetlere koy. Ayakkabılarını da çıkarman gerekebilir. Üzerinde hiçbir metal eşya kalmamasına özen göster.
CHEK-IN YAP, BAVULUNU TESLİM ET
İlk kontrol aşamasını geçtiğimize göre şimdi chek-in yapmaya gidebiliriz. Hangi havayolu firmasıyla uçuyorsan, o havayolunun kontuarlarını bul. A-B-C-D-E şeklinde giden kontuar düzeninde ayırt etmen mümkün. Normalde yolcu bagajı olarak adlandırılan ve genellikle 15-20 kg’ya kadar ücretsiz olarak uçak altında senin adına taşınan bu bagajı, görevlilere check-in sırasında teslim ederek uçuş sonrasında alabilirsin.
Kabin bagajı ise uçuş sırasında yanına alabileceğin bagaj. Bu el çantana ilave küçük bir valiz de olabilir. Ağırlık değil ebat sınırı var. Eğer yolcu bagajın 15-20 kg’yi geçiyorsa kalanları ilave ücret ödememek için kabin bagajın ile taşıyabilirsin. Ya da yanınıza alacağınız eşyalar fazla değilse sadece kabin bagajı ile seyahat edebilirsin.
Kabin bagajı bölmesi.
Check-in işlemleri genellikle uçuş saatinden yarım saat öncesinde kapanır. Bu sebeple uçuş saatine en az 45 dakika kala check-in işlemlerini başlatman yeterli. Check-in işlemleri sonrasında elinde hangi kapıdan uçağa bineceğini, uçakta hangi numaralı koltukta oturduğunu belirten biletin ve bagaj fişin olacak. Onlara sahip çık.
YURT DIŞINA ÇIKACAKSAN HARÇ PULUNU AL
Not: Eğer yurt dışına gidiyorsan yurt dışı harç pulu alman gerekiyor. Genelde döviz kasalarının yanında harç pulu standı olur. 15 TL karşılığında harç pulunu al, onu pasaport kontrolünde görevliye göster.
PASAPORT KONTROLÜNDEN GEÇ
Bu biletin üzerinde Gate yazan kısımda kapı numaran var. E25, B36 gibi bir harf ve numara olacak. Kapına gitmeden önce bir pasaport kontrolünden geçelim. Pasaport kontrol noktasına geç; Türk vatandaşları yazan kısmın sırasına gir. Otel rezervasyonlarının, uçak biletinin ve pasaportunun yanında olduğundan emin ol.
SON KONTROLÜ DE GEÇİP KAPINA GİT
Pasaport polisi yurttan çıkış işlemini onayladıktan sonra asıl kontrol noktasına varacaksın. Yine kemeri, ayakkabıları, metal eşyaları ve elektronik aletleri sepete koyup yürüyen bandın üzerine yerleştir. Bu işlemden sonra havaalanının uçağa biniş alanına geçmiş bulunuyorsun. Kapı numarası ile birlikte gideceğiniz yer ve uçuş numarasını kontrol ettikten sonra sizi uçağa almalarını bekleyebilirsin artık. Bazı durumlarda uçağa doğrudan biniyor olurken bazı durumlarda ise havalimanı otobüsleri ile uçağa gidilebiliyor.
HER YERDE BİLGİLENDİREN EKRANLAR VAR
Kapı bilgilerinizi havaalanının dört bir yanında bulunan panolardan takip edebilirsin. Diyelim Paris uçağın E36 numaralı kapıdan kalkacak. Tabelaları takip et, önce E noktasına, oradan da numaranın yazdığı kapıya git. Uçağa giriş anonsuyla küçük bir bilet ve pasaport kontrolünün ardından artık uçaktasın. Koltuk numaranı takip et ve el bagajını uçağın tavan kısmındaki bölmeye yerleştir.
ANONSLARI TAKİP ET
Uçak içerisinde uyulacak kurallar, uçağın ne zaman havalanacağı, ne zaman varacağı, gideceğiniz yerdeki hava durumu gibi tüm bilgiler artık size anons ediliyor olacak. Kapı değişimi durumunda da anonsla bilgilendiriliyor olacaksın.
ÜLKEYE GİRİŞ YAP, İYİ TATİLLER!
Uçağın iniş yaptıktan sonra el bagajını yanına alıp vardığın ülkenin pasaport kontrol noktasına git. Buradan geçiş yaptıktan sonra büyük bagajların teslim edildiği bandı bul. Yine iniş yapan uçakların ekranlarında gösteriliyor olacak. Bagajını da teslim aldıysan artık havaalanından çıkış yapıp keşfe başlayabilirsin.
İyi tatiller dilerim.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış