Çin Seddi’nin gücü yapışkan pirinçten geliyor
Aybüke Sengir

Dünyada insan yapımı en büyük bina olan Çin Seddi, tuğlaları açısından da ilginç bir hikayeye sahip. Çin‘in kuzeybatısı boyunca uzanan, M.Ö. 300′lerde Çin İmparatorluğu tarafından başta Türk Hunları'nın akınlarını önlemek amacıyla yapılmaya başlamıştı. İlk yapımı sırasında duvarlarda pişmemiş kil tabletler kullanılmıştı. Dayanıklı bir malzeme olmasına rağmen uzun yıllara çetin doğa şartlarına dayanamadı ve setin bazı yerlerinde tahribatlar oluştu haliyle. Zamanın Çinli mühendisleri yeni bir malzeme bulmalıydılar ve çömlekçilikten esinlenerek kil tabletleri pişirmeyi denediler. Isıyı en yükseğe çıkararak muhteşem dayanıklılığa sahip bir malzeme elde ettiler: Pişmiş tuğla. O gün bu gündür Çin Seddi'nde bulunan üç milyar adet tuğla tüm doğanın acımasızlığı karşısında dimdik ayakta duruyor.

HER ŞEYDE PİRİNÇ KULLANIYORLAR

Çinlilerin pirinci, bizim ekmeğimiz gibi. Biz eve gelirken nasıl ekmeksiz gitmiyorsak, onlar da pirinçsiz gitmiyor. Bu yüzden nereden akıllarına geldi diye bir soru sormak saçma olur. Aslında yanan pilavı tencerenin dibinden kazıyarak temizlemeye çalışan herkes Çin Seddi’nin neden bu kadar güçlü olduğunu anlayabilir.

Çin Seddi’nin gücü yapışkan pirinçten geliyor

Çin Seddi’nin gücü yapışkan pirinçten geliyor ViDEO

TUĞLALAR 1000 SANTİGRATTA PİŞİRİLİYOR

Çinlilerin duvarı ördükleri tuğlaları yapmak için tek ihtiyaç duydukları şey; kumlu toprak ve suyun çerçevelerin içine dökülmesi. Şekillendiği zaman da kurumaya bırakıyorlar. Modern ev tuğlalarından dört kat büyüklüğünde olan bu tuğlalar 10 buçuk kilo ağırlığındalar. Bütün tuğlalar çukur içine açılan fırında pişirilirken, en dayanıklı hale gelebilmesi için ısının bin santigrat derece olması gerekiyor.

Çin Seddi’nin gücü yapışkan pirinçten geliyor

YAPIŞKAN PİRİNÇTEN YAPILMIŞ HARÇ

Çinliler, eski binalarda kırılmış bir bölgeyi tamir etmek için de pirinçli harç kullanıyor. Hem tarih hem de kimya bu pirinç harcının kullanılmasının duvarı yüzyıllarca daha sağlam ayakta tutmasını sağladığını söylüyor. Çin Seddi’ni yapan işçilerin 600 yıl önce Ming Hanedanı bölümlerini, yapışkan pirinç ununu ve harçtaki standart malzemeyi bir araya getirerek karıştırıyorlardı.

Pirinç unu ve sönmüş kireç karışımıyla tuğlalar birbirine sıkı sıkıya yapışıyor ve aradan sarmaşık büyümesine engel oluyor.

Çin Seddi’nin gücü yapışkan pirinçten geliyor

DOĞU ASYA'NIN EN İYİ YAPIŞTIRICISI PİRİNÇ

Bu antik fikirdeki harç, pirinçten gelen organik bir bileşen olan amilopektin ile kalsiyum karbonatın bileşiminden elde ediliyor. Çinliler için pirinçli harç, zamanının en büyük icatlarından biri. Çünkü Çin Seddi başta olmak üzere diğer yapıların da bunca zaman ayakta kalmasını sağlayan en büyük buluşları. Doğu Asya’da birçok yapıda yapışkan olarak kullanılan pirinç, Ming Hanedanı mezarlarının, pagodaların ve duvarların depremlerde alacağı olası hasarların da önüne geçerek ve felaketlerde yıkılmamasına yardımcı oluyor.

Çin Seddi’nin gücü yapışkan pirinçten geliyor